חמש שנים אחרי שהוקמה הרשות להגנת עדים, מתאפשרת לראשונה הצצה בגוף הצללים הזה. הרשות הוקמה על מנת לתת פתרון ששנים רק דיברו עליו - מציאת חיים חדשים לעבריין שבוחר לחצות את הקווים ולהפוך לעד מדינה. מדובר באנשים שגנבו, סחרו בסמים, סחטו באיומים, שפשע היה עבורם דרך חיים. תמורת עדות נגד עבריינים כבדים המדינה מתחייבת להעניק להם חיים חדשים במדינה אחרת, עדיף כזו שאין בה קהילה יהודית כדי שלא ייתקלו במקרה במישהו שמכיר אותם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יותר מדי פעמים בעבר עבריינים שהחליטו לדבר במשטרה נגד חבריהם - שילמו בחייהם על המעשה. במהלך 2004 נרצחו עדי הראייה ניסים ימין וצחי בן אור ובשנת 2005 נמצאה גופתו של העד יוני אלזם, לאחר שהורעל בתאו בכלא. נוסף על כך, חוסל בקיץ שעבר ביריות אקדח עד המדינה דוד חקק, שהכניס לכלא חברי ארגון פשיעה מוכר.
ע' היה עד מדינה שניצל מניסיון חיסול לפני תשע שנים. רק מעצור באקדח הותיר אותו בחיים. "זה רגע שאי אפשר לשכוח", סיפר. "אתה רואה את המוות בעיניים. אתה מצפה לרגע הזה כל הזמן. זה עולם שאתה נכנס אליו ואין חזרה. אני רואה את עצמי מקבל כדור בראש בזמן הקרוב ואני לא יודע מאיזה כיוון זה יבוא אליי".
חלק קטן מעדי המדינה מקבל את הגנת הרשות
בדיוק בשל כך הוקמה הרשות להקמת עדים. בשלוש השנים האחרונות נקלטו ברשות יותר מעשרה עדי מדינה. מהעד הראשון מפרשת הסמים הגדולה "כוכב הצפון" ועד האחרון שבהם - עד המדינה בפרשת הברנוער. המשטרה מגייסת הרבה עדי מדינה, אבל רק חלק קטן מהם מתקבל לרשות.
"הקריטריונים העיקריים הם רמת האיום והסיבה השנייה צריכה להיות האינטרס הציבורי", מסביר אבי בן חמו, מנהל הרשות להגנת עדים, "אנחנו בודקים האם באמת מה שהאיש הזה עשה תרם לאינטרס הציבורי".