שיחות התיאום שהובילו לעליית מחירי הלחם: בשנת 2012 התפוצצה פרשת "קרטל הלחם" עם חשיפת תכניתם של בעלי המאפיות הגדולות לתאם את העלאת המחירים בכדי להימנע מתחרות. היום (רביעי) נגזרו עונשי מאסר ראשונים בפרשה, וכעת נחשפות חלק מההקלטות שהובילו להרשעות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי כתב האישום שהוגש באוגוסט 2012, בתחילת שנת 2010 קיימו ראשי המאפיות הגדולות מספר מפגשים שמטרתם פעולה משותפת למנוע תחרות ולהעלות את מחירי הלחם האחיד והחלות. בית המשפט המחוזי בירושלים גזר היום עונש של שנת מאסר אחת על בעלי מאפיית "דוידוביץ" ישעיהו דוידוביץ' ועל בעלי מאפיית "ברמן" יהודה שניידמן.
כך נשמעו שיחות התיאום, שתועדו בהקלטות הסתר שבוצעו במסגרת החקירה על ידי אנשי רשות ההגבלים: שניים מהמעורבים בפרשה, ישעיהו דוידוביץ' (דוידוביץ') ויוחנן אהרונסון (מרחבית), הסכימו ביניהם להפסיק למכור לחמים שקופים - לחם שנמכר ללא מותג.
"איך בבני ברק אנשים קונים לחם שקוף, תחשוב על העניין הזה", שאל דוידוביץ'. אהרונסון השיב לו: "תן בחינם, יקנו גם לחם עם זנב של חזיר. רק תקרא לזה זנב של דג, כי דג זה פרווה, במחירים כאלה למה שלא יקנו - במקומות כאלה קונים, זה עניין של מחיר".
באותה השיחה החליטו השניים לדחוק את המתחרה ברמן מהחלוקה: "צריך שברמן לא ייכנס למכור שם לחם -יש לו סחורה מעולה בדברים הקטנים כמו ג'בטה, סחורה יוצאת מן הכלל", אמר דוידוביץ'. אהרונסון השיב לו: "נעשה לך הפצה ברשת השיווק שלנו תמורת זה שיקנה מאיתנו לחמים. זה רעיון שווה בדיקה"
"שיילך הלקוח"
בהקלטה אחרת נשמע אהרונסון משוחח עם יהודה שניידמן מ"ברמן" על לקוח, שהובטח לו מחיר נמוך אך לבסוף לא קיבל אותו בגלל הקרטל. שניידמן סיפר באותה שיחה: "אמרתי בסוף חד משמעית, שיילך הלקוח - אני לא רוצה אותו. הוא לא רוצה? אני לא אתן לו אגורה אחת יותר ממה שיש לו".
אהרונסון העריך שהלקוח שידברו עליו "משתולל" והוסיף: "הוא הפסיד פעמיים, הוא כבר חלם שני חלומות ורודים ועכשיו יש לו חלום אחד שחור וגדול". שניידמן סיכם: "ככה צריך להיות גורלם של כל הלקוחות".
בעקבות הדברים פסק בית המשפט כי שניידמן ודוידוביץ' ישלמו קנסות בגובה 200 ו-300 אלף שקלים, מאפיית ברמן עצמה תשלם קנס בגובה 1.4 מיליון שקלים ומאפיית דוידוביץ 700 אלף שקלים קנס. כמו כן נגזר על מאפיית "אלומות" לשלם קנס של 400 אלף שקלים ואילו הדיון בעניינם של המאפיות "אנג'ל", "מרחבית" ו"דגנית" עדיין נמשך.
"המחיר הועלה בפועל בשיעור ניכר במספר רב של חנויות ונגרם נזק כספי משמעותי בפועל לציבור הצרכנים", טען בית המשפט. "התחרות בין המאפיות נפגעה באופן משמעותי. הנזק בפועל כתוצאה מן ההסדר הכובל מתחדד, נוכח העובדה שהעלאת המחירים נוגעת למוצר בסיסי וחיוני, ובוצעה במקומות המאופיינים באוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך".