עסקי הגניבה פורחים ומשגשגים, וגם להם מסתבר יש פייבוריטים משלהם. מהם המוצרים החביבים ביותר על הפושעים? כתבת "גלובס" אפרת אהרוני מנסה למפות - ולהזהיר.
כלי רכב: הקטנועים בראש
על פי נתוני יחידת אתג"ר, הפועלת לצמצום גניבות כלי הרכב, גניבות הרכב הפרטי מהוות 62.6% מכלל הגניבות. רכבים דו-גלגליים מככבים במקום השני עם 16.7%, רכב מסחרי - 13.8%, והשאר - מוניות, טרקטורים, אוטובוסים וכלי רכב אחרים.
קטנוע סאן יאנג תוצרת טייוואן, כך עולה מנתוני 2010 שהתפרסמו בדצמבר האחרון, הוא היצרן הפופולרי ביותר בקרב הגנבים מתוך כלל כלי הרכב: 1,233 כלי רכב גנובים עד חודש נובמבר. במקום השני סוברו לאונה וגם בשלישי קטנוע - קוואנג יאנג טיו.
את המשך העשירייה מרכיבים מיצובישי לנסר, פולקסווגן גולף - נציגה כמעט יחידה לתוצרת אירופית ברשימה; מאזדה 3, סוברו אימפרזה, סקודה אוקטביה, טויוטה קורולה ויונדאי גטס הקוריאנית.
גם לגיאוגרפיה חלק לא קטן בכל העסק: מרבית הגניבות (33%) מתרחשות באזור המרכז, כשבמקום השני מחוז תל-אביב עם 23%. לאחריו המחוז הצפוני עם 15%, מחוז ירושלים עם 14% מהגניבות, והמחוז הדרומי עם 13%. סוגר את הרשימה מחוז ש"י, עם 2% מהיקף הגניבות הכולל שנרשם במרביתה של השנה החולפת.
הרכבים הנגנבים ביותר ב-2010
קטנוע סאן יאנג: 1,233
סובארו לאונה: 968
קטנוע קואנגיאנג טיו: 755
מיצובישי לנסר: 707
פולקסווגן גולף: 560
מאזדה 3: 473
סובארו אימפרזה: 359
סקודה אוקטביה: 359
טויוטה קורולה: 340
מזדה 323: 278
יונדאי גטס: 272
איך להימנע מגניבה?
1. החלטת קנייה: דירוגו של הרכב ברשימת הרכבים הנגנבים עשויה בהחלט להיות שיקול בבחירת רכב.
2. מערכת איתור: התקנת מערכת איתור ושדרוג התקן האבטחה (קודן, אימובולייזר, מנעול הגה וכד') יכולה לסייע, כפי שדורשות לרוב חברות הביטוח.
3. איפה חונים? כדאי להימנע מחניה, בעיקר ממושכת, באזורים הנחשבים בעייתיים ולהקפיד על חניה ברחובות מרכזיים ומוארים, עד כמה שניתן.
4. לא להשאיר מפתח ברכב: אפילו לא לרגע - כשאוספים את הילד, קונים עיתון או עוברים בכספומט. לא רק שגנבים מיומנים מחכים להזדמנויות כאלה, גם חברות הביטוח יאשימו את הנהג ברשלנות ויימנעו מתשלום פיצויים.
5. ביטוח: מומלץ להכליל בביטוח המקיף רכוש הנמצא בתוך הרכב: רדיו דיסק, GPS, דיסקים, משקפיים. כמובן שעדיף להימנע מלהשאיר אותם בפועל בתוך הרכב.
אופניים: הכול הולך
בניגוד למה שניתן אולי לחשוב, אופניים יקרים מאוד נגנבים פחות: "רוב אופני היוקרה נשמרים על-ידי בעליהם בצורה אובססיבית", מסביר אסף ורניק, מנהל מותגים ברשת האופניים רוזן ומינץ.
אילו דגמים נגנבים בכל זאת יותר? "לא משנה אם מחיר האופניים 500 שקל או 15 אלף שקל", אומר ורניק. "מה שקובע הוא איך שהאופניים נראים, בלי קשר לערכם האמיתי. אופני הרים (שטח) נגנבים יותר פשוט כי הם נפוצים יותר מאופני כביש (ובהתאם גם נוחות יותר להימכר לאחר הגניבה)". מה עוד? "אופני עיר מתקפלים מאוד פופולריים היום", אומר ורניק, "כמו גם אופניים עירוניים במראה".
איך להימנע מגניבה?
1. לא להשאיר אופניים בחדר מדרגות: ורניק מנסה לשבור את המיתוס: "חדר מדרגות בפירוש פחות טוב מהרחוב עצמו לחניית אופניים. הוא מרוחק מהעין".
2. לקחת את הגלגל הקדמי: "שני דברים כדאי לרוכב לקחת איתו אם אין ברירה", מוסיף ורניק: "את האוכף - ואם האופניים יקרים, גם גלגל קדמי. לוקח 10 שניות לפרק".
3. לנעול היטב: "לא להתפשר על איכות מנעול: כבד יותר וחזק יותר יהיה יעיל יותר".
4. אזעקה: "אזעקות לאופניים יעילות ואינן יקרות לרכישה. אפשר לבטח כחלק מתכולת הדירה, אפילו אם הן חונות בחוץ, תחת ההרחבות המתאימות".
טלפונים סלולריים: אוהבים סמארטפונים
גניבתם של מכשירי סלולר קלה במיוחד. "אנשים נוטים להשאיר אותם על השולחן גם בבתי-עסק וגם בבתי-קפה, וקל להכניס אותם לכיס במהירות", אומרים בחברות הסלולר.
ככל שהמכשיר מתקדם יותר גובר הביקוש בקרב הגנבים. הסמארטפונים, בגדול, נמצאים על הכוונת. בחברות הסלולר מסרבים למסור פרטים רשמיים, אך יודעים לספר שגם כאן מככב ה-iPhone בראש.
איך להימנע מגניבה?
1. להצמיד לגוף: בדינמיקה סלולר ממליצים על כמה אמצעים פשוטים, כמו תופסן לחגורה או שרוך לצוואר.
2. הרגלים: החשוב מכל הוא כמובן השגחה והימנעות מהפקרת המכשיר בשטח ציבורי.
3. חסימת שיחות: במקרה של אובדן וגניבה יש למהר להודיע על המקרה למוקד המפעיל כדי שייחסם לשיחות יוצאות, ואז לגשת לסניף הקרוב של הרשת כדי לקבל מכשיר חלופי על-פי תנאי ההסכם הקיים.
4. קוד נעילה: במרבית הטלפונים אפשר להזין קוד נעילה, כך שגם אם הסלולרי ייגנב, תוכלו לפחות להיות בטוחים שלא כל המידע שלכם יהיה חשוף.
כלבים: גונבים לצורך קרבות
נתונים רשמיים אין, בהיעדר גוף רשמי המטפל במקרים כאלה, אך הפורומים ברשת מלאים תלונות על גניבת כלבים, וגם בארגוני בעלי החיים יודעים לספר על כך.
"אחת התופעות המדאיגות היא גניבת כלבים לצורך קרבות כלבים", מגלה אתי אלטמן מ"תנו לחיות לחיות". "זו תופעה קיימת בצפון ובדרום בעיקר. הכלבים ניצודים הן לשם הקרבות עצמם והן כפיתיון לכלבים גדולים יותר. באחד המקרים פרצו לא מזמן לבית ולקחו רק את הכלב. לעתים הגניבה נעשית היישר מכלביות של עמותות".
אלופי הגניבות
כלבים גזעיים הם בראש רשימית ההולכי-על-ארבע הפופולריים - מפקינזים ועד אמסטפים. לצדם נגנבים לא מעט כלבים חזקים מסוגים כמו אמסטף ופיטבול, לצורכי הקרבות.
איך להימנע מגניבה?
1. השגחה: אלטמן ממליצה: "קודם כל - לא לתת לכלב לשוטט לבד. הכלב הוא אמנם חברו הטוב של האדם, אבל האדם לא תמיד חברו של הכלב".
2. פרסום הגניבה: הגשת תלונה למשטרה אינה רלבנטית ונחשבת חסרת יעילות; משאבי המשטרה רחוקים מלהיות מופנים לעניינים כאלה. "במקרה של כלבים גזעיים כדאי לפרסם מודעות בעיתונים".
3. הצעת כסף: "אני גם ממליצה לפרסם מודעות באתרי אינטרנט דוברי ערבית; גם אם זה לא נשמע 'פוליטיקלי קורקט', תמורת כסף זה הרבה פעמים עובד, והכלב חוזר לבעליו".