עד המדינה שהתחרט לא ישוחרר ממעצר - לפחות בסוף השבוע הקרוב: בית המשפט העליון החליט היום (שישי) שלא לשחרר את מיקי גנור, עד המדינה בתיק 3000, ל"חלופת מעצר". שופט העליון מני מזוז קבע כי "המדינה ביססה היטב את קיומו של חשש לשיבוש מהלכי החקירה" - וביטל את החלטת בית המשפט אתמול לשחרר את גנור ממעצר.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
השופט מזוז ציין כי "נוכח חשיבותה של החקירה הנדונה בהיבטים של ביטחון המדינה ומניעת שחיתות ברשויות השלטון, כמו גם קיומו של חשש מוחשי לפגיעה באינטרס הציבורי", הייתה הצדקה לבחון מחדש את שחרורו של גנור. לאחר דיון החליט מזוז להיענות לערעור המדינה (המשטרה והפרקליטות) ולהשאיר את גנור במעצר עד ליום ראשון בשעה 16:00. הפרקליטות צפויה להחליט בימים הקרובים אם לבטל באופן רשמי את הסכם עד המדינה.
"בעבירות מעין אלה מושא החקירה הנדונה ובהתחשב בנפשות הפועלות, קשה להעלות על הדעת דרכים למניעה אפקטיבית של שיבוש חקירה, ומכל מקום, ודאי שתנאי השחרור אין בהם כדי לאיין את החשש לשיבוש", הסביר השופט מזוז. עוד התייחס שופט העליון לטענות שהשמיעו השבוע פרקליטי גנור לפיהן מעצרו הוא "פנקסנות" או צעד ענישה על החלטתו לחזור בו מהסכם עד המדינה: "יודגש - אין כל יסוד לטענה שהועלתה כאילו מדובר במעצר שננקט כ'עונש' על הפרת הסכם עד המדינה, וטוב עשו באי כוח המשיב כאשר לא חזרו על טענה זו בפניי".
השופט טען: שינוי הגרסה "מאתחל" את החקירה
"אין מדובר בענייננו במי שנעצר, חקירתו מוצתה והוא שוחרר, וכעת מבקשת הרשות החוקרת לשוב ולעוצרו. הנסיבות כאן הן שונות וייחודיות", הבהיר מזוז. "המהלך בו נקט המשיב, מיוזמתו, כאשר בחלוף כ- 20 חודשים מיום שנחתם עמו הסכם 'עד מדינה' הוא מבקש לשנות את גרסתו, מהווה מעין 'אתחול' של החקירה, המחייב חקירה מחדש של המשיב (ויתכן גם של נחקרים אחרים), על בסיס תשתית עובדתית-ראייתית שונה מהותית מזה שהייתה בעת ששוחרר בזמנו ממעצר עקב החתימה על הסכם 'עד מדינה'".
נציגי המדינה טענו בפני השופט כי שינוי הגרסה של גנור מחייב פעולות חקירה נוספות, ומזוז ציין בהחלטתו: "המדינה הציגה לי כאמור מסמכים המפרטים את פעולות החקירה שכבר בוצעו בעניינו של המשיב ופעולות חקירה נדרשות, וכן פרטי מידע המבססים את החשש הקונקרטי לשיבוש חקירה מצד המשיב. לענין זה הוצגו לי בין היתר פעולות של שיבוש שנקט המשיב בעבר, קודם לחתימה עמו על הסכם 'עד מדינה', וכן פרטי מידע עדכניים על פעולות אקטיביות שנקט המשיב קודם מעצרו הנוכחי המעלים חשש לשיבוש החקירה. זאת, מעבר לחשש האינהרנטי לשיבוש חקירה בנסיבות מעין אלה דנן. אוסיף לענין זה, כי מהפרטים על שינויי הגרסאות שמסר המשיב בחקירותיו הנוכחיות עולה כי הניסיון להציג את המהלך של המשיב כ'פרשנות' גרידא לגרסאות שמסר בעבר, משוללת אחיזה במציאות".
מקורביו של עד המדינה בתיק הצוללות מיקי גנור תקפו אמש בחריפות את הערעור לבית המשפט העליון על ההחלטה לשחררו למעצר בית מלא ולהשאירו במעצר. "זה אקט נקמני שמצביע על פאניקה ולהט נוראי להעניש", האשימו המקורבים. מנגד, גנור עומת בחקירתו עם אחד ממקורביו שהטיח בו: "אתה משקר, הגרסה החדשה שלך לא נכונה". באמצע הדיון בבית המשפט אתמול החל גנור לרעוד והוא הוצא מהאולם, אך לאחר מספר רגעים התאושש וחזר לדיון. בתום הדיון פנתה רעייתו לשוטרים וביקשה מהם לשלוח אותו לבית החולים באומרה: "אם הוא ימות עכשיו - זה היה על אחריותכם".
"מפעילים את כל הכוחות השלטוניים בצורה חריגה וזו התנהלות פסולה בתכלית", טענו המקורבים. "ברור שיש כאן כוונה מצד המשטרה והפרקליטות להרתיע עדי מדינה אחרים שלא יעזו לחזור בהם מעדותם וזה חמור שבעתיים: לא משיגים הרתעה של אחרים באמצעות מעצר משולל יסוד והצדקה".
במהדורה המרכזית נחשפו אמש פרטים חדשים ומעניינים מתוך חקירתו של גנור במשטרה. מתברר כי גנור סיפר לחוקריו על משא ומתן שניהל בעבר עם השר גלנט במטרה לשכור את שירותי הייעץ שלו, אך מכיוון שדרש סכום גבוה מדי סגר לבסוף עם מפקד חיל הים לשעבר האלוף במיל' אליעזר צ'ייני מרום.
גנור הודה בחקירתו כי הוא אכן העביר כספים לבכירים, אבל לדבריו אלה היו "כספי ייעוץ ולא שוחד". הוא סיפר כי "במשך השנים נפגשתי עם שורה ארוכה של קצינים בכירים בדימוס ובדקתי אפשרות שייעצו לחברות שבבעלותי. בין היתר, נפגשתי עם אלוף במיל' יואב גלנט והצעתי לו לייעץ לי".
"גלנט דרש סכום גבוה מאוד", הסביר גנור לחוקרים. "למיטב זכרוני - דרש 20 אלף דולר לחודש בעבור ייעוץ. לכן לא שכרתי את שירותיו וסגרתי עם אלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום שהיה הרבה יותר זול". על פי ההערכות, צ'ייני מרום קיבל מגנור במשך שנה וחצי כ-400 אלף שקלים, בין אם במסגרת ייעוץ או כשוחד.
מהשר גלנט נמסר אמש בתגובה: "לבקשתו של גנור התקיימה פגישה על רקע היכרותנו מהשירות הצבאי, שאר הטענות משוללות יסוד".