שופט בית המשפט העליון יורם דנצינגר, שטען בדעת מיעוט כי יש לזכות את רומן זדורוב מרצח תאיר ראדה ז"ל מחמת הספק, התייחס היום (שני) לפסיקתו ולסערה סביב הסדרה "צל של אמת" ואמר כי "חזקת החפות גוברת על דעת הרוב".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות בפייסבוק
לטענת השופט דנציגר, אין לפסול את המשקל המזכה של דעת המיעוט כי עקרון דעת הרוב לא יכול לגבור על חזקת החפות. "לעניות דעתי אמון הציבור דווקא יגבר אם תאומץ גישה שמזכה נאשם בגלל דעת מיעוט ולו גם בשל שופט אחד או יותר", ציין דנציגר. "עקרון הרוב לא יכול לגבור על חזקת החפות שהוא עקרון היסוד במשפט הפלילי".
"בכלא יושבים לעתים לתקופות ממשוכות אנשים שלא פשעו", הבהיר דנציגר. "זאת צריכה להיות הנחת העבודה שלנו. זה לא אומר ש"פרויקט חזקת החפות" האמריקני לפיו 15% מהמורשעים זכאים נכון לגבי השיטה שלנו, אבל בוודאי שיושבים בכלא אנשים שאינם אשמים".
דבריו של שופט העליון מגיעים לאחר שגם פרקליט המדינה שי ניצן התייחס להרשעתו של זדורוב ברצח, ותקף את יוצרי הסדרה "צל של אמת" העוסקת ברצח הילדה. "מדובר בסדרה שבה העובדות לא חשובות אלא הרייטינג, זה צל חיוור מאוד של אמת!", אמר ניצן. "קביעת חפותו של אדם בטלוויזיה זו סכנה לדמוקרטיה".
בעקבות טענותיו של ניצן, תקפה את הדברים אמה של תאיר אילנה ראדה, והבהירה כי לא תפסיק להביע את דעותיה על זהות רוצח בתה. "לא הסדרה הזאת ולא הסרט ושום פרקליט בסדרה הזאת לא שופט ולא ראש ממשלה יעצרו אותי מלהביע את דעותיי להביא ראיות נוספות על רצח בתי", אמרה ראדה בשיחה עם חדשות 2.
"זה רק מוכיח שהדמוקרטיה לא קיימת פה במדינה", הוסיפה האם. "מנסים לסתום פה פיות ולהראות לציבור רק מה שנוח. לא מראים את הצדק ולא את האמת. ארגוני הפשע במדינה היום הם בתי המשפט והמשטרה".
ראדה הדפה את הביקורת של מערכת המשפט נגד הסדרה. "הציבור יכול להביע את דעתו ואת מורת רוחו, והוא לא חייב תמיד להסכים מה שבית משפט והמשטרה קובעים", הדגישה. "אנחנו מדינה ואזרחים שלא שותקים יותר. זאת רק ההתחלה. ראיה אחת שהוסתרה מעיני הציבור ומעיננו וטשטשו את כל האמת שבה. אנחנו מביאים (בסרט) רק חלק קטן ממה שאמור להגיע".
גם יוצרי הסדרה "צל של אמת" הגיבו לדברים החריפים שהטיח בהם פרקליט המדינה שי ניצן. "מי שחושב שחופש הביטוי הוא סכנה לדמוקרטיה הבעיה בו", טענו היוצרים ארי פינס, יותם גנדלמן ומיקה תימור. "אבוי לאזרחים החיים במדינה שבה העברת ביקורת נתפסת כסכנה לדמוקרטיה" אמרו השלושה. "מי שחושב שחופש הביטוי הוא סכנה לדמוקרטיה ייתכן והבעיה נעוצה בו". מנכ"לית ערוץ 8 בה שודרה הסדרה אמרה: "עצם הסערה מדגישה את החשיבות של הסדרה".