הרצח המחריד של יהב גור בן ה-5 ואחותו עדן בת ה-4 בידי אביהם אלי, שמצטרף לכמה מקרי רצח של ילדים בידי הוריהם בשנה החולפת, שוב מעלה שאלות קשות לגבי הטיפול של רשויות הרווחה במשפחות שבהן יש יחסים בעייתיים בין ההורים, או כאלו שפונות לסיוע בעקבות מצוקה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בני משפחת גור היו מוכרים לראשונה באגף הרווחה במועצה האזורית עמק חפר, בפברואר 2011, אז פנתה המשפחה לרווחה בבקשה לסיוע כספי, בעקבות משבר תעסוקתי וקשיים כלכליים. שירותי הרווחה הפנו את המשפחה לעמותת "פעמונים", המסייעת ומלווה משפחות לניהול כלכלי נכון, ומאז אותה פנייה לא היה קשר עם המשפחה, במשך כשנה וחצי.
ביוני 2012, בעקבות דיווח מהמשטרה על תלונה שהגישה רונית גור כלפי בעלה אלי, על אלימות מילולית ופגיעה ברכוש, פנתה אליהם עובדת סוציאלית של המועצה האזורית והציעה להם טיפול זוגי-משפחתי. במהלך המפגש עם העובדת הסוציאלית תואר בסיס של זוגיות טובה, ולמרות אירוע האלימות שהיה, ביקשו הזוג לעזור להם לשמר את הנישואים.
לאחר שני מפגשים עם בני הזוג גור בתחנה לטיפול משפחתי הוחלט לפצל את הפגישות עמם לשני מטפלים שונים - מטפלת שעבדה עם אלי גור ומטפלת שעבדה עם רונית גור. המטרה הייתה לפתח דפוסי תקשורת טובים בין בני הזוג, לנתב כעסים וויכוחים ולמנוע חשיפת הסכסוך והוויכוחים ביניהם בפני הילדים הקטנים.
כתב אישום על איומים
בסביבות חודש מאי-יוני השנה דיווחה המטפלת המשפחתית שטיפלה באלי גור, כי היא מודאגת, נוכח תחושה שלה כי קיימת הסלמה בין בני הזוג. באותו זמן לא דיווחה רונית גור למטפלת שלה על כל הרעה במערכת היחסים ביניהם, אלא רק על ויכוחים, בעיקר סביב נושא חינוך הילדים.
בעקבות החשש שהביעה המטפלת של אלי גור, התקיימה פגישה בינו למטפלת שלו והעובדת הסוציאלית של היישוב, שבה הוא סיפר לראשונה כי קיים מתח בזוגיות נוכח הגשת כתב אישום נגדו על תקיפה ואיומים מיוני שנה שעברה. במהלך הפגישה הובן כי אלי גור מואשם באיומים על אשתו, אך הוא הכחיש את כל הטענות נגדו.
בעקבות המידע החדש מקיים אגף הרווחה התייעצות עם גורמי הטיפול והפיקוח במשרד הרווחה, שבמהלכה מודיעה רונית גור כי היא אינה מודאגת. למרות זאת, בתחנה לטיפול במשפחה הביעו דאגה והחליטו להעביר את הטיפול ברונית גור לעובד סוציאלי שמתמחה באלימות במשפחה כדי שתעשה הערכת מסוכנות.
במקביל, ביקשה המטפלת מאלי גור שילך להיבדק אצל פסיכיאטר, אולם הוא סירב. ב-4 ביוני 2013 נפגשה רונית גור עם העובדת הסוציאלית המטפלת באלימות במשפחה, וסיפרה לה על ההחלטה שהתגבשה אצלה במהלך הטיפול המשפחתי להתגרש. אולם, לדבריה, היא עדיין לא הודיעה לבעלה על כך.
על אלי גור נאסר להתקרב לבית פרודתו
בתחנה לאלימות במשפחה עולה תמונת מצב שלפיה קיימת רמת סיכון גבוהה לאישה ומוצעת לה תוכנית הגנה בקהילה או לחילופין לעזוב את הבית. רונית גור מסרבת מחשש שעזיבתה את הבית תפגע במאבק הגירושים העתידי שלה.
ב-10 ביוני מגישה רונית גור תלונה נוספת במשטרה, על כך שבמהלך ויכוח בבית בין בני הזוג, התפרץ אלי וזרק כפכף על מנורה שהתנפצה. היא התלוננה גם על ניסיון תקיפה שלה ועל כך שלקח לה את הרכב וניסה לפגוע בה כלכלית.
בעקבות התלונה במשטרה הוחלט להוציא לו צו הרחקה מהבית. רונית גור מבקשת להרחיקו גם מהילדים. במסגרת צו ההרחקה, שקיבל תוקף של בית משפט לענייני משפחה, נאסר עליו להגיע ליישוב שבו היא מתגוררת וכן ליצור כל קשר עמה.
במשך כחודש לא נפגש אלי גור עם ילדיו וטען כל הזמן כי הוא מורחק מרונית ולא מהילדים ודרש כי יאפשרו לו להיפגש עימם. בהסכמתה של רונית ובאישור בית משפט, הוחלט כי אלי גור ייפגש עם ילדיו במרכז קשר, באמצעות גוף שלישי. הפגישות של האב עם ילדיו התקיימו במרכז קשר בחדרה. למפגשים אלה הוא הקפיד להגיע באופן קבוע, בזמן, ועל-פי דיווח העובדת הסוציאלית במרכז הקשר התנהג עם הילדים יפה, והקשר שלו עימם היה טוב.
לפני כחודשיים וחצי: תביעת גירושים
ב-4.7.13 מודיע אלי גור כי הגיש תביעת גירושים מאשתו בבית הדין הרבני. סמוך לפקיעת תוקף צו ההרחקה נגדו, נדרשת העובדת הסוציאלית לסדרי דין להגיש חוות דעת לבית המשפט לענייני משפחה בחדרה.
לקראת הדיון קיימו גורמי הרווחה במועצה מפגשים עם גורמי החינוך, מהם עולה כי הילדים מטופלים כיאות, ההורים מעורבים ואכפתיים לילדים, עם זאת הילדים חווים את מה שקורה בין ההורים ולא מן הנמנע שהסכסוך ביניהם משפיע גם עליהם.
ב-25.7 בדיון לקביעת מפגשים בין האב לילדים, הגישה העובדת הסוציאלית לסדרי דין תסקיר, שבו המליצה לאפשר מפגשים כאלה במרכז קשר וביקשה כי תיערך בדיקה פסיכיאטרית לאלי גור, לקבוע את רמת מסוכנתו. אלי גור כעס מאוד על הבקשה ונעלב ממנה.
עם זאת, הוא הלך לפסיכיאטר של קופת חולים וב-3.9 הגיש לבית המשפט את חוות דעתו של הפסיכיאטר, שלפיה הוא בריא בנפשו ואינו זקוק לטיפול פסיכיאטרי או פסיכולוגי. "לא התרשמתי מתסמינים של פסיכופתולוגיה. להערכתי מדובר באדם בריא בנפשו ולא זקוק לטיפול פסיכיאטרי או פסיכולוגי", כתב הפסיכיאטר.
"לא היו כל סימנים על כוונתו לבצע מעשה אכזרי"
בחודש האחרון ביקשה רונית גור להאריך את צו ההרחקה של בעלה ממנה. בית המשפט לענייני משפחה בחדרה אישר את הבקשה ואף אלי גור הסכים לה. לדבריו, הוא חש כי השופט מקשיב לו ונענה לבקשותיו.
אתמול בשעות הצהריים, למרות צו ההרחקה, הגיע גור לבית פרודתו רונית, דחף אותה, פעל כלפיה באלימות, לקח את הילדים וברח. רונית גור הודיעה על כך מיד למשטרה, וזו פתחה בחיפושים, שבמהלכם התקבל דיווח על גבר שזרק את שני ילדיו מבניין רב קומות בתל אביב וקפץ אל מותו.
"מדובר במקרה טרגי וקשה", אומרת גלית גרופר, מנהלת אגף הרווחה במועצה האזורית עמק חפר. "זיהינו נכון את המסוכנות של האב, ופעלנו ביתר זהירות, אף מעל הנדרש, בכל האמצעים החוקיים והמשפטיים שעמדו לרשותנו, כדי להבטיח את מוגנותם של הילדים והאישה".
"יצר הנקם של אלי גור ברונית, אם ילדיו, היה חזק, ולצערי לא היו כל סימנים על כוונתו לבצע מעשה אכזרי שכזה ולהתאבד, ולא היה באפשרותנו למנוע את הרצח הנורא", היא מדגישה.
לדברי גרופר, מרגע היוודע דבר האסון מלווים עובדים סוציאליים את האם, דואגים לכל צרכיה וצוותים של אגף הרווחה, יחד עם פסיכולוגים של המועצה, נמצאים בישוב וערים לכל מצוקה שעלולה לבוא מצד התושבים והשכנים.
רצח הילדים בתל אביב - הסיקור המלא:
שניות לפני הרצח: "האב נראה רגוע"
האב שרצח את ילדיו והתאבד: שוטר לשעבר
"הילדים צרחו וניסו להיאבק באביהם"
האם: "התרעתי, ידעתי שהאב ירצח אותם"