שופטי בג"ץ הורו הערב (חמישי) לשר המשפטים לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולהצביע על נשיא חדש לבית המשפט העליון, זאת עד לתאריך 16 בינואר. כך כתבו השופטים בפסיקתם: "בהתחשב במשך הזמן הסביר הנדרש, להערכתנו, על-מנת לאפשר לוועדה לבחירת שופטים למצות את הדיונים בנושא, אנו מורים כי על שר המשפטים להעלות את בחירת הנשיא לבית המשפט העליון להצבעה על ידי חברי הוועדה לבחירת שופטים עד ליום 16.1.2025".

בהחלטתם כתבו השופטים שדנו בעתירה, וילנר, גרוסקופף ושטיין כי "השר ביזה את פסק הדין מאחר שלא פעל בהתאם לקביעה העקרונית, בכך שעד כה טרם העלה את בחירתו של הנשיא להצבעה בוועדה. פועלו של שר המשפטים עד כה אינו מגשים את הקביעה העקרונית - החובה להביא את בחירת נשיא בית המשפט העליון להצבעה על ידי חברי הוועדה לבחירת שופטים".

השופט עמית: "ניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת"

בתוך כך, ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט עמית אמר בכנס העמותה למשפט ציבורי כי ישנם ניסיונות בכנסת "לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה". השופט עמית הוסיף כי שר המשפטים לוין הזמין היום גורמים חיצוניים לישיבה שעסקה במינוי נשיא קבוע לעליון: "דוגמה נוספת לדריסה המתמשכת של נורמות הממלכתיוּת והמינהל התקין".

במהלך הנאום, השופט עמית ציין את ההשפעה של הרשות המבצעת על ניהול המערכת השיפוטית. "המערכת השיפוטית לא נועדה להיות כלי ביד פוליטיקאים", אמר, והוסיף כי הניסיונות להחליש את הרשות השופטת מציבים סכנה אמיתית לעצמאות המוסד ולשלטון החוק.

"הפוליטיזציה של מינוי נציב תלונות הציבור על השופטים"

"בימים אלו, אנו עדים לניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה – עד כדי חשש ממשי לכרסום בעצמאות המוסדית של הרשות השופטת וביסודות הפרדת הרשויות", אמר עמית. חלק מן הניסיונות הללו הוכרזו במפורש על ידי גורמים שונים בכנסת ובממשלה. אזכיר, למשל, את הקריאות לפוליטיזציה של הליך בחירת השופטים, באמצעות שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. יוזמות ל"התגברות" על פסקי דין והחלטות, ואף להתעלמות מהם כאילו לא היו מעולם. קריאות לאי-קידומם של שופטים בשל החלטות שנתנו מתוקף תפקידם ומתקפות אישיות, בוטות ופסולות על שופטים, עד כדי כינוי שופטים כ"אויבים מבית".

הוא אף ציין את היוזמות האחרות, כמו פוליטיזציה של מינוי נציב תלונות הציבור על השופטים: "אם לא הצלחנו להשתלט על תהליך מינוי השופטים בדלת הראשית, נעשה זאת בדלת האחורית", הזהיר שכן משמעות הדבר הוא העברת השליטה על המינוי לתפקיד הרגיש של ביקורת על השופטים לפוליטיקאים. הוא חזר על האזהרה שהשמיעה נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, השופטת אסתר חיות, לפני שנתיים: "מתקפה שלוחת רסן על מערכת המשפט, משל הייתה אויב שיש להסתער עליו ולהכניעו".

"החוסן המוסדי של מערכת המשפט נתון להשפעה"

עמית לא פסח על ביקורת כלפי ההתנהלות הממשלתית בנוגע לניהול הרשות השופטת, וחשף את ההתערבות הממשלתית בניהול השוטף של המערכת: "החוסן המוסדי של מערכת בתי המשפט נתון להשפעה משמעותית מצד הרשות המבצעת", אמר.

"כפי שכבר אמרתי, אנו מצדנו נכונים להידברות עניינית בנושא זה. אגב, לפני כשעתיים תמה ישיבת הוועדה לבחירת שופטים שהתכנסה היום, ובמסגרתה החליט שר המשפטים, על דעת עצמו, לזמן גורמים חיצוניים לישיבה. זוהי דוגמה נוספת לדריסה המתמשכת של נורמות הממלכתיוּת והמינהל התקין", אמר עמית. 

בדבריו של עמית הייתה גם אופטימיות מסוימת, כשהבטיח שהרשות השופטת לא תוותר על תפקידה, תעמוד איתן מול הניסיונות לפגוע בחוסנה ותמשיך למלא נאמנה את חובתנו כלפי הציבור".