ארבעת פעילי מחאה הנאשמים בירי נורי התאורה לבית ראש הממשלה בקיסריה, כתבו בבית המעצר בירושלים מכתב שהגיע הבוקר (רביעי) לידי N12 ומתאר את החוויות הקשות שעברו במעצר ובחקירות במתקני הכליאה. המכתב של הארבעה, תא"ל במיל' עופר דורון, בנו גל דורון, אמיר שדה ואיתי יפה, מתאר את תנאי המעצר הקשים במתקני השב"כ ובתי הסוהר, את החקירות הממושכות ואת "תחושת הרדיפה הפוליטית" שנלוותה לאירועים שהובילו למעצרם.
ארבעת הפעילים הנאשמים במעשה טרור ובשיבוש מהלכי חקירה, חשפו לראשונה במכתב בכתב ידם ובפירוט את שאירע מאז ירי הנורים הימיים לעבר חולות קיסריה, שהסתיים בנפילת אחד הזיקוקים בשטח החניה הריקה של בית ראש הממשלה. הארבעה התייחסו גם לחשיבותה של המחאה ולדאגה לגורלם של החטופים הנמקים בשבי חמאס.
"בשבת לפני שבועיים הפגנו בחולות קיסריה באמצעות שני נורי תאורה ימיים", כתבו הארבעה. "לצערנו, אחד הזיקוקים נפל בחניה ריקה של בית רה"מ, והשני במרחק של כ-150 מטרים מהבית. לשמחתנו, לא נגרם כל נזק".
האירוע גרר תגובה קשה מצד כוחות הביטחון. הארבעה נעצרו בביתם והובאו למתקן חקירות של השב"כ, שם לטענתם, נמנעה מהם גישה לעורך דין במשך למעלה משבועיים. "נחקרנו בידי כ-10 חוקרים של השב"כ במשך ימים ארוכים”, הם תיארו.
"כבר ביום השלישי לחקירה הגיעו החוקרים למסקנה שלא הייתה לנו כוונה לפגוע בראש הממשלה או בביתו", ציינו במכתב. במקביל, נפתחה חקירה מיוחדת ביחידה הארצית לחקירות בין-לאומיות (יאחב"ל), שהשתתפו בה 20 חוקרים ובלשים. "נחקרנו כאילו מדובר בפעולה חבלנית חמורה, למרות שהזיקוקים הימיים ששיגרנו הם אמצעי חוקי לחלוטין", כתבו.
בירור לצד חשודים בפגיעה בביטחון המדינה
במכתבם סיפרו הארבעה על תנאי כליאה מחמירים. "במתקן החקירות של השב"כ היינו בבידוד, צמוד לתאים של נוח'בות, מרגלים ועצורים שחשודים בפגיעה בביטחון המדינה", תיארו. "לאחר מכן הועברנו לבית המעצר הטורקי במגרש הרוסים בירושלים והיינו בתא קפוא ובלתי נסבל".
אחד העצורים, איתי יפה, אף הובהל פעמיים למיון בשל החמרה במצבו הרפואי. "יחס סוהרי השב"ס היה הוגן, אך התנאים היו קשים במיוחד, בוודאי לגברים בגילנו", כתבו. "התייחסו אלינו כאל טרוריסטים, למרות שכל מעשינו נעשו במסגרת מחאה לא אלימה".
"רדיפה פוליטית וניסיון לדכא את המחאה"
במכתבם טענו הארבעה כי הם חשים קורבנות של רדיפה פוליטית שמטרתה לדכא את המחאה נגד הממשלה: "משטרת ישראל העלילה עלינו האשמות מופרכות כדי להרתיע פעילים אחרים. בדיון על הארכת מעצרנו, נטען כי אנחנו מובילי מחאה שצריכים לשמש דוגמה לצעירים. מדובר בניסיון ברור להשתקת המחאה הלגיטימית שלנו".
הם התייחסו גם להאשמות שהופנו נגדם בבית המשפט המחוזי בחיפה, שם נטען כי פעלו "ממניע אידיאולוגי" וכי "צפו אפשרות של בהלה או נזק" כתוצאה מהירי. בתגובה טענו הארבעה כי מדובר בהפרזה קיצונית של הפרקליטות. "לא הייתה כל כוונה לפגוע או לייצר בהלה. המחאה שלנו נועדה להעביר מסר בלבד", הבהירו.
לצד התנאים הקשים ותיאוריהם על חקירות השב"כ, לא שכחו הארבעה להתייחס גם לגורל החטופים שנמצאים בשבי חמאס. "במהלך השבועיים במעצר חשבנו רבות על החטופים. לאן נעלמה המצווה הבסיסית שעליה חונכנו - לא משאירים פצועים בשטח?"
בסיום המכתב הוסיפו כי הם מבקשים לחזק את ציבור המפגינים ולהמשיך במאבק לשמירה על הדמוקרטיה בישראל. "אנו קוראים לכל מי שחרד לגורל המדינה ולזכויות האזרח לצאת ולהפגין בנחישות - תמיד ללא אלימות", סיכמו.
"המחאה שלנו נועדה להציל את המדינה"
במהלך דיון בבית המשפט המחוזי בחיפה ארבעת העצורים ביקשו להשמיע את דבריהם בפני הרכב השופטים. תא"ל במיל' עופר דורון אמר: "45 שנים ברציפות אני פועל לשמור על מדינת ישראל - בקבע, במילואים ובתעשייה הביטחונית. מעולם לא התכוונתי לפגוע באיש. המחאה שלנו נועדה לייצר אפקט ולהציל את המדינה".
איתי יפה הוסיף: "עשיתי מילואים עד גיל 32 והתנדבתי במשטרה. כל חיי עסקתי בלשמור על המדינה. לא עשינו דבר רע. המדינה התחרפנה והפכה הפגנות לטרור?" אמיר שדה שיתף: "אני איש שלום שמעולם לא נקט באלימות. שבע שנים אני מפגין למען דמוקרטיה. זהו ניסיון להשתיק את קול המחאה החוקית".
גל דורון, בנו של עופר דורון, סיכם בקול חנוק: "לא האמנתי שאמצא את עצמי בסיטואציה שבה מדינת ישראל נגדי. זה כואב לי מאוד". ארבעת פעילי המחאה מיוצגים מאז מעצרם בידי עורכי הדין גונן בן יצחק וניר אלפסה ממערך עוטף העצורים. השבוע פרסמנו בדבר הצעד החריף שנקטו נגד ארבעת פעילי המחאה העצורים, לאחר ביקורו של חבר הכנסת גלעד קריב (הדמוקרטים) בבית המעצר קישון.
ל-N12 נודע כי לאחר המפגש, אנשי השב"ס ביצעו חיפוש גופני על הארבעה - והם בעירום מלא. ההערכה היא כי בשב"ס ניסו לבדוק אם הוברחו להם לתוך מתקן המעצר אמצעי האזנה או תקשורת זעירים מסוג כלשהו שאותם הם מסתירים.
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה כי במהלך חיפוש יזום בבית הסוהר נבדקו עצורים בכמה מוקדים בתוך שמירה על זכויותיהם וכבודם, והבהירו: "הניסיון לקשור בין פעילות זו לבין מפגש עצורים או אסירים עם נבחר ציבור, אין בינו לבין המציאות דבר"
בתחילת החודש הוגש כתב אישום נגד הארבעה בגין מעשה טרור של מעשה פזיזות, ניסיון הצתה ושיבוש מהלכי משפט. על פי כתב האישום, התכנון לשגר את נורי התאורה נבע "ממניע אידיאולוגי" על מנת להעביר מסר לראש הממשלה. בנוסף, נטען כי עופר דורון ובנו גל ניסו להסתיר את מעורבותו של הבן ולהפיל את האחריות על האב בלבד. הפרקליטות ביקשה להאריך את מעצרם של הארבעה עד תום ההליכים, בטענה כי מדובר באירוע חמור שהתרחש בקרבת בית ראש הממשלה.