החשד להתעללות בפלסטינים: כתב אישום הוגש היום (ראשון) לבית הדין הצבאי נגד קצין בדרגת סגן שמואשם בעבירות של אי מניעת פשע, חבלה ברשלנות והתנהגות שאינה הולמת. מדובר צה"ל נמסר כי כתב האישום הוגש משום שהקצין הבחין בכך שחייליו נוהגים באלימות קשה כלפי עצורים פלסטינים, בעודם אזוקים ומכוסי עיניים, ולמרות זאת לא מנע מהם להמשיך ולהכות את העצורים. בכך נמנע מלמלא את חובתו ואת אחריותו הפיקודית כקצין וכמפקד הכוח.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בסוף ינואר האחרון הוגשו כתבי אישום נגד חמישה לוחמים בגדוד, שנאשמים שהיכו שני פלסטינים שאותם החזיקו כעצורים. לחמישה מיוחסות עבירות של התעללות בנסיבות מחמירות וחבלה חמורה בנסיבות מחמירות. מכתב האישום עולה כי הלוחמים היכו את הפלסטינים בסטירות, במכות אגרוף ובאמצעות חפצים קהים בעוד העצורים אזוקים ומכוסי עיניים, וגרמו להם לחבלות קשות. בסוף שבוע שעבר דווח כי הליך הגישור בין סניגורי הלוחמים לפרקליטות הצבאית - פוצץ.
לפי הסנגורים של החיילים, "יש פער עצום בין מה שהם הציעו לנו לבין מה שאנחנו הצענו" והם מאיימים ללכת למשפט ולא לסגור את הפרשה בהליך גישור. ראש הרכב השופטים, אל"מ כרמל וואהבי, הציע לצדדים לפני כשבוע וחצי ללכת לגישור לאחר ששמע הן את הפרקליטות הצבאית והן את הסניגורים.
בפרקליטות הצבאית מנגד הכחישו את הפרסום על פיצוץ הדיון: "הפרסומים בדבר הודעה מצד סנגורי החיילים על פיצוץ בגישור אינם נכונים. בשלב זה הגישור המורכב נמשך ועדיין מתנהל". חמשת חיילי הגדוד מוסיפים להכחיש את פרטי כתב האישום החמור שהוגש נגדם ומפרט לפרטי פרטים כיצד התעללו לכאורה בשני עצורים פלסטינים – ומגובה בסרטון המתעד את המעשים. מדובר בשני פלסטינים שהיו מעורבים בפיגוע הקטלני שבו נרצחו שני הלוחמים סמ"ר יובל מור יוסף וסמ"ר יוסף כהן, חבריהם של הלוחמים לפלוגה.
"אני לא יכול להתנהג אליהם כמו בן אדם רגיל", טען בחקירה סמל א', אחד הנאשמים. "אני לא יכול לשמור על קור רוח – אני נכנס לסערת רגשות. אחרי הכל, אלה אנשים שעזרו לרצוח את החברים שלי". סמל ב' הביע סנטימנט דומה בחקירתו. "הסתנוורתי לרגע, אבדתי עשתונות. נתתי לו כמה מכת קטנות, בודדות". סמל ג' הידהד גם הוא את הדברים: "כל האמוציות שלי עלו, זה קשור לחברים שלי. אז נתתי סטירה לפנים, עם היד פתוחה".
בניגוד לפרקליטות הצבאית, שרואה בחומרה את התנהגות הלוחמים, דווקא מפקדיהם חושבים אחרת. "הפלוגה הייתה הטראומה של מלחמה", סיפר בעדותו הסמ"פ. "אני אישית טיפלתי בשני נפגעי חרדה, יתר החיילים מתעוררים בלילה ובוכים. האירוע השפיע על החיילים מאוד קשה מנטלית, בסופו של דבר זה חברים שלהם שעברו איתם תקופה של שנה ושמונה חודשים בה הם עשו הכל ביחד – והם ראו את הגופות של חברים שלהם. גם לא היה טיפול נפשי כלשהו ביחידה, וזה גורם משפיע".
עדותו של המ"פ חיזקה את הדברים. "לא אני החלטתי על המבצע, אבל אני כן חושב שהגיע לנו להשתתף בפעילות, והיא גם סוג של 'סגירת מעגל' – בסופו של דבר מדובר במחבל שהרג את החברים שלנו לפלוגה", אמר. "אני חושב שאם היינו יודעים מראש שהמחבל הולך להיות באותו לילה, הייתה הכנה מנטלית לכך והדברים היו נראים אחרת".