באוקטובר האחרון הגישו 52 חרדים לשעבר תביעה נגד המדינה בטענה כי לא זכו ללימודי ליבה בבית הספר ובשל סיימו את לימודיהם "כשברשותם ידע בסיסי בלבד" ונפגעה יכולתם להשתלב בשוק התעסוקה. בשבוע שעבר הגישה המדינה את כתב ההגנה שלה, ובאופן חריג הודיעה כי אם התביעה תתקבל - המדינה תתבע פיצויים מהוריהם של התובעים וממוסדות החינוך שבהם למדו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"התובעים למדו בבתי ספר על פי בחירתם ובחירת הוריהם, וככל שהם סבורים שהלימודים בבתי ספר אלה גרמו להם נזק, היה מקום לצפות שיפנו את טענותיהם כלפי הוריהם או כלפי בתי הספר בהם למדו", נכתב בכתב ההגנה שהגישה הפרקליטות.
הפרקליטות הדגישה בתשובתה כי לצד אחריות המדינה להעניק חינוך בסיסי לילדים, להורים זכות להשפיע על חינוך ילדיהם על ידי בחירת מוסדות חינוך שיתאימו להשקפת עולמם ואורח חייהם. "תכנית הלימודים בבתי הספר החרדיים כוללת רמה נמוכה יחסית של לימודי היסוד. מבנה לימודים זה הוא תוצאה ישירה של דרישה והעדפה של החברה החרדית".
"תשובת המדינה מבולבלת ותמוהה"
בעמותת "יוצאים לשינוי", שסייעה לתובעים, טוענים כי תשובת המדינה "מבולבלת ותמוהה" ומלינים בין היתר על כך שאותם מוסדות חינוך שבהם למדו התובעים היו כפופים למשרד החינוך ומצויים תחת פיקוח של המדינה.
עוד אומרים בעמותה כי למרות שבמקרים מסוימים מספקת המדינה מסלולים להשלמת פערי ההשכלה, המסלולים הללו פתוחים אך ורק בפני מי שמקיים אורח חיים חרדי - "מה שגורם ליוצאים בשאלה 'ליפול בין הכיסאות'".
"המדינה מתנערת מכל אחריות בסגנון המתאים לאחרונת חברות הביטוח", אומר עו"ד שלמה לקר, שמייצג את התובעים. "אין לה חובה לתמוך בהשלמת לימודים למי שחפץ בכך וכולם אחראים להזנחת החינוך חוץ ממנה - התובעים שלא בחרו בגיל 8 או 14 'לשנות מסגרת', ההורים שלא בחרו לשלוח את הילדים למוסדות חינוך פרטיים ויקרים והישיבות שאין עליהן כל פיקוח אפקטיבי".