רק ועדת השחרורים תחליט אם לשחרר את קצב: שרת המשפטים איילת שקד מגיבה היום (שני) לראשונה לסערה שהתעוררה בעקבות הפרסום בדבר תמיכתה בחנינה לנשיא לשעבר משה קצב, שמרצה שבע שנות מאסר לאחר שהורשע באונס, ומבהירה כי לא תתערב בעבודת הוועדה.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
שקד הדגישה כי היא מעולם לא עיינה בעובדות התיק נגד הנשיא לשעבר או הביעה את דעתה בנושא. "צריך לתת להליך של ועדת השחרורים להסתיים ללא התערבותנו", אמרה היום שרת המשפטים בנאום שנשאה בוועידת און לייף השלישית לנשים ועסקים.
"בהליך החנינה משרד המשפטים מעביר חוות דעת לנשיא, והנשיא רשאי לקבל או לא לקבל את ההמלצה של משרד המשפטים", הסבירה שקד. "ב-2012 משרד המשפטים המליץ שלא לחון את קצב, ההמלצה הועברה לנשיא המדינה וטרם התקבלה הכרעה בנושא. אישית, מעולם לא נדרשתי לדון בעניינו של קצב ומעולם לא פתחתי את התיק ולא עיינתי בעובדות".
"אנחנו לא מתכוונים בשום צורה להתערב בהליך", טענה שקד. "לאחר שיסתיים ההליך, בסמכותו של הנשיא לחון כל אסיר, והנשיא יחליט אם להידרש לנושא, לפי ראות עיניו". שקד הכחישה את הפרסומים לפיהם שוחחה על הנושא עם נשיא המדינה ראובן ריבלין.
אלא, שבסביבתו של הנשיא טוענים כי השרה שקד היא זו שהעלתה את הנושא בפניו של ריבלין, והוא מצדו אמר לה כי הוא אינו עוסק בנושא זה כרגע.
"משה קצב מתעתד לעמוד בחודש הקרוב בפני ועדת שחרורים", הוסיפה השרה. "הוועדה, המנהלת הליך עצמאי בראשות שופט, שוקלת הרבה קריטריונים על פי חוק, בין היתר מסוכנות לציבור, התנהגות בכלא, שיקום האסיר ועוד".
קצב מעולם לא הביע חרטה על המעשים שבגינם הורשע, אולם שקד מבהירה כי הודאה וחרטה אינם מהווים קריטריון לקיצור העונש על פי החוק: "למרות זאת, הם כמובן נשקלים על ידי הוועדה במסגרת יכולת השיקום של כל אסיר. לנפגעי עבירה יש זכויות בהליך הפלילי בין היתר גם לעמוד בפני הועדה ולהביע דעתם ועמדתם וחשוב שנפגעי עבירה יכירו בזכות זו ויעשו זאת".
תגובות סוערות במערכת הפוליטית: "לא לשחרר את קצב בשום אופן"
אמש, לאחר שנודע כי שרת המשפטים איילת שקד צפויה לתמוך בהענקת חנינה לנשיא המדינה לשעבר משה קצב, יצאו פוליטיקאיות בכירות נגד המהלך. "סירבתי לפני שנתיים בקשת החנינה שלו שהוגשה בתקופתי", כתבה בפייסבוק שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני (המחנה הציוני), "הודעתי שאני מתנגדת לחנינה, כפי שעשיתי בעניינם של עברייני מין נוספים, מוכרים פחות".
גם חברת הכנסת שלי יחימוביץ' יצאה בחריפות נגד המהלך, ופירסמה בעמוד הפייסבוק שלה שבע סיבות שבגללן אסור לחון את הנשיא לשעבר: "הוא עבריין מין סדרתי, אלים ופסיכופת; הוא לא הביע מעולם ולו שמץ של חרטה; הוא שיקר לאורך כל משפטו והמשיך לשקר; הוא ומקורביו מיררו את חיי הנפגעות; כי ברגע שישוחרר ייצא למסע ל'טיהור' שמו ויציג את החנינה כהוכחה לחפותו; כי החברה הישראלית עוברת כעת מסע תיקון עמוק ומרשים - ושחרורו יהווה מסר נורא לקורבנות; וכי יש שוויון בפני החוק".
בסוף השבוע פורסם בחדשות 10 כי ועדת השחרורים שתתכנס בסוף החודש בעניינו תכריע אם לקצר בשליש את מאסרו של הנשיא לשעבר - אך גם אם תחליט נגד המהלך, שרת המשפטים צפויה לתמוך במתן חנינה ונשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ידון בנושא לכשיידרש לכך. לדברי השרה שקד - כך עלה בדיווח - "אין שום סיבה שועדת השחרורים לא תשחרר את הנשיא לשעבר קצב, הוא עומד בקריטריונים".
גם השר לביטחון פנים גלעד ארדן (הליכוד) הביע התנגדות למהלך. "אני לא חושב שהוא צריך לקבל יחס שונה מכל אסיר אחר שמגיש בקשה שכזו", אמר בראיון ל"פגוש את העיתונות" עם רינה מצליח, "צריך לדון אותו לפי אותם קריטריונים".
חברת הכנסת מרב מיכאלי (המחנה הציוני) תקפה גם היא בחריפות את היוזמה. "נפגעות של קצב כבר פונות אלי בחרדה שאנס מורשע שלא הודה ולא הביע חרטה יקבל חנינה כי חברים שלו בשלטון. לא ניתן לזה לקרות", הבטיחה.