המאבק להשבת החטופים הגיע היום (חמישי) לבית המשפט העליון, עם קיומו של דיון מיוחד בעקבות עתירה שהגישו בני משפחות חטופים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. העותרים דרשו שרה"מ לא יכריע לבד בכל הצעה לעסקת השבת חטופים, ושהצעות אלו יובאו לדיון הממשלה ולאישורה.

על העתירה חתומים בין היתר בני משפחות של החטופים דרור אור, עופר קלדרון, טל שוהם, גדי מוזס, דיצה הימן ונוספים. הרכב השופטים כלל את ממלא מקום הנשיא השופט יצחק עמית, השופט עופר גרוסקופף והשופט אלכס שטיין.

השופט עופר גרוסקופף (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
השופט עופר גרוסקופף | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

 

משפחות חטופים בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
משפחות חטופים בכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כל העדכונים מהדיון 

18:30 - הדיון הסתיים, השופטים יפרסמו את החלטתם בהמשך

18:28 -  גלעד קורנגולד, אביו של טל שוהם החטוף בעזה, לשופטי בג"ץ: "לא יכול להיות שרה"מ קובע לבד כל מיני דברים - אני רוצה שבית המשפט יבין ויידע את זה"

"נציגת הפרקליטות אמרה שראש הממשלה מקבל החלטות לבד" אמר קורנגולד. "אני רוצה לשתף שאתמול האלוף ניצן אלון, הבהיר שמצב החטופים כל כך רע ויש סכנה. הוא אמר ההישגים של צה"ל מייצרים הזדמנות לעסקה. מיד מלשכת ראש הממשלה יצא עוד שקר מתעשיית השקרים - הוא כנראה הבא בתור שיפטרו אותו וישימו מישהו מטעם".

עוד הוא הוסיף: צה"ל לא יודע כבר איפה החטופים, לאט לאט לא יידעו בכלל כלום. אנחנו לא מצליחים להבין למה ראש הממשלה ושאר השרים לא אומרים בואו נעשה מעשה ונחזיר את החטופים. אני רוצה שבית המשפט יבין את זה ויידע את זה. לא יכול להיות שראש הממשלה קובע לבד כל מיני דברים. אם לא נשחרר את החטופים - גם הגופות ייעלמו ולא יישאר שום דבר".

18:17 - התחדש הדיון בעתירה - השופט עמית: "שמענו במעמד צד אחד סקירה עובדתית וממנה עולה כי ההנחיות שניתנו בידי רה"מ לצוות השבויים והנעדרים ניתנו במסגרת מתווים מוכרים שהוצגו ועוגנו בפורום הרלוונטי"

עו"ד סבוראי טענה: "זה לא מה שעלה מתגובת המדינה שניתנה בכתב וגם לא מהדברים שהציגה נציגת הפרקליטות בדיון הפתוח".

17:41 - מזכיר הממשלה יוסי פוקס נכנס לדיון במעמד צד אחד עם השופטים

17:22 - השופט עמית הודיע - הדיון יתקיים כעת במעמד צד אחד

הדס קלדרון לשופטים לפני היציאה מהאולם: "אתם שומרי הסף. שנה שלמה, תצילו אותנו למען השם - זה דיון על פיקוח נפש, על דיני נפשות".

17:09 - השופט עמית: "מי הוא הגורם המוסמך לקבוע את התנאים למשא ומתן? לפי התגובה שלכם לכאורה בפעם אחת שר הביטחון לא מעורב ובפעם אחרת הוא כן מעורב"

עו"ד מארקס השיבה כי "באופן מסורתי, לאורך השנים, הטיפול בענייני שבויים ונעדרים היה בסמכותו של ראש הממשלה. העיקרון הוא שבנושאים מעין אלה כשאין הסדר חוקי אחר, ראש הממשלה יכול לבחור על פי שיקול דעתו מה הוא פורום ההתייעצות". 

17:00 - זכות הדיבור עברה למשיבים - ועו"ד דניאל מארקס הדגישה: "עם כל הרגישות של הדברים זו שאלה משפטית שבה ביהמ"ש מתבקש להכריע"

עורך הדין מפרקליטות המדינה הבהירה כי "יש מעט מאוד מקרים בהקשר הביטחוני בהם החוק מגדיר מי הוא הגורם המחליט בהם. החלטות לפתוח במלחמה או לנקוט בפעולות צבאיות משמעותיות מתקבלות על ידי הקבינט, כך עשתה הממשלה הזו".

דיון בבג"צ בעתירת בני משפחות חטופים נגד ראש הממשלה
משפחות חטופים בדיון בבג"צ בעניין העתירה נגד רה"מ נתניהו



השופט אלכס שטיין למשפחות: "אתם צריכים לשכנע אותנו שזה בכלל תחום שבו בית המשפט אמור להתערב בו"

"מה מקומו של בית המשפט בהחלטות מן הסוג הזה של שבויים ונעדרים במלחמה?", שאל השופט. עו"ד סבוראי השיבה: "בית המשפט הנכבד הזה לא מתערב לפעמים בהחלטות של הרשות המבצעת. בעניין שלנו יש שפיטות ויש הצדקה להתערבות".

16:53 - השופט עופר גרוסקופף לעותרים: "אם ראש הממשלה מתרשם שבשלב הזה לא הגענו למצב שניתן להביא הצעת עסקה לדיון בפני הממשלה, מי בעל הסמכות לקבוע את זה במקומו?"

16:47 - עו"ד מורן סבוראי, המייצגת את המשפחות: "הממשלה לא הייתה מעורבת מאז נובמבר 2023 בשאלות לגבי עסקת החטופים ובשאלות נוספות שקשורות בכך".

עוד טענה עו"ד סבוראי כי "בקבלת החלטות על שבויים ונעדרים ראש הממשלה מנחה ולא מתייעץ אפילו עם שר הביטחון. יש הרבה החלטות שמתקבלות בחדרי חדרים על ידי ראש הממשלה לבדו. ראש הממשלה לבדו הוא לא הפורום המתאים לקבל החלטות כל כך כבדות משקל".

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית ושופט בית המשפט העליון, יצחק עמית (צילום: Flash90)
שופט בית המשפט העליון, יצחק עמית | צילום: Flash90

16:39 - השופט עמית מבהיר: "שאלת תוכנה של עסקת חטופים לא עומדת לפתחנו, נעסוק רק במסגרת הנורמטיבית של הוראות הדין הרלוונטיות" 

ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון אמר בפתח הדיון כי "העותרים מבקשים שנדרוש מהמשיבים להביא לדיון בפני הממשלה הצעת עסקה להשבת החטופים, וכן לראש הממשלה לתת הנחיות לצוות המשא ומתן בהתאם למדיניות שתגובש בממשלה".

16:39 - החל הדיון בבג"ץ בעתירת בני משפחות חטופים נגד ראש הממשלה נתניהו

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

חוות הדעת של היועמ"שית - והקשר לנאומו של גלנט

זה הדיון השני שהתקיים בנושא, לאחר שחבר השופטים קרא בעיון את כתבי הטענות שהוגשו. היועצת המשפטית לממשלה עו"ד גלי בהרב-מיארה מסרה את עמדתה לפיה יש לדחות העתירה ונימקה: "בשלב זה לא קיימת עסקה שניתן להביא לאישור הממשלה ולכן חלק מהעתירה לא אקטואלי. לדרג המדיני יש שיקול דעת בסוגיות ביטחוניות ונושא השבויים והנעדרים נמצא לאורך שנים תחת הנחיית ראש הממשלה" 

העתירה מתבססת בין היתר על הדברים הללו שאמר שר הביטחון לשעבר יואב גלנט בנאום לאחר פיטוריו. "אני קובע שהדבר הזה ניתן להשגה, אפשר להחזיר את החטופים", אמר. העותרים מבקשים מהשופטים לזמן את גלנט להעיד בפני בג"ץ. עו"ד מורן סבוראי המייצגת את בני משפחות החטופים הבהירה: "אנחנו עומדים פה בשם זכויותיהם של 101 חטופים שעדיין נמצאים בשבי.

"אנחנו מבקשים שהשאלה בעניין העסקה תבוא לממשלת ישראל שתשמע את כל הפרטים ותחליט את ההחלטות הנכונות", הוסיפה. "שר הביטחון היוצא הוא הגורם שיודע את כל הפרטים ולכן אנחנו חושבים שגלנט היה צריך להיות מעורב בקבלת ההחלטות כגורם הביטחוני הבכיר ביותר במדינת ישראל ואנו קוראים לשופטי בג"ץ לזמן אותו למתן עדות".