בית המשפט המחוזי בבאר שבע הרשיע הבוקר (ראשון) את ראש מכינת "בני ציון" לשעבר יובל כאהן ואת אביב ברדיצ'ב, שהיה מדריך במכינה, בגרימת מוות ברשלנות באסון בנחל צפית שבו נספו 10 בני נוער. זאת, למרות בקשת הפרקליטות להרשיעם בעבירה חמורה יותר של המתה בקלות דעת. השניים הורשעו גם בגרימת חבלה ברשלנות.
האסון התרחש באפריל 2018 בטיול גיבוש למועמדים להצטרפות למכינת "בני ציון". הטיול התקיים חרף אזהרות על שיטפונות הצפויים באזור הנחל בערבה. כחצי שעה לאחר שיצאו לדרך, נסחפו החניכים והמועמדים בשיטפון. באסון נספו אגם לוי, אילן בר שלום, אלה אור, גלי בללי, יעל סדן, מעיין ברהום, עדי רענן, צור אלפי, רומי כהן ושני שמיר. שני חניכים נוספים נחבלו.
לקריאה נוספת על האסון בנחל צפית:
- יובל כאהן החל את עדותו: "אני מתבייש"
- אביב ברדיצ'ב העיד: "אני אחראי לטיול, וגם לתוצאה"
- אלה עשרת בני הנוער שנהרגו באסון נחל צפית
בכתב האישום נכתב כי סכנת השיטפון הברורה והמיידית הייתה ידועה לכאהן ולברדיצ'ב והם קיבלו התרעות חוזרות ונשנות לפני הטיול ובמהלכו. למרות התרעות מגורמים בקיאים ומומחים בענייני סכנת הגשמים והשיטפונות באזור הטיול, הם לא ביטלו את הטיול שתוכנן באזור ולא מנעו מהחניכים מלהיכנס לתוך ערוץ הנחל, ובמיוחד לתוך החלק הצר שבו.
השופט יובל ליבדרו ציין הבוקר בהחלטה כי כהאן וברדיצ'ב נטלו סיכונים מיותרים שהובילו לאסון. כהאן, כמנהל המכינה, לחם לקיום הטיול חרף אזהרות חוזרות ונשנות על שיטפונות צפויים. בנוסף, ביום האסון ניתק כהאן קשר עם הקבוצה ולא דאג לקבל עדכונים על מסלול הטיול.
ברדיצ'ב, שהוביל את הטיול בשטח, הסתמך על מידע מטעה שנמסר לו בידי גורמי מקצוע, והחליט להכניס את הקבוצה לערוץ הנחל למרות האזהרות. דקות ספורות לפני הכניסה לערוץ נמסר לו כי ניתן לסיים את המסלול במהירות, אך בפועל, השיטפון פגע בקבוצה כחצי שעה לאחר מכן.
השופט ליבדרו הדגיש את המשמעות הקשה של הפגיעה בערך קדושת החיים וציין כי "לא הכול משמיים, אלא גם מבני אדם". בפסק הדין נקבע כי התנהלות הנאשמים גרמה לאסון הטרגי, והודגש כי היה עליהם לנקוט משנה זהירות, במיוחד לאור התרעות מזג האוויר שהיו ברשותם.
לצד הביקורת, בית המשפט קבע כי המאשימה לא הוכיחה את אשמת כהאן וברדיצ'ב בעבירה של המתה בקלות דעת. צוין כי נותר ספק סביר ביחס למודעותם בזמן אמת לאפשרות של גרימת מותם של החניכים כתוצאה מפגיעת שיטפון.
בפסק הדין, בית המשפט מתח ביקורת חריפה גם על משרד החינוך ועל היעדר פיקוח על פעילות המכינות הקדם-צבאיות. בית המשפט קבע כי משרד החינוך לא שיתף פעולה עם המכינות בגיבוש נהלים בטיחותיים, ואף מנע מהן להסתייע בחדר מצב לאיתור סיכונים במהלך הטיול. השופט ליבדרו ציין כי אין מקום לכתיבת נהלי בטיחות "בדם" וכי יש להפיק לקחים מערכתיים מאסון זה.
"שום פסק דין לא יחזיר את הילדים שלנו"
חלק ממשפחות הנספים הביעו תחושת הקלה מסוימת לאחר הכרעת הדין. "הצעד הזה חשוב בדרך לצדק, אבל שום פסק דין לא יחזיר לנו את הילדים שלנו", אמר אחד ההורים מחוץ לבית המשפט. הורים אחרים זעמו על הכרעת בית המשפט. איציק אור, אביה של אלה אור, אמר כי "קרתה לנו היום טרגדיה נוספת".
אוריאל בר שלום, אביה של אילן בר שלום, אמר כי "הכרעת הדין שגויה מראשיתה, מנותקת מהמציאות". אימה של אילן, רותם, מתחה ביקורת על בית המשפט: "יש כאן משהו מכור, השופט לרגעים נשמע כמו סנגור של הנאשמים. קיוויתי שהיום נקבל הכרה, שהיה כאן פשע שהתרחש בגלל יהירות, זחיחות. הכותבת הייתה על הקיר, ממש כמו ב-7 באוקטובר, עשו את זה כי חשבו שיהיה בסדר. יש כאן שופט פחדן".