בחודש אוקטובר האחרון נבחר איתמר שמעוני לראשות עיריית אשקלון לאחר שגבר על ראש העיר הוותיק בני וקנין בהפרש של 12%. עם כניסתו של שמעוני ללשכת ראש העיר הוא פתח במאבק חסר תקדים בארגוני הפשיעה שהכו שורשים באשקלון במשך עשרות שנים. ראש העיר הצעיר והחדש ידע כי פתיחת חזית מול עברייני העיר תגבה מחיר כבד מחייו האישיים, וכבר היום, חודשים ספורים לאחר היבחרו לתפקיד, הוא מסתובב עם מאבטח צמוד שמתלווה אליו לכל מקום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כדי להגיע ללשכתו צריך לעבור שני שומרים שלוש דלתות ושש מצלמות אבטחה. "זה ממש האח הגדול, אבל זה בסדר", מסביר שמעוני. "לצערי הרב התרגלתי מהר. אני מבין שאין מה לעשות מול כל הדבר הזה, אלא לבצע את מה שצריך לעשות כדי שהם ייצאו מפה ויילכו למקום אחר. אם הבאת העיר הזו למקום הכי גבוה בארץ זה מה שזה עולה לי - אני מוכן לשלם את המחיר".
יומיים לאחר שנבחר, מכוניות התפוצצו ברחובות אשקלון והמלחמה בין שני ארגוני פשיעה בדרום סיכנה אזרחים. המשטרה ביצעה גל מעצרים וחיפושים כדי להשתלט על המצב ודרשה מראש העיר להפעיל בכל הכוח את סמכותו שלו. כחלק ממלחמתו בעבריינים, הורה שמעוני על סגירת מספר מוקדים בעיר שפעלו שלא כחוק. אחד מבתי העסק הלא חוקיים היה אתר למחזור פסולת בניין באזור התעשייה של אשקלון.
במשטרה חשדו כי מדובר בעסק שהלבין כספים, אבל לא נמצא קשר ישיר בין ערימות הפסולת להון שחור ולעבריינים. לכן פנתה המשטרה לעירייה, שסגרה את המקום בטענה כי מדובר במפגע סביבתי ובעסק שהתנהל ללא רישיון. "אחד השיקולים שלנו היה שאם נסגור את המקום אף אחד אחר לא ייגש למכרז", אומר שמעוני. "לכן קיבלתי החלטה לקחת את אתר הפסולת לידי העירייה".
קרוב משפחה של דומרני: "המלחמה בפשיעה אינה מתפקידו של ראש העיר"
בעודו משוחח עם צוות הצילום של חדשות 2 אודות ההתנהלות החשודה של אתר הפסולת, הגיח לפתע רכב מסוג מאזדה בצבע כחול לעבר שמעוני ופמלייתו. לטענת ראש העיר, הרכב שנסע בפרעות מטרים ספורים ממנו ומצוותו ביקש להעביר מסר של הפחדה. "זה לא סתם", מציין שמעוני. "זה חלק מהפעלת הלחצים. הם חושבים שזה משפיע אך הם טועים. יהיה פה סדר. בעיר אשקלון יהיה סדר".
אחרי החוויה הלא צפויה באתר הפסולת, שמעוני ממהר לתחנה הבאה: קיוסק קטן שהתרחב עם השנים והפך לטענתו למתחם לא חוקי. "הבן אדם אומר שהוא פתח קיוסק אבל מה שאני רואה פה זה לא קיוסק", מצביע ראש העיר לעבר מתחם החנויות. "אני רואה פה מסעדת פיצות, אני רואה מינימרקט בפנים ופלישה לשטחים ציבוריים".
למתחם השנוי במחלוקת ישנו ייחוס: הבעלים, יגאל חכמון, הוא הגיס של ראש ארגון הפשע שלום דומרני. "שלום דומרני הוא גיסי והוא יישאר כזה", מציין חכמון. "הוא מי שהוא ואני מי שאני. אני מעסיק יותר מ-20 עובדים ולבוא ולהציג את זה כך שאנחנו קנוניית פשע שמוכרת סמים זה לא נכון".
לדברי חכמון, המלחמה בארגוני הפשע ובעבריינים אינה חלק מהגדרת סמכויותיו של ראש העיר. "זה לא מתפקידו להילחם בפשיעה", אומר חכמון. "הוא צריך להתנהל בעיר ובענייניה. מי שצריך לטפל בפשיעה הוא מפקד תחנת המשטרה".
האיומים מבחוץ הגיעו לבית ולמשפחה
האיומים על חייו של ראש העיר לא השפיעו רק עליו, אלא גם על אשתו ומשפחתו של שמעוני. "מצלמות אבטחה הוצבו בבית שלי", הוא מספר. "בני בכיתה ב' צריך לקרוא בעיתון שראש העיר מאוים. הוא שואל אותי 'אבא למה צריך לרצוח אותך?"
לטענת אשתו, מדובר בתקופה מפחידה אמנם בחייהם של בני הזוג, אך לדעתה היא תעבור בסופו של דבר. "אני מאוד חזקה", היא טוענת. "אני לא מפחדת ולא חוששת. הילדים מאוד קטנים ולא מבינים את המצב. הם תוהים מדוע צריך לסגור את הדלת והשער ואי אפשר לצאת. המצאתי להם סיפורים למה צריך פה שומר. היה לי ברור שאם הוא הולך על התפקיד הזה אנחנו נכנסים לשגרה ללא שגרה".
למרות האיומים מצד העבריינים והמצב הביטחוני הרגיש, העיר אשקלון פורחת. בתקופה האחרונה נרשמה עלייה במספר הזוגות הצעירים שמגיעים לגור בעיר ומחירי הנדל"ן נוסקים לשמיים. אבל לכולם ברור שתוצאות המאבק בפשיעה יהיו אלה שיקבעו את עתידה של אשקלון. "יש לנו בפנינה הזאת כמה נקודות שחורות", קובע שמעוני. "אנחנו נעשה להן טיפול שורש והן ייצאו מפה", הוא מבהיר בהחלטיות.