פרסום ראשון: אחרי מקרי ההתעללות, ההשפלה וההזנחה הקשים בבית האבות "נאות כיפת הזהב" בחיפה, שנחשפו בתחקיר של כתב חדשות 2 יוסי מזרחי, כעת מגיעה תביעת הענק: במשרד המשפטים יתבעו בשם 24 מהדיירים מיליוני שקלים, לצד ההליך הפלילי שעדיין מתנהל נגד העובדים והנהלת בית האבות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
התביעה הוגשה על ידי עורכי הדין מתחום זקנה וכשירות משפטית של הסיוע המשפטי במשרד המשפטים בראשות דוקטור עו"ד מיטל סגל-רייך נגד העובדים המתעללים, בית האבות ובעליו ונגד משרדי הבריאות והרווחה שכשלו בפיקוח על הנעשה בבית האבות. חמישה מהקשישים נפטרו במהלך הזמן שחלף מאז נחשפה הפרשה, כך שבני משפחתם מייצגים אותם כתובעים.
מדובר במהלך חריג שבו גוף של המדינה (משרד המשפטים) תובע זרוע אחרת של המדינה בגלל חומרת המעשים שנחשפו, לא רק את העובדים וההנהלה אלא גם את משרד הבריאות עצמו שהתרשל בתפקידו לטענתם – מקום שלא היה מפוקח כנדרש ואף קיבל ציונים גבוהים.
"בכל הזמנים הרלוונטיים לתביעה שררה במחלקה הסיעודית אווירה קשה של אלימות פיזית ומילולית כאחד", נכתב בתביעה. "מדי יום ביומו ספגו התובעים הזנחה פושעת, התעללות מילולית ובכללה צעקות, השפלה, קללות ואיומים וכן התעללות פיזית. התנהגות זו הינה התנהגות אכזרית ולא אנושית עת עובדי המחלקה איבדו כל צלם אנוש".
"כך למשל היו נוהגים עובדי המחלקה הסיעודית להשכים את התובעים כבר בשעות המאוחרות של הלילה על מנת להכינם לארוחת הבוקר ולהעבירם באמצעות כיסאות גלגלים אל חדר האוכל של המחלקה", פורט. "שם נאלצו להמתין, כשהם ישובים בכיסאות הגלגלים, במשך שעות עד לארוחת הבוקר".
סעיף אחר בכתב התביעה מפרט את הרשעות, האכזריות ואטימות הלב של העובדים שהתעללו בקשישים הסיעודיים: "פעמים רבות היו נוהגים עובדי המחלקה הסיעודית שלא להחליף לתובעים טיטולים במועד אלא היו מותירים אותם, ביודעין, יושבים או שוכבים בתוך הצרכים שלהם למשך זמן רב". עוד נכתב: "עובדי המחלקה אף נהגו להלביש את התובעים בטיטול נוסף וזאת ללא שדאגו להחליף את הטיטול המלוכלך כדי 'לשמור על ניקיון המיטה' בעוד הדיירים נותרו בשתן ובצואה".
בנוסף, התביעה מציינת כי "במקרים רבים הדיירים היו נקשרים ונמנעה מהם תנועה, בניגוד לנהלים וללא דיווח הנדרש בחוק". במקרה של אחד התובעים, בן 79, התברר כי הוא "היה קשור למיטתו בידיו וברגליו במשך שעות ארוכות במהלך היממה, לרבות לילות שלמים על פני תקופה של כחודש וחצי (לכל הפחות) וזאת תוך פגיעה קשה באיכות חייו ובכבודו וכן בניגוד לנהלי משרד הבריאות".
גם חלקו של משרד הבריאות לא נפקד מכתב התביעה, שכן לטענת משרד המשפטים הוא לא פיקח או לכל היותר פיקח באופן רשלני על הנעשה בבית האבות ובכך לא מנע את האירועים הקשים המתוארים בתביעה. "(משרד הבריאות) לא יישם לקחים של אירועים דומים למרות שידע עליהם או יכל לדעת עליהם", נכתב. "המשרד עצם את עיניו לקיום ההתעללויות כלפי הקשישים ולא פעל למניעתן".
"הלב נחמץ והראש אינו מסוגל לקלוט ולהבין את הרשעות, האכזריות, האטימות והזלזול כלפי הדיירים בבית האבות", נכתב עוד בתביעה. "התחושה היא קשה מהיעדר הפיקוח והבקרה, מהאטימות, מהאדישות, מהזלזול המופגן, וגם מההסתרה החמורה, מהפגיעה הקשה בזקנינו במחשכים, רחוק מכל עין, כשזעקתם נבלעת אל אפלת בדידותם. הציווי 'והדרת פני זקן' איננו רק מצווה דתית, זהו חוק טבע. לצערנו דומה כי הצו המוסרי 'אל תשליכני לעת זקנה, ככלות כוחי אל תעזבני', הפך לאות מתה במחוזות ובמוסדות רבים מדי במדינתנו".