הרמטכ"ל לשעבר רא"ל (במיל') גבי אשכנזי מתייחס לראשונה להמלצת המשטרה להעמידו לדין במסגרת "פרשת הרפז" על הפרת אמונים. "לאחר מסע הכפשות נרחב שנמשך 4 שנים וחקירה, נקבע כי אין ולא היה כל ממש בטענות שהועלו נגדי ביחס לביצוע פוטש, למעורבות בזיוף או בהדלפת מסמך הרפז, או ביחס ליתר הטענות שהעלה נגדי שר הביטחון לשעבר ברק", הכריז אשכנזי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בתגובה שמסר יועץ התקשורת של הרמטכ"ל לשעבר נאמר, כי מה שנותר בהמלצה לאישום היא טענה על שיחות רקע עם עיתונאים, שהן חלק מתפקידו של הרמטכ"ל, כמו גם טענה על עיכוב של 48 שעות במסירת מסמך הרפז.
"החקירה שהחלה בטענות קשות וחמורות לביצוע 'פוטש' ולניסיון לחתור תחת הדרג המדיני, ניסיון לסכל מינוי של האלוף גלנט לרמטכ"ל, קשרים עסקיים עם הרפז ועוד, הסתיימה בעיקרה בטענה על כך שבשיחות תדרוך רקע עם פרשנים וכתבים צבאיים, הרמטכ"ל התייחס לנושאים מסווגים, שלא דלפו ולא פורסמו על ידי העיתונאים", צויין בהודעתו של אשכנזי.
לדבריו, טענות אלה משקפות חוסר הבנה של תפקיד הרמטכ"ל. "הרמטכ"ל מתדרך כתבים צבאיים בנושאי בטחון, לרבות בעניינים מסווגים, והדבר משרת מטרות ביטחוניות חשובות. כך נהגו ונוהגים גם כל ראשי מערכת הביטחון האחרים מאז קום המדינה וזהו חלק חשוב בתפקידו של ראש המטה הכללי. הטענה כי מדובר בעבירה היא פשוט מופרכת".
באשר לממצאים בדבר עיכוב של 48 שעות מרגע פתיחת החקירה בעניין "מסמך הרפז" עד הפניה ליועץ המשפטי לממשלה נטען: "העובדות בעניין ידועות משנת 2010, כשהפרשה נחקרה לראשונה, ולא עלתה אז טענה בעניין זה. כבר אז הסביר הרמטכ"ל כי העיכוב נבע מכך שהיה בעיצומן של הכנות לעדותו בפני ועדת טירקל. לא בוצעה כל עבירה פלילית".
"אשכנזי מצר על כך שלצד החקירה חסרת התקדים שלו ושל לשכתו, שבה נסרקו כל השיחות האישיות והפרטיות שלי, ולא נמצא כל בסיס לטענות הקשות שהוטחו בו, לא נחקרה באופן מלא הפעילות בלשכת שר הביטחון, כולל מהלכים שביצע שר הביטחון במכוון לפגיעה ברמטכ"ל ובצבא, פרשת השמדת הקלטות בלשכת השר ופרשת הפעלת דובר מפלגת העבודה לאיסוף מידע כנגד סביבת הרמטכ"ל", הודגש בהודעה בשם אשכנזי.
גם מזכיר הממשלה, אביחי מנדלבליט, הגיב להמלצה להעמידו לדין ואמר כי "אני חושב שפעלתי כראוי, ואני משוכנע שהגורמים המשפטיים שחוקרים גם יחליטו כך". את הדברים אמר מנדלבליט בכנס של לשכת עורכי הדין בתל אביב.
הבוקר הודיעה המשטרה כי סיימה את חקירתה ב"פרשת הרפז" והמליצה להגיש נגדו כתב אישום, כפי שפורסם השבוע בחדשות 2. במשטרה הוסיפו כי התגבשה תשתית ראייתית גם נגד מזכיר הממשלה דאז והיום, אביחי מנדלבליט, בגין ביצוע עבירות של הפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט. בנוסף, המליצה המשטרה להעמיד לדין את אל"מ במיל' גבי סיבוני ואת עוזר הרמטכ"ל לשעבר ארז וינר החשודים בעבירות של שיבוש הליכי משפט.
מהחקירה עלה כי הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי, עוזרו לשעבר וינר, דובר צה"ל לשעבר, אבי בניהו, ובועז הרפז עסקו באיסוף חומר - שיש בו בכדי להטיל דופי בהתנהלותו שר הביטחון דאז אהוד ברק ואנשי לשכתו.
עוד העידו הממצאים, כי הרמטכ"ל לשעבר השתהה בדיווח על כך שהמסמך נמצא בידיו, לגורמי משטרה או ליועץ המשפטי לממשלה - שעמדו איתו בקשר בעניין, למרות שידע על פתיחתה של חקירה בפרשה.
הפרשה הלכה והסתעפה ובתחילת מארס 2010 הנחה ראש הממשלה את ראש השב"כ דאז יובל דיסקין ואת ראש הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (המלמ"ב) אמיר קין, לחקור חשד להדלפת מידע מסווג לעיתונאי.
מממצאי החקירה עלה חשד כי קין, בהיותו ראש המלמ"ב, עדכן את אשכנזי על אותה הנחייה שנתן ראש הממשלה, והרמטכ"ל לשעבר עדכן בנושא את וינר. בהמשך, לפי ממצאי החקירה, וינר ובניהו סיכמו בניהם להשמיד ראיה ולתאם עמדות בנושא. בנוסף, עלה חשד, כי אותו המידע על ההנחייה של ראש הממשלה הועבר על ידי דובר צה"ל לשעבר בניהו לעיתונאי.
כנגד עוזר הרמטכ"ל לשעבר וינר ודובר צה"ל לשעבר בניהו התגבשה במהלך החקירה תשתית ראייתית לביצוע עבירות הפרת אמונים, השמדת ראיות ושיבוש הליכי משפט. אולם, לא נמצאו ראיות מספקות לביצוע עבירה פלילית כנגד הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי וראש המלמ"ב קין. יחד עם זאת, ציין ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה כי יש מקום לנקיטת צעדים משמעתיים נגד קין.
אבי בניהו מסר בתגובה: "כאזרח וכקצין במילואים, אני שמח שחקירת המשטרה הוכיחה באופן ברור שאין כל בסיס לטענות החמורות שעלו בראשיתה בדבר חתירה של הרמטכ"ל נגד הדרג המדיני. כל בר דעת במדינת ישראל, יכול להתרשם היום בעצמו מהפער הבלתי נתפס בין עוצמת החשדות, ההאשמות והפרסומים לבין המלצות המשטרה המועברות כעת לעיון הפרקליטות. אני משוכנע ומאמין כי לאחר שגורמי הפרקליטות יבחנו ביסודיות את חומרי החקירה ולאחר שיופעל שיקול הדעת, יוחלט כי אין מקום להגשת כתבי אישום בפרשה אומללה ומתמשכת זו והתיק ייסגר".