לאחר שהורשעה בתקיפת קשישה חסרת ישע, נכנסה אתמול (ראשון) לכלא המטפלת הפיליפינית ג'ניפר רויו ל-10 חודשי מאסר - בסופם תגורש מהארץ. הראיה המרכזית במשפט של רויו, שהובילה להרשעתה, הייתה תיעוד המקרה בו הכתה את הקשישה רוזה בת ה-86 בספטמבר 2015 - כחודש בלבד לפני פטירתה של רוזה. עם כניסת המטפלת לכלא, המשפחה בחרה לחשוף את התיעוד האלים שהפך וטלטל את עולמם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
רויו טיפלה במשך כארבע שנים ברוזה, קשישה שסבלה משיתוק בפלג גופה הימני לאחר אירוע מוחי: רוזה התקשתה לדבר ונזקקה לטיפול והשגחה במשך כל שעות היום, ורויו נשכרה לטפל בה ולהתגורר בדירתה בקריית אתא. מקרי ההתעללות התגלו על ידי שכנה של רוזה, וזמן קצר לאחר חשיפת המקרה במשטרה, רוזה נפטרה.
בני המשפחה גילו לדבריהם שלא רק סימני האלימות הם אלו שהכניעו אותה לבסוף, אלא גם הזנחה פושעת בטיפול בסבתם שאהבו כל כך: קרוביה של רוזה סיפרו כי לא רצו להאמין שדבר כזה יקרה להם.
המקרה האלים התרחש ב-11 בספטמבר 2015 בשעת ערב, כאשר רויו האכילה את רוזה ולפתע תקפה אותה, הכתה בפניה, דחפה בכוח אוכל לפיה, סטרה לה, השליכה אותה לכיסא וגרמה לה – לפי בית המשפט – ל"חבלה של ממש". עוד נקבע בגזר הדין כי רויו איימה על רוזה ז"ל בשפה הטגלית ואמרה לה כי תשבור את ידיה ואף תהרוג אותה. תיעוד המקרה הוגש לבית המשפט ושימש כראיה מרכזית.
"התקיפה מעוררת סלידה ושאט נפש"
איך תועד המקרה? חני, נכדתה של רוזה, סיפרה כי העול הכלכלי על המשפחה היה כבד - ולכן הם לא יכלו להרשות לעצמם להניח מצלמת אבטחה בבית שתתעד את המעשים. סמוך לאירוע האלים הם העבירו את הסבתא לדירה שכורה אחרת, אז שמע השכן הצמוד לדירתה את המטפלת צורחת על הזקנה - ומיד הוציא מצלמה והחל לתעד את מה שראה. בסרטון שנשלח לחדשות 2 online נראית המטפלת תוקפת את הזקנה, מטלטלת אותה וסוטרת לה מאכילה ומנגבת את פניה בכוח.
השכן פנה למשפחה והם פנו מיד למשטרה. "סבתא שלי לא יכלה לדבר, גם היה לה אלצהיימר", תיארה חני את חוסר האונים אליו נקלעה המשפחה. במהלך המשפט, המטפלת העבירה צער על מעשיה, טענה כי עבדה בתנאים של לחץ וסיפרה כי מצבם הבריאותי הקשה של אמה ובנה השפיע עליה. בית המשפט המחוזי בחיפה שלח את רויו ל-10 חודשי מאסר לאחר שהודתה והורשעה.
רויו ערערה על העונש לבית המשפט העליון: השופטים יורם דנציגר, יצחק עמית ומני מזוז דנו לפני כשבועיים בערעור שהגישה המטפלת באמצעות עו"ד יניב אביטן – והחליטו שלא לשנות את עונש המאסר שנגזר עליה. "העונש שהושת על המערערת מהווה לטעמנו עונש ראוי המשקף בצורה הולמת את מכלול שיקולי הענישה", כתבו שופטי העליון. "תקיפתה של אישה משותקת, חסרת ישע ובאה בימים, שאיבדה את כושר הדיבור שלה, מעוררת סלידה ושאט נפש".
"חשדתי במטפלת במשך שנתיים לפחות", הוסיפה חני, הנכדה של רוזה. היא הבחינה מדי פעם בסימני אלימות על גופה של סבתא, ובכל פעם היא ביקשה מאימא שלה שתברר עם המטפלת מה קרה - אך תמיד נענתה בתירוץ אחר. "כל הזמן הייתי מתעצבנת עליה ודורשת ממנה שתשגיח על סבתא שלי ב-700 עיניים, אך זה לא עזר: היא הייתה מספרת שהיא נפלה או נתקלה בטלוויזיה".
"אהבתי ממש את סבתא שלי, הייתי קרובה אליה כל כך", מספרת חני. "המחשבה שידעתי שהיא עוברת משהו ואף אחד לא היה שם בשבילה, לתמוך בה ופשוט נתנו לה לסבול - זה גומר אותי. היא פשוט הלכה מבלי להצליח להגיד את מה שהיא עוברת ומבלי שנתנצל בפניה". כיום, חני מבקשת להעביר מסר: "שכל אחד ישים לב מה קורה אצלו בבית, שלא יחשוב שאצלו זה לא יכול לקרות. אי אפשר לסמוך על אף אחד".
יו"ר שדולת הגמלאים, ח"כ איציק שמולי מציין שאסור להשלים עם המצב, "הטיפול הסיעודי נמצא בישראל מעבר להרי החושך וזה פשוט מזעזע. זה מתחיל בכך שמביאים לכאן עובדים זרים ללא בדיקת הרקע שלהם וללא הכשרה מתאימה ונגמר בזה שהרשויות ממהרות לסגור את התיקים נגד הפוגעים בחסרי ישע מחוסר עניין לציבור. אנחנו דורשים מהממשלה לשפר את הליכי הגיוס, ההכשרה והפיקוח ולהעביר את הצעת החוק שלי לביטוח סיעודי ממלכתי."
לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il