שלוש שנות אלשיך: היום (שני) צפוי מפכ"ל המשטרה רנ"צ רוני אלשיך לסיים רשמית את תפקידו - זאת לאחר שכהונתו לא הוארכה בשנה נוספת, ולמרות שמינויו של מחליפו המיועד בתפקיד, ניצב בדימוס משה (צ'יקו) אדרי, טרם אושר על ידי הממשלה ומוטל בשלב זה בספק. סיכום כהונה סוערת של ר' מהשב"כ שהפך לשוטר מספר אחת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפני שלוש שנים בדיוק, ב-3 בדצמבר 2015, אחרי סאגה שלמה בהליך מינוי המפכ"ל הבא של המשטרה, ראש הממשלה נתניהו והשר לביטחון הפנים ארדן נשמו לרווחה - מפכ"ל חדש נכנס לתפקידו וקיבל את דרגת הרב-ניצב: רוני אלשיך, שעד לפני המינוי היה ר', סגן ראש השב"כ שזהותו הייתה אסורה בפרסום. אלשיך הגיע לטקס הענקת הדרגות החגיגי עם רגל שבורה - יש שיגידו שזה היה סימן מוחשי מדי להצלחה, ויש שיגידו שזה היה סימן לכהונה צולעת.

המצוד הסתיים בחיסול. נשאת מלחם (צילום: חדשות)
המצוד הסתיים בחיסול. נשאת מלחם | צילום: חדשות

חודש בלבד לאחר שנכנס אלשיך לתפקידו, בינואר 2016, הוא זכה לפקד על מבצע משטרתי גדול ראשון - ואחד מתוקשר במיוחד: מבצע לכידתו של המחבל הנמלט שביצע את פיגוע הירי הקטלני בבר ברחוב דיזנגוף בתל אביב, נשאת מלחם. שבוע בדיוק לאחר שהחל המרדף אחריו - המחבל אותר וחוסל.

למרות טענות ריטמן (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
החלטה מעוררת מחלוקת. ניצב ריטמן | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות



חודשיים לאחר מכן, אלשיך חולל סערה עקב התבטאות שלו בנושא הטרדות מיניות במשטרה - סוגיה מורכבת שהיה עליו להתמודד עמה עם כניסתו לתפקיד, לאחר שהאשמות כאלה דבקו בשורה של קצינים בכירים במשטרה. אלשיך אמר כי "תלונות אנונימיות על הטרדות מיניות לא ייחקרו" והקים עליו מבקרים רבים. באוגוסט, מחולל אלשיך סערה נוספת לאחר שאמר ש"טבעי שחושדים יותר" ביוצאי אתיופיה ובמהגרים.

נתניהו לצד אלשיך (ארכיון) (צילום: פלאש 90 , Miriam Alster, חדשות)
חילופי האשמות. נתניהו ואלשיך | צילום: פלאש 90 , Miriam Alster, חדשות

בדצמבר 2017, המפכ"ל אלשיך מקבל החלטה שמעוררת אף היא מחלוקת וגוררת ביקורת נוקבת: הוא מחליט להשאיר בתפקידו את ראש להב 433, ניצב רוני ריטמן, למרות הטענות שהטריד מינית.

הרמיזה של המפכ"ל - והביקורת החריפה של נתניהו

בפברואר האחרון פרצה סערה נוספת - ואולי הגדולה מכולן במהלך כהונת אלשיך, כזו שהחלה לאחר ריאיון שהעניק המפכ"ל לאילנה דיין בתוכנית "עובדה", בו רמז שגורמים רבי כוח אספו מידע על השוטרים שהופקדו לחקור את הפרשות בהן נקשר שמו של ראש הממשלה נתניהו. רה"מ הגיב בחריפות על האשמות המפכ"ל והאשים כי מדובר בהזיות ובשקרים.

בסתיו 2018 הודיע השר לביטחון הפנים ארדן כי בחר שלא להאריך את כהונת המפכ"ל אלשיך בשנה נוספת. מאז החל הליך איתור המפכ"ל החדש, מה שגרר מסכת של "לכלוכים" נגד שלושת המועמדים לתפקיד: בנובמבר, מסמך עם מידע מכפיש על המועמדים צ'יקו אדרי, דוד ביתן ויורם הלוי, נשלח לוועדה למינוי בכירים - לכאורה מטעמו של אלשיך.

איך הסאגה תיגמר? אלשיך, אדרי וארדן (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
איך הסאגה תיגמר? אלשיך, אדרי וארדן | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

זמן לא רב לאחר מכן, הודיע ארדן על בחירתו בניצב בדימוס משה (צ'יקו) אדרי לתפקיד המפכ"ל הבא של משטרת ישראל - אלא שמאז המינוי נתקל בשורת קשיים, כשהשיא היה ההחלטה הדרמטית של ועדת גולדברג למינוי בכירים מסוף השבוע האחרון לפסול את מועמדותו. ההחלטה הדרמטית התקבלה זמן קצר לאחר שהסתיים אירוע פרידה חגיגי מאלשיך, כשבסמוך לו ישבו ארדן והמחליף המיועד אדרי, שהמתין במתח להחלטת הוועדה.

בחצות יסיים אלשיך רשמית את תפקידו - ואת מקומו יתפוס ממלא מקום, ניצב מוטי כהן - זאת עד שיוחלט מי ימונה למפכ"ל החדש של המשטרה לשלוש השנים הקרובות.