בית משפט השלום בראשון לציון האריך אתמול (שלישי) את מעצרם של המעורבים בתקיפה והחטיפה של תושב פלסטיני שהגיע לרחוץ במי נחל ייטב-עוג'ה שבבקעת הירדן באוגוסט האחרון. מעצרו של החשוד המרכזי סער אופיר הוארך ב-7 ימים. בתוך כך, נודע כי בין החשודים הנוספים שהוארך מעצרם, הוארך ב-3 ימים מעצרו של ד"ר לקרימנולגיה מיכאל וולפוביץ, מרצה בכיר באוניברסיטה העברית, ומתנדב במג"ב.

טענת החוקרים לגביו של מיכאל וולפוביץ, היא שחלקו באירוע שונה בצורה מסוימת מחלקם של שני חשודים אחרים בפרשה, לכן הבקשה להאריך את מעצרו הייתה מידתית ומותאמת לחלקו באירוע. לטענת סנגורו, עו"ד חיים שרהביינד, נאמר למרצה בחקירה: "אנחנו צריכים אותך כעד בסך הכול".

שרהביינד ציין כי "החשוד, מרצה באוניברסיטת ירושלים, איש ללא דופי שלמרות חייו המורכבים ובריאותו הרעועה הוא מתנדב במשמר הגבול. כבר בשלב זה המחלקה מצאה להבחין בינו לבין האחרים, ולא בכדי, הם יודעים שאין לו שום קשר לאירוע הזה. הם יודעים שהוא לא היה באירוע, ולכן כל הפעולות שהם עושים זה על מנת להחזיק אותו בתא המעצר ולחלץ ממנו גרסה".

הותר לפרסום: ד"ר מיכאל וולפוביץ מהאוניברסיטה העברית הוא המרצה החשו (צילום: חדשות)
ד"ר מיכאל וולפוביץ | צילום: חדשות

השופט יובל קדר אמר בדיון: "מצאתי כי יש חשד סביר הקושר אותו לעבירה המיוחסת לו. אבהיר כי מלכתחילה יוחס לחשוד מעורבות במעגל שני של האירוע (לאו דווקא מבחינת לוחות הזמנים). מעורבותו באירוע מקימה עילת מסוכנות בעוצמה בינונית. נוכח מעורבותם של רבים והצורך לקדם את החקירה ולבצע פעולות שניתנות לשיבוש, אני מוצא להאריך את המעצר גם בעניינו של חשוד זה לתקופה קצרה".

ההתבטאויות מעוררות המחלוקת של המרצה החשוד 

לאחר המעצר המתוקשר, עלו מספר התבטאויות מעוררות מחלוקת של ד"ר וולפוביץ' שהשמיע זמן קצר לפני האירוע שבגינו נעצר לאחרונה כשנכח בדיוני ועדת החוקה בכנסת. כשקיבל את ראשות הדיבור, הציג את מחקרו בפני הוועדה: "אני חוקר טרור ואלימות של מתנחלים והטלת סנקציות. אפשר לראות את הסטטיסטיקות של האו"ם ואת הסטטיסטיקות של הרשות הפלסטינית שמשמשות מקור לאו"ם".

הד"ר טען כי "נתוני האו"ם על 'אלימות מתנחלים' מבוססים על דיווחים שקריים. יש קטגוריות שונות של נזק לרכוש, אלימות אישית עם ממוצע של 9.77 אירועים לחודש. האמריקנים חילקו את האירועים לאותן קטגוריות שבמחקר שלי, באלימות נגד אנשים ובהן מקרים שסווגו כהסגת גבול בשוגג. למשל כניסה להר הבית סווגה כך ובכל יום שתיירים או יהודים נכנסים להר הבית זה מסווג כהסגת גבול ומעשה אלימות".

"הנתונים שמוצגים תמיד מתפרשים באופן שמניח מראש אחריות של צד אחד בלבד", אמר ד"ר וולפוביץ לאחר הדיון בכנסת. הוא ציין כי בהשוואה בין-לאומית, שיעורי אכיפת החוק בישראל במקרים של פשיעה אידיאולוגית, עומדים בסטנדרטים המקובלים במדינות מתקדמות כמו קנדה ושוודיה. בהתייחסו למדיניות הסנקציות שהוטלו על מתנחלים, טען וולפוביץ כי הן סותרות את המודלים המערביים להתמודדות עם אלימות קיצונית. "האסטרטגיה המערבית מתמקדת בשיפור המצב הכלכלי והחברתי של קבוצות סיכון", אמר.

נציג מח"ש אמר אתמול בבית המשפט כי מדובר בתיק חמור מאוד, עם ריבוי מעורבים, וטען כי מתבצעת חקירה מיוחדת משותפת עם יהל"ם מהמשטרה הצבאית בנוגע לעבירות של חטיפה, פציעה וחבלה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לביצוע פשע, עבירות בנשק ושיבוש מהלכי משפט.

על-פי החשד, בחודש אוגוסט האחרון, 9 החשודים חטפו פלסטיני באזור נחל עוג'ה שבבנימין, הכניסו אותו לרכב ונסעו למקום מבודד - שם תקפו אותו באכזריות עד זוב דם והשאירו אותו פצוע ומדמם בשטח. במח"ש אומרים שמאז שהתקבלה התלונה, פתחו בחקירה סמויה ואספו ראיות וממצאים רבים שקושרים את החשודים שנעצרו לאירועים הקשים ובהם חטיפה, אלימות והתעללות. מח"ש ומצ"ח הביאו את החשודים בפני ביהמ"ש השלום בראשון לציון, שם מבקשים להאריך את מעצרם. בין החשודים - שני מתנדבי מג"ב.

פנינו הבוקר לאוניברסיטה העברית, שם ד"ר וולפוביץ חבר סגל ומרצה בכיר וביקשנו התייחסות למעצרו והחשדות שפורסמו נגד ד"ר מיכאל וולפוביץ ושאר החשודים - אך באוניברסיטה, בחרו שלא להתייחס.