תופעה מדאיגה מתפתחת ברחובות יפו: אופנועי השטח החשמליים מסוג "סורון", שנועדו למסלולי מרוצים מקצועיים, הפכו לכלי מבוקש בקרב עבריינים. במשטרת ישראל מזהים עלייה חדה בשימוש בכלים אלה לביצוע עבירות פליליות ובריחה מזירות פשע, כשיכולתם להגיע למהירות של 100 קמ"ש תוך שניות ספורות הופכת אותם למסוכנים במיוחד.

"בעולם העברייני מתייחסים ל'סורון' כאל פתרון מושלם - מהירות גבוהה, עבירות בשטח צפוף, והיכולת לברוח בקלות מזירת פשע בלי סימני זיהוי. זו הסיבה שאנחנו רואים אותו יותר ויותר באירועי ירי וסכסוכים", מסביר סנ"ץ קובי אבוטבול, מפקד תחנת משטרת יפו.

אופנוע השטח החשמלי שהפך ללהיט אצל העבריינים ביפו (צילום: דוברות המשטרה)
"אנחנו רואים עלייה דרמטית בשימוש באופנועי 'סורון' בעולם העברייני" | צילום: דוברות המשטרה

למרות שעל פי חוק השימוש בכלים אלו מותר רק בשטח ספורטיבי ובתנאים מוגדרים, ברחובות יפו ועג'מי הם הפכו לכלי בריחה יעיל במיוחד. "אמנם ל'סורון' יש מגבלה של טווח נסיעה בשל טעינת הסוללה, ולכן הוא לא אידיאלי לחיסולים בין משפחות פשע", מסביר אבוטבול, "אבל בתוך הערים הצפופות הוא הפך לנשק אפקטיבי בידי עבריינים. עבריינים רוכשים את הכלים האלה, שחוקית אמורים לשמש רק למסלולי מרוצים, ומשתמשים בהם לביצוע עבירות פליליות".

המחירים נעים מ-30 אלף שקלים לכלים הזולים ועד מעל 50 אלף שקלים עבור הגרסאות המשופרות והחזקות. "זהו לא רק כלי תחבורה, אלא גם סמל סטטוס בעולם העברייני", מדגיש אבוטבול. "בגלל המהירות והיכולת לעבור בשטח אורבני צפוף, קשה מאוד לעקוב ולתפוס אותם".

סנ"צ קובי אבוטבול, מפקד משטרת יפו (צילום: דוברות המשטרה)
סנ"צ קובי אבוטבול, מפקד משטרת יפו | צילום: דוברות המשטרה

"אנחנו רואים עלייה דרמטית בשימוש באופנועי 'סורון' בעולם העברייני", מוסיף אבוטבול. "הכלים האלו מאפשרים ביצוע מהיר של עבירות כמו אירועי ירי, בריחה מזירות פשע, ואף סכסוכים פליליים. הם אמנם מוגבלים בטווח שלהם, אבל בתוך הערים הם בעלי יתרון מובהק".

הנתונים מדאיגים: בחודשיים האחרונים נתפסו 11 כלים ביפו בלבד, כששניים מהם היו גנובים. רוב החשודים הם צעירים בגילי 15–30, חלקם קטינים. "נתקלנו בילדים בני 13 ו-14 שמנסים להימלט מאיתנו תוך כדי נהיגה פרועה על המדרכות, מסכנים הולכי רגל ונוסעים בניגוד לתנועה", מתאר אבוטבול. "מדובר בתופעה מסכנת חיים".

תחנת משטרת יפו מפעילה מבצעים ממוקדים בשיתוף כוחות יס"מ ומשרד התרבות והספורט במטרה להוריד את הכלים האלו מהכביש. "אנחנו נעזרים במומחים, מוודאים את מקור הכלים ובוחנים כיצד למנוע את זליגתם לידיים לא נכונות", מסביר אבוטבול. "כל כלי שנתפס מושבת, והרוכבים מובאים לחקירה".

באחד המקרים נעצר נער בן 13 עם אופני 'סורון' כשניסה להימלט מהמשטרה תוך כדי עלייה על מדרכות וסיכון הולכי רגל. המרדף הסתיים כשהנער התנגש בניידת של סיירי סל"ע של עיריית תל אביב-יפו. "מדובר בקטינים שמסתכנים ומסכנים אחרים", מדגיש אבוטבול. "האחריות נופלת גם על ההורים, שמאפשרים את השימוש המסוכן בכלים הללו".

במקרה נוסף, גבר בן 26 ניסה להימלט על אופנוע "סורון" בניגוד לכיוון התנועה בכביש 20. מרדף מורכב של כוחות יס"מ הסתיים במעצרו והחרמת הכלי. "המשטרה משקיעה משאבים רבים כדי לתפוס את העבריינים האלו", מסכם אבוטבול, "אנחנו פועלים בשטח כמעט מדי יום".