ההמלצות להגשת כתבי אישום נגד החשודים ב"פרשת בזק" נעשו בתום חקירה בת חמישה חודשים בלבד, גך מתגלה הערב (שני). על פי גורמים המעורבים בפרשה, הראיות שהצטברו נגד החשודים חזקות מאוד, וכתבי אישום אכן צפויים להיות מוגשים בתיק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
יו"ר רשות ניירות ערך הודיע היום על העברת תיק החקירה בפרשת בזק לפרקליטות מחוז ת"א, לאחר סיום החקירה ברשות. על פי הודעת הרשות, בתום החקירה גובשה תשתית ראייתית המבססת לכאורה את מעורבות החשודים המרכזיים בפרשה: בעל השליטה בחברת בזק שאול אלוביץ', מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, מנכ"לית בזק סטלה הנדלר ומנכ"ל יס רון איילון. במסגרת התיק נחקרו מספר פרשיות, הנוגעות להתנהלות חשודה של גורמים בכירים בחברות "בזק", "יס" ו"חלל" וכן של מספר עובדי מדינה הקשורים מתוקף תפקידם בממשקי עבודה מול חברת בזק.
החקירה הגלויה בפרשת בזק נפתחה בהוראת יו"ר הרשות ביוני 2017 לאחר חקירה סמויה של מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר. במהלך החקירה נבדק חשד לביצוע עבירות פליליות ובכלל זה עבירות דיווח, קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות שיבוש מהלכי משפט. במסגרת החקירה, הגיעה מחלקת החקירות של הרשות למסקנה כי קיימת תשתית ראייתית נגד בכירי החברה בעבירות של קבלת כספים במרמה, הדלפת חומרים וקידום האינטרסים של בזק.
בסעיף קבלת כספים במרמה, נמצאה תשתית ראייתית, לכאורה, לביצוע עבירות פליליות של נושאי משרה בחברות יס ובזק, שהיו אמורים לזכות שלא כדין את בעל השליטה בחברת בזק שאול אלוביץ' בסך של כ-170 מיליון שקלים. זכאותו לכאורה של בעל השליטה לסכומים אלה נגזרה מהוראות הסכם עסקת בזק -יס שהתנה תשלומים אלה בעמידת חברת יס ביעדים פיננסיים שנקבעו. מממצאי החקירה עולה כי דיווחי החברה בדבר עמידה ביעדים אלה הושגו לאחר שורה ארוכה ושיטתית של פעולות מלאכותיות במערך התשלומים, הרכישות וההשקעות של החברה שכל תכליתן, על פי החשד, הייתה להעשיר את קופת בעל השליטה.
בסעיף הדלפת חומרי הוועדה הבלתי תלויה לבעל השליטה בחברה ומקורביו נמצאה תשתית ראייתית, לכאורה, לביצוע עבירות פליליות של נושאי משרה בחברת בזק. התשתית הראייתית נוגעת להדלפות מתמשכות ושיטתיות של דיוני הוועדות הבלתי תלויות של חברת בזק שנדרשו לבחינת עסקאות בזק -יס ובזק -חלל. מדובר בעסקאות עם בעל השליטה במסגרתן התחייבה בזק לשלם לבעל השליטה בה סך מצטבר של כ-2 מיליארד שקלים.
"חקירה מהמורכבות והמסועפות שהתקיימו ברשות"
במסגרת פרשיה זו נמצאה תשתית ראייתית להעברת מידע מהותי וחסוי מתוך דיוני הוועדה שהיה בו כדי לחשוף בפני בעל השליטה ומקורביו את עמדות הוועדה ביחס לשלבי המו"מ השונים. עוד עולה מהחקירה כי לעיתים הנחו בעל השליטה ומקורביו את הגורמים המדליפים מתוך דיוני הוועדה לפעול בקרב חברי הועדה על מנת לקדם או לסכל עניינים בהתאם לאינטרסים שלהם בעסקה.
כמו כן נמצאה תשתית ראייתית בסעיף קידום אינטרסים של בזק במשרד התקשורת, תוך ביצוע עבירות על חוק העונשין וחוק ניירות ערך. נמצאה תשתית ראייתית לכאורה לביצוע פעילות מרמתית, מתמשכת ומכוונת מצד מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר וכן נושאי משרה ועובדים נוספים בחברת בזק, שפעלו בצורה שיטתית לקידום האינטרסים של חברת בזק כשפעילות זו מתבצעת לא פעם תוך הסתרתה מהגורמים המקצועיים, ובכלל זה המשפטיים במשרד התקשורת ומגורמים רלבנטיים במשרדי ממשלה אחרים.
לדברי החוקרים, פעילות זו כללה, בין היתר, העברה שיטתית של מסמכים מסווגים, ניירות עמדה פנימיים, תכתובת ומסמכים מדיונים בין-משרדיים, לרבות כאלה אשר טרם נדונו בפורומים המוסמכים. במסגרת זו נהגו גורמים בחברת בזק לעבור על המסמכים המודלפים, לתת את הערותיהם עליהם, לנסחם ולעיתים אף לכתוב אותם בכללותם והכל בהתאם לצרכיהם האסטרטגיים, הטקטיים והעסקיים.
"אני מודה לחוקרי הרשות על העבודה המקצועית והמאומצת שנעשתה לילות כימים על מנת להשלים את החקירה ולהעביר את התיק לפרקליטות בהקדם האפשרי", אמר יו"ר הרשות ניירות ערך, פרופסור שמואל האוזר. "מדובר בחקירה מהמורכבות והמסועפות שהתקיימו ברשות, שכללה פעולות חקירה רבות ושימוש בטכנולוגיות מהמתקדמות בעולם. החקירה התקיימה במישור הסמוי ולאחר מכן במישור הגלוי באופן מוקפד, בלתי מתפשר וללא משוא פנים".
מבאי כוחו של שאול אלוביץ', ז'ק חן ומיכל רוזן נמסר בתגובה: "עכשיו משהועבר התיק לפרקליטות נכון יהיה להתאזר בסבלנות ולהמתין שהאמת תצא לאור. אין לנו צל צילו של ספק שלא בוצעה כל עבירה ושכך יקבע".