בראשית השבוע החליטה הילה מזרחי להיכנס לכלא נווה תרצה יחד עם בתה הפעוטה לרצות עונש מאסר בעוון הריגה. עם הדילמה המייסרת הזאת מתמודדות לא מעט אימהות בישראל, אבל הצעת חוק שמקדמת הרשות לשיקום האסיר עשויה לפטור נשים בהיריון ואימהות לילדים עד גיל שנתיים מריצוי מאסר בכלא.
"אני לא אשכח את הקטע שהתעוררתי, ואני באה לקום ואני קולטת שאני כבולה בידיים וברגליים. ואני שואלת איפה הילד, אומרים לי שהוא בפגיה", מספרת שי (שם בדוי), אסירה משוחררת.
שי ילדה את ילדה השלישי בזמן שריצתה מאסר של שנתיים וחצי על עבירות מרמה. לכל מקום בבית החולים ליוו אותה סוהרות - גם למקלחת, גם לחדר הלידה. "באיזשהו שלב יש בחירה - או להכניס אותו לכלא, או להוציא אותו לבית, למשפחה. במקרה שלי העדפתי להוציא אותו לבית. זה לא מקום להכניס ילדים".
"קודם כל, אנחנו לא מדברים על ביטול העונש חד וחלק. אנחנו מדברים על מה שמקובל בעולם המערבי, שבא ומדבר על טובת הציבור", אומר ד"ר חיים אילוז איילון, מנכ"ל הרשות לשיקום האסיר.
"טראומה לכל החיים"
על פי הצעת החוק שמגבשים ברשות, נשים שעברו עבירות קלות יחסית לא ייכנסו לכלא הנשים היחיד בישראל, שמוגדר כלא "ברמת ביטחון מרבית", אלא יזכו לחלופת מאסר כמו ההוסטל שמפעילה הרשות לשיקום האסיר, המיועד לאסירות משוחררות.
"אין את הטראומות שהאמא הולכת ולא חוזרת. יש לך אחריות על הילדה שלך, שאת צריכה להיות אחראית ואת צריכה לטפל בה, ואת לומדת להיות אמא שלה", כך מספרת דנה (שם בדוי), מדריכה בהוסטל לאסירות משוחררות.
דנה מכירה את הנושא מקרוב. היא הייתה בת ארבע כשאמה נכנסה לכלא. בהיותה בת 27 נשלחה לרצות מאסר בגין סחר בסמים, כשהיא משאירה בבית את ילדתה בת השש. "עד היום היא שואלת אותי: איפה את הולכת? מה את עושה? מתי את חוזרת? זה טראומה לכל החיים".
"הילדים האלה יהיו הדור הבא של העבריינים"
"חלק מהילדים האלה של אימהות אסירות - הם יהיו הדור הבא של העבריינים במדינת ישראל. האבסורד הוא שאפשר למנוע את זה והמניעה היא בעלויות הרבה הרבה יותר נמוכות למדינה מאשר לכלוא אישה בכלא", אומרת ד"ר ענת גור, ראש תחום שיקום אסירות, הרשות לשיקום האסיר.
המתנגדים להצעה טוענים כי החוק יעודד עברייניות להיכנס להיריון. המצדדים מסבירים כי האו"ם קרא לחברות בו לפטור ממאסר נשים ברוח החוק המוצע. בקרוב תונח הדילמה הזאת לפתחה של הכנסת.