הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי הגיע הערב (ג') למשרדי יחידת להב 433 בלוד, שם העיד בפרשת השחיתות בנמל אשדוד. אשכנזי היה שותף בחברת "שמן", שבעליה ג'קי בן זקן ואברהם נניקשווילי עוכבו הבוקר לחקירה בעקבות קשרים שניהלו לכאורה עם יו"ר ועד עובדי הנמל, אלון חסן, אחד החשודים המרכזיים בפרשה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אשכנזי, ששימש במשך תקופה קצרה כיו"ר חברת "שמן", נדרש בחקירה, אליה הגיע כעד ולא כחשוד, לספר על הקשר שניהלה החברה עם יו"ר הוועד. בעלי חברת שמן, נניקשווילי ובן זקן נחקרו, אך לפי שעה לא ברור חלקם בפרשה.
"החברה מתכבדת להודיע כי חלק מבעלי השליטה בחברה, אשר אינם מכהנים כנושאי משרה בחברה, עוכבו הבוקר לחקירה על ידי משטרת ישראל במסגרת חקירה שהיא מנהלת לגבי התקשרויות בנמל אשדוד", נכתב מוקדם יותר בהודעה שפרסמה "שמן".
במקביל לאיסוף הראיות, מנסים חוקרי המשטרה להגיע להסכם עד מדינה עם לפחות אחד מעובדי הנמל שנעצרו הבוקר, וזאת על מנת שיעיד נגד חבריו. במשטרה סבורים כי בידיהם מספיק ראיות בפרשה, אך החוקרים מאמינים כי עדות של אחד מאנשי המפתח "תסגור על החשודים".
מעצרו של חסן הוארך בשבעה ימים: "החקירה משרתת צד פוליטי"
עוד קודם לכן, בשעות הצהריים, הוארך בשבעה ימים מעצרו של חסן ושל שישה חשודים נוספים במהלך דיון שנערך בבית משפט השלום בפתח תקווה. חסן חשוד בשורה של עבירות מרמה והפרת אמונים, סחיטה באיומים ובקבלת שוחד, אך פרקליטו בחר לתקוף דווקא את שר התחבורה ישראל כץ, שלטענתו פעל מאחורי הקלעים בחקירת הפרשה.
"החקירה מתנהלת באופן חד צדדי ומשרתת צד פוליטי הנמצא עמו במאבק דמים על כסף ועוצמה", טען עורך הדין בני כץ, פרקליטו של חסן. השר כץ לא נשאר חייב, ובעמוד הפייסבוק שלו התייחס לפרשה: "כמו שהבטחתי בעבר, אני אמשיך לקדם את הרפורמה בנמלים למרות הלחצים והאיומים. אני סומך על רשויות החוק שיעשו את עבודתם נאמנה".
בהחלטתו ציין השופט כי ישנו חשד סביר ואף למעלה מכך הקושר את חסן לעבירות שהציגו בפניו נציגי המשטרה. "לא מצאתי אחיזה בהערת עורך הדין על התערבות צד פוליטי, אפילו לא באופן חלקי", הדגיש השופט. בעקבות מעצרו של חסן, וההחלטה להאריך את מעצרו, הוחלט בהסתדרות העובדים להעביר את סמכויותיו לעובד אחר בנמל, שיכהן כממלא מקום עד לסיום החקירה.
מלבד חסן, הוארך בשבעה ימים מעצרו של דוד חסן, עובד בכיר נוסף ושל שני חשודים נוספים ששמם נאסר לפרסום. בנוסף, הוארך מעצרו של שוקי סגיס, מנכ"ל הנמל לשעבר ושל עובד נמל ששמו נאסר לפרסום בחשד למעורבות בפרשה. חשוד נוסף נשלח למעצר בית עד מחר.
מממצאי החקירה, שנחשפו בין היתר בתחקיר "אולפן שישי" בחודש יוני האחרון, עלה חשד כי העובדים הבכירים יצרו מנגנון לקידום עניינן של חברות פרטיות המצויות בשליטת מקורבים להם ואשר מספקות לחלקם רווחים במישרין או בעקיפין, זאת בתמורה לשוחד ולטובות הנאה מאותן חברות. במסגרת הפרשה נעצרו ועוכבו לחקירה 15 בני אדם, מרביתם עובדי הנמל.
החוקרים מחזיקים במידע שנאסף מהאזנות ומעקבים שבוצעו אחר החשודים, שמבססים את החשדות למעשים החמורים שמייחסים להם - שוחד, מרמה והפרת אמונים, סחיטה באיומים, קבלת דבר במרמה והלבנת הון. במשטרה סבורים שמדובר בתעשיית הונאה וסחיטה שאפשרה לחלק מהחשודים לגרוף מיליוני שקלים לכיסם. הבוקר, כשהפכה החקירה הסמויה לגלויה, ערכו חוקרי יחידת להב 433, בשיתוף עם רשות המיסים, חיפושים בבתי החשודים ובמשרדיהם ועיכבו אותם לחקירה.
ועד העובדים על המעצרים: "מסע רדיפה והסתה אישי"
בעקבות המעצרים שלח הבוקר מנכ"ל נמל אשדוד איציק בלומנטל מכתב לכל העובדים שבו כתב: "לאור גל הפרסומים בכלי התקשורת מהבוקר מצאתי לנכון לעדכן כל אחת ואחד מכם באופן אישי. התבשרתי הבוקר כמוכם, כי משטרת ישראל מנהלת חקירה על ביצוע עבירות חמורות שבוצעו לכאורה על ידי גורמים בכירים בנמל בעבר ובהווה. גם ביום זה נמשיך לשרת את לקוחות החברה ולתפעל את הנמל באופן מלא. מדובר ביום לא פשוט לחברת נמל אשדוד ולעובדיה המסורים".
נציגי ועד עובדי הנמל לעומתו, יצאו בחריפות נגד המעצרים טענו כי מדובר ברדיפה של עובדי הנמל. "ועד העובדים קיבל את הידיעה על המעצרים בתדהמה. הציבור בישראל נחשף בשנים האחרונות למסע רדיפה והסתה אישי, שמתנהל נגד עובדי הנמל, על רקע הכוונה להקים נמלים חדשים, בלתי נחוצים ושיהיו בכיה לדורות", נכתב בהודעה מטעם הוועד. "עובדי הנמל בוטחים במשטרה שתעשה עבודתה נאמנה ומצפים שהעובדים שנעצרו ישוחררו במהרה וישובו לעבודתם נקיים מכל אשמה", חתמו העובדים את מכתבם.
פרשת השחיתות בנמל אשדוד - הסיקור המלא:
התחקיר שהוביל לחקירה: צפו בכתבה המלאה מתוך "אולפן שישי"
חשד לפרשת שחיתות בנמל אשדוד: בכירים נעצרו
השחיתות בנמל: "תעשיית הונאה וסחיטה שגרפה מיליונים"
ועד עובדי הנמל במתקפה: "זה מסע רדיפה אישי"
החשד לשחיתות בנמל אשדוד: אלון חסן נעצר