ט' ו-ו' עבדו במשך שנים בבית ספר מגשימים בחוות הנוער הציוני בירושלים. בשנה שעברה, אחרי שנים של שתיקה, הן התלוננו נגד מנהל בית הספר, אביחי ריבלין, על הטרדות מיניות שחוו מצדו במשך השנים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
 
"זה 7 שנים שכמעט על בסיס שבועי הוא היה נוגע", סיפרה ט'. "אם זה ליטופים בצוואר, בעורף, מסאז'ים, נשיכות בכתפיים. אם זה היה מול המחשב, הוא היה בא, מחבק מאחורה ומתחיל לנשק אותי בעורף נשיקות רטובות". העובדות מפרטות את ההטרדות בתביעה שהוגשה ומתבררת כעת בבית הדין המשמעתי של נציבות שירות המדינה.

"בהרבה קטעים שהייתי מתכופפת לעשות משהו, או לדבר עם חברה, הוא היה מנצל את ההזדמנות כאילו אין מספיק מקום ונצמד למשך כמה שניות לאחורה שלי", סיפרה ו'. "וממשיך כאילו כלום. והיו מלא פעמים שהוא היה אומר שהוא אוהב חזה גדול וחזה יפה. וכמה שהוא היה רוצה רק לגעת. זה הגיע למצב של אמירות ובקשות מפורשות להיות איתי. שאני אמצא איזה חדר באיזה מקום, כי אני נראית לו סבבה זורמת".

הגישו תלונה - לחצים הופעלו כדי שיעזבו

במהלך ההתחבטויות האם להיחשף ולהתלונן, הקליטו העובדות עדויות של עובדות נוספות, ללא ידיעתן, שמספרות על חוויות פוגעניות שעברו. אחת מהם סיפרה כי ריבלין התקרב אליה ונתן לה נשיקה על לחייה. בתגובה היא פנתה אליו ואמרה לו: "הגוף שלי הוא רק שלי". הוא השיב לה: "הגוף שלך הוא שלי", ואז הצביע על עובדת נוספת והוסיף: "גם הגוף שלה שלי".
 
עם ההקלטות הללו הן ניגשו לנציבות המדינה והגישו תלונה. אושר להן להיעדר מהעבודה בתשלום כל עוד המנהל נמצא שם. ארבעה חודשים אחרי, הוא הושעה והן תכננו לחזור לבית הספר אבל אז הגיעה שיחה מפתיעה ממשרד החינוך, שם הציעו להן הסדר פרישה מהעבודה. במשרד החליטו משום מה להציע להן הצעות מפתות לעזוב.

"הדין מחייב להחזיר אותן למקום העבודה לאחר שהן עברו הטרדה מינית", מסביר עורך הדין אייל פייפר כהן, מומחה להטרדות מיניות המייצג את העובדות. "כל המצב הזה גרם למצב הנפשי שלהן להחמיר.

מנהל ביה"ס, אביחי ריבלין
מנהל ביה"ס, אביחי ריבלין | צילום:

לבסוף הן שבו לעבודה, ולטענתן חשו התנכלויות מצד הצוות והמנהלים, בין היתר בשל העובדה שהן הקליטו נשים ללא ידיעתן, ושכעסו על כך. "כשחזרתי לעבודה היא (חגית, האחראית להטרדות מיניות) לא החזירה אותי לתפקיד שלי", אמרה ו'. "היא לא דיברה איתי כמה ימים. עשו עלינו חרם במלוא מובן המילה".

לבסוף סוכם שהעובדות יקבלו חופשה בתשלום, ושבתחילת שנת הלימודים הבאה הן ישובו לתפקידן. אבל אז במשרד החינוך הפכו את ההחלטה. לבסוף הגיע מכתב ברור שמודיע כי לא ישובו לבית הספר וישובצו מחוצה לו.

"הם נותנים לנו להרגיש שאנחנו הפושעות", ספרה ו'. "אני מחנכת את הבת שלי לספר אם היא רואה משהו לא נכון, אבל היום אני לא אתן לה בחיים להתלונן אם יקרה לה חס וחלילה משהו כזה".

פרקליטי המנהל אביחי ריבלין מסרו בתגובה: "כתב האישום הינו מסע נקמנות אכזרי של שתי עובדות לשעבר שלא בחלו באמצעים על מנת לבסס תיק הטרדה מינית נגדו. כל זאת בניסיון למנוע הליך משמעתי נגד האחת וכדי לבסס את מעמדה של האחרת. המאמצים המרובים שהשקיעו השתיים הולידו מספר מועט של זוטי דברים, שספק רב אם עולים כדי הרף הנמוך של הטרדה מינית. המעשים המיוחסים למר ריבלין, כפי שהופיעו בכתב האישום, לא היו ולא נבראו".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "מאז נודע על האירוע, גורמי המקצוע של המשרד מלווים באופן צמוד את המוסד החינוכי. יודגש שהמשרד אינו המעסיק של המתלוננות, וכן שהתלונות מטופלות על ידי אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה. החל מפברואר הוחלט להשעות את המנהל עד תום ההליכים המשמעתיים נגדו".