מכה קשה לראש הממשלה, אהוד אולמרט ממש לפני סיום כהונתו: לאחר ההודעה על כוונה להגיש נגדו כתב אישום בפרשת "ראשונטורס", היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז הודיע הערב לאולמרט, כי הוא שוקל להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע שיערך לו. מזוז שוקל להעמיד את אולמרט לדין פלילי בחשד לעבירות שונות שבוצעו על ידו בפרשת טלנסקי, ובהן מרמה, הפרת אמונים וקבלת דבר במרמה.
לפני קבלת החלטה סופית, ייערך לאולמרט שימוע בפני היועץ המשפטי לממשלה, אם ירצה בכך, במסגרתו יוכלו פרקליטיו להציג את טענותיו העובדתיות והמשפטיות, ואלה ייבדקו , טרם ההחלטה האם להגיש נגדו כתב אישום. הודעה דומה נמסרה היום על-ידי פרקליט מחוז ירושלים גם למנהלת לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן, על מעורבותה בפרשה זו.
בחודש אפריל 2008 הורה היועץ המשפטי לממשלה על פתיחה בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה בפרשת טלנסקי, בחשד לקבלת כספים שלא כדין במהלך כהונותיו הציבוריות כראש עיריית ירושלים וכשר בממשלת ישראל. במהלך החקירה נחקרו חשודים נוספים במעורבות בעבירות בפרשה זו, לרבות זקן. נוכח רגישותה לוותה החקירה מראשיתה, מקרוב, על-ידי היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה ופרקליט מחוז ירושלים.
"החלטת היועץ המשפטי לממשלה , על דעת פרקליט המדינה , התקבלה לאחר בחינת חומר הראיות שנאסף בחקירת המשטרה בראשות מפקד יאח"ה תת ניצב תנ"צ שלומי אילון, ולאחר שהוכנו חוות דעת מפורטות בסוגיות השונות בהן עסקה החקירה", נמסר ממשרד המשפטים.
מזוז קיים סדרה ארוכה של דיונים בהשתתפות פרקליט המדינה ופרקליטים בכירים נוספים המלווים את הפרשה. בדיונים אלה נבחנו חומרי החקירה שנאספו בתיק זה, והסוגיות המשפטיות שהוא מעורר.
מאות אלפי דולרים במעטפות
תזכורת: בתחילת שנות ה- 90, במהלך כהונתו כשר הבריאות, הכיר אולמרט את משה טלנסקי, איש עסקים יהודי אמריקני, שהתפרנס, בין השאר, בגיוס כספים ובמתן ייעוץ בתחום גיוס הכספים לארגונים בעלי זיקה לישראל או לעם היהודי.
על פי החשד, ניצל אולמרט לאורך השנים את מעמדו ותפקידיו, באופן שיטתי ומתמשך, לקבלת תמיכה וסיוע בעניינים כספיים מטלנסקי. אולמרט פעל להסתרת אופי קשריו עם טלנסקי.
טלנסקי, כך נטען, סייע לאולמרט במימון ובגיוס כספים למערכת הבחירות לראשות עיריית ירושלים בשנת 1993. ארבע שנים לאחר מכן, העביר טלנסקי, בהעברה בנקאית לחשבון הבנק האישי של אולמרט ורעייתו, בבנק הפועלים בירושלים, סכום מזומן בסך של 140,500 שקלים. בתום מערכת הבחירות, נותר בחשבון עמותת "ירושלים המלוכדת בראשות אהוד אולמרט 1998" חוב בגובה של כ- 1.7 מליון שקל.
אולמרט חשוד שהיה ערב אישית לחוב זה כלפי הבנק, כך עולה מחקירת המשטרה, יחד עם ידידו הקרוב עו"ד אורי מסר ששימש כיו"ר העמותה. טלנסקי לעו"ד מסר סכומים מצטברים של מעל 300 אלף דולר לכיסוי חוב העמותה לבנק.
מעטפות הכסף
במהלך הבחירות המקדימות לראשות תנועת הליכוד שהתקיימו בשנת 1999, העביר טלנסקי, מחברות שבבעלותו, סכומי כסף לחשבונות הקשורים לעמותה שנוהלו על ידי עו"ד מסר - בסכום כולל של 110,000 אלף דולר ו-25 אלף לישט. בנוסף, תרם טלנסקי לקמפיין של אולמרט, תרומות אישיות, בשמו ובשם בני משפחתו, בסכום כולל של 30 אלף דולר.
עוד על פי החשד, במהלך השנים 2005-2003 בתקופת כהונתו של אולמרט כשר התמ"ת, וכשר התקשורת, ובחלק מהתקופה גם כשר האוצר - העביר טלנסקי לאולמרט סכומי כסף נוספים בסכום מצטבר של יותר מ-100 אלף דולר. העברת הכספים תואמה עם מנהלת לשכתו שולה זקן, היא התבצעה במזומנים, ובדרך כלל במעטפות.
בתחילת שנת 2004, הצטרף טלנסקי כשותף בחברה לייצור ושיווק של מקררי "מיני-בר" למלונות ובתי עסק. טלנסקי לאולמרט, שהיה שר התמ"ת, בבקשה כי אולמרט יסייע לו לשווק את מוצרי החברה. הסיוע של אולמרט לטלנסקי, כך נטען, נעשו תוך שהוא יודע שהוא מצוי בניגוד עניינים מהותי בין מחויבותו האישית העמוקה לטלנסקי, בין היתר עקב קבלת כספים ממנו בסכומים נכבדים, שהוסתרה מעין כל, לבין מחויבותו למילוי תפקידיו הציבוריים כנאמן הציבור, ללא משוא-פנים ותוך שקילת שיקולים של טובת הציבור בלבד.
הקופה הסודית של אולמרט
מהחקירה עולה כי בשנים 2003 ועד לתחילת 2006, בתקופת כהונתו של אולמרט כשר התמ"ת, ובחלק מהתקופה גם כשר האוצר, נוהלה עבורו "קופה סודית" אצל עו"ד מסר, בה הוחזקו במזומן מאות אלפי דולרים. ה"קופה הסודית" כללה סכומי כסף, במזומן ובדולרים, שהתקבלו מטלנסקי, וסכומי כסף נוספים שמקורם אינו ידוע.
הכספים הועברו לעו"ד מסר על-ידי זקן כדי שישמור אותם בנאמנות עבור אולמרט, באופן נסתר בכספת במשרדו ולאחר מכן בכספת בבנק לאומי. הכספים הועברו לעו"ד מסר במעטפות שהכילו אלפי דולרים, ולעיתים עשרות אלפי דולרים, במזומן, בכל פעם. סכום הכסף שהוחזק על ידי עו"ד מסר עבור אולמרט עמד, בשלב מסוים, על למעלה מ-350 אלף דולר.
זקן ניהלה, על פי החשד, עבור אולמרט את הכספים ב"קופה הסודית" שהוחזקה אצל עו"ד מסר. היא ניהלה מעקב ורישום של הסכומים שהוחזקו אצל מסר, העבירה למסר מעת לעת סכומים להפקדה ב"קופה הסודית" וקיבלה ממנו מעת לעת סכומים עבור אולמרט.
העבירות: מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה
העבירות המיוחסות לראש הממשלה הן ניצול לרעה של תפקידיו ומעמדו הציבוריים, לפעילות שיטתית להפקת טובות הנאה כספיות ואישיות מטלנסקי לאורך שנים. אולמרט עשה, על פי החשד, שימוש לרעה במעמדו ובתפקידו לסייע לטלנסקי בעסקיו, כשהוא מצוי כלפיו במצב של ניגוד עניינים. כן החזיק "קופה סודית" של מזומנים אצל עו"ד מסר. בנוסף, נקט פעולות הסתרה ומרמה של עניינים אלו ונושאים אחרים כלפי מבקר המדינה.
אולמרט חשוד במרמה והפרת אמונים בגלל שבמעשיו יש פגיעה מהותית בטוהר המידות של עובדי הציבור, באמון הציבור ברשויות השלטון ובתקינות פעילות המינהל הציבורי וקבלת דבר במרמה. בקרוב צפויה להתקבל החלטה גם בתיק החקירה בפרשה המכונה "מרכז ההשקעות".
"הפרקליטות מנפנפת בעדויות השקריות של טלנסקי"
אמיר דן, יועץ התקשורת של ראש הממשלה אהוד אולמרט מסר הערב בתגובה: "למרות שהוכח חד משמעית כי עדותו של טלנסקי היתה שקרית וכי אין לה כיום שום משמעות, ולמרות שכבר חודשים ארוכים לא ניתנת בידי ההגנה הזכות הבסיסית להשלים את חקירתו הנגדית של טלנסקי - כל אלה לא מפריעים לפרקליטות להמשיך ולנפנף בעדויותיו הראשונות, השיקריות והסותרות של טלנסקי כאילו כל מה שקרה לאחר מכן, לעייני בית המשפט והציבור כולו, לא התרחש מעולם", לשון ההודעה.
"הפרקליטות אינה יכולה להרשות לעצמה להודות היום, כי ההליך החריג של העדות המוקדמת, שהוביל להתפטרותו של ראש ממשלה מכהן בישראל, היה שגוי ומוטעה מן היסוד וכי לא היה מקום שיתקיים כלל, ומכאן גם החלטתה הנוכחית שלא לסגור את התיק".
אנשיו של אולמרט הוסיפו: "יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי ההרים והגבעות שיצרה המשטרה בתחילת הפרשה הפכו כעת לתלוליות עפר קטנות שגם הן תעלמנה לחלוטין בסופו של דבר. כל הכותרות שיצרה המשטרה בטענה לשוחד התבררו כעת כחסרות שחר".
פרשות אולמרט - סיקור מיוחד:
רשמית: נסגרה החקירה נגד אולמרט בפרשת בנק לאומי
אולמרט: זה מארב מתוכנן בחסות מערכת אכיפת החוק
היועמ"ש: כ"א נגד אולמרט בפרשת "ראשונטורס"