החקירה בלשכת ראש הממשלה נתניהו: ליבת האירוע שנחקר נוגעת לשאלה האם בכירים בלשכה סחטו קצין במזכירות הצבאית, כך דיווחנו אמש (שישי) ב"אולפן שישי". לפי החשד, אותו קצין נסחט באמצעות תיעוד רגיש שלו, ואנשי הלשכה ניסו לקבל גישה ולשפץ פרוטוקולים ותרשומות שעוסקים בבוקר שבעה באוקטובר.

ניתן לספר כי המטה לביטחון לאומי קיבל התרעה ערב מתקפת הפתע על פעילות חריגה של חמאס. המידע הגיע, נקרא ותועד. האלוף אבי גיל, שהיה מזכירו הצבאי של נתניהו, עדכן את היועמ"שית והתריע כי "משחקים בפרוטוקולים". במקביל, מנהלת לשכת ראש הממשלה ואשת אמונו הפכה במפתיע לקלדנית, תפקיד ממלכתי שאמור להיות ללא זיקה פוליטית.

נתניהו במליאה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"אנשי נתניהו לא בחלו בשום אמצעי כדי לנקות אותו" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כשקושרים את כל החוטים, אפשר להגיד כך: הפרשות שנחקרות בלשכת רה"מ נוגעות לליבת הסוגיות שאמורות לעמוד במרכזה של ועדת החקירה הממלכתית, גם לגבי השעות והימים שלפני 7 באוקטובר - וגם תוך כדי המלחמה.

"חקירות המשטרה הן רק אסמכתא למה שכולם ידעו", האשים גורם פוליטי בכיר. "אנשי ראש הממשלה לא בחלו בשום אמצעי כדי לשנות את הנרטיב ולנקות את חלקו של רה"מ במחדלים שהובילו למלחמה. את כל מה או מי שהיו בדרך - הם ניסו להזיז - כשהמטרה קידשה את האמצעים".

גורם פוליטי בכיר
גורם פוליטי בכיר מאשים
גורם פוליטי בכיר
גורם פוליטי בכיר מאשים

מלשכת נתניהו נמסר: "זה עוד שקר במארג השקרים שמנסים לתפור ללשכת רה"מ, עם פיטורי גלנט, בשעה שלא חקרו את שטפון ההדלפות האמיתיות שסיכנו את ביטחון ישראל בתחילת המלחמה".

ביום רביעי חשפנו ב"המהדורה המרכזית" פרטים חדשים על הפרשה הביטחונית שהותרה לפרסום. מהחקירה שנערכת בלהב 433 מסתמן כי דיונים שלמים התקיימו ללא פרוטוקול - וללא אמצעי הקלטה בחדר.

ההערכה היא שהטעות החמורה התרחשה בצל ההלם הראשוני, המחדל ההיסטורי ותחושות הבלבול בימים הקשים שאחרי טבח 7 באוקטובר. הדיונים הביטחוניים היו רבים ובחדר נכח פורום פוליטי רחב עם צוות שרים, שלא מוגדר בחוק כאחראי. עוד מסתמן כי דיונים רבי-חשיבות לא תומללו ולא הוקלטו כלל, ולכן ייתכן שלא נדע דבר על מה שהתרחש בהם גם בעוד שנים רבות – אם בכלל.

תחנת משטרה להב 433 (צילום: פלאש 90)
משרדי להב 433 | צילום: פלאש 90

גם הדיון המפורסם ב-11 באוקטובר, שקיים ראש הממשלה נתניהו עם צמרת צה"ל, התנהל ברובו ללא הקלטה וללא קצרנית. בדיון, נזכיר, עלתה השאלה אם חיזבאללה עומד לפלוש גם כן לישראל ואם יש צורך במתקפת מנע.

בשלב מסוים ביקש איזנקוט לחוות את דעתו ולזמן לחדר הדיונים מספר גורמים שלא היו בו לפני כן, כמו למשל ראש אמ"ן. בהמשך דרש שהכול יתומלל ויוקלט. עקב הפצרתו אחת הקצרניות של משרד רה"מ הוזעקה להקליט ולתמלל את הדיון. בסביבת נתניהו טוענים כי הדיון החל כשיחה ורק בהמשך התפתח לדיון רשמי. לטענתם, קצרנית הגיעה בלי קשר לדרישתו של איזנקוט.

בנוסף, היו לכאורה ניסיונות של לשכת רה"מ להעביר חלק מהדיונים מהבור בקריה למקומות אחרים בבסיס הצבאי; מקומות שבהם יש יותר שליטה על אמצעי ההקלטה ועל הפרוטוקולים שייכתבו בסיומו. בלשכת נתניהו התייחסו גם לטענה הזו והבהירו כי מזכירות הממשלה היא שאמורה להיות אחראית על ההקלטה והתמלול - על פי החוק.