צעד חדש במאבק נגד סרבני גט: פרקליט המדינה שי ניצן פרסם היום (שני) הנחיה חדשה, שתאפשר להעמיד לדין ולהעניש סרבני גט. עד היום לא היה ניתן לפעול באופן משפטי כלפי אדם שסירב לקבל את פסיקת בית הדין הרבני, שהנחה לתת או לקבל גט, אך ההנחיה החדשה נועדה לפתור את הסוגיה - ובתקווה לצמצם את מספר הנשים העגונות ולהקל עליהן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"במקרים בהם בית הדין הרבני נתן צו לכפיית גט, יש לשקול פתיחת חקירה נגד סרבן הגט והעמדתו לדין בגין הפרת הוראה חוקית לפי סעיף 287 לחוק העונשין", נכתב בהנחייה. "כשהורשע אדם בעבירה של הפרת הוראה חוקית בגין סרבנות גט, תבקש התביעה לגזור עליו מאסר בפועל לתקופה ממשית".
עוד נכתב בהנחייה כי אם חזר בו סרבן הגט מסירובו טרם שלב הטיעונים לעונש, "יהווה הדבר שיקול להקלה בעונשו, אך עדיין, ככלל, יש לעמוד על הרשעה וענישה מוחשית". ניצן הדגיש כי סרבנות גט מתקיימת כאשר אחד מבני הזוג מסרב לתת או לקבל את הגט - ובכך כופה על בן הזוג השני קשר נישואין בניגוד לרצונו. לרוב מדובר בסרבנות מצד הבעל לתת גט לאשתו.
"היות אישה מסורבת גט, 'עגונה', גורר השלכות אישיות, חברתיות ובין-אישיות קשות", הסביר פרקליט המדינה. "המסרב לתת גט פוגע בחירויות וזכויות בסיסיות של המסורבת, ביניהן הזכות להינשא בשנית, הזכות ללדת ילדים מבלי שאלו ייחשבו כממזרים ופסולי חיתון, הזכות לקיים מערכת יחסים אינטימית ועוד, ובדרך כלל אף גורם, כתוצאה עקיפה, פגיעה כלכלית וחברתית לבת הזוג".
מדוע יש להעמיד לדין סרבני גט? ניצן מסביר כי אחת התכליות היא תיוג הסרבן כעבריין פלילי הפוגע באינטרסים וערכים ציבוריים. כמו כן יאפשר המהלך למצות את הדין עם מבצע העבירה - וגם הרתעה כללית של סרבנות פוטנציאלית וצמצום תופעת ה"עגינות". בפרקליטות אמרו כי סרבן הגט פוגע גם באישה וגם במערכת השלטונית שנתנה את הצו.
"לא יהיה לסרבנים מנוח"
מנהל בתי הדין הרבניים, הרב שמעון יעקבי, בירך על ההחלטה ואמר: "זוהי עלייה מדרגה משמעותית במאבק נגד סרבני הגט כאשר לראשונה בישראל יוטל הליך פלילי על סרבנים. מדובר בעבודה מאומצת ומשותפת של הנהלת בתי הדין הרבניים ופרקליטות המדינה לבניית מסלול נוסף למלחמה בתופעת סרבני הגט. הליך זה ייעשה רק לאחר שבית הדין הרבני יאשר כי אין בהליך הפלילי כל חשש לפסילת הגט. ידעו מעתה סרבני או כל מי שמסייע בידם שלא יהיה להם מנוח עד אשר העגונות ישוחררו".
ההנחיה החדשה הופצה במסגרת עבודת מטה מקיפה הנערכת בחודשים האחרונים, עליה הורה פרקליט המדינה שי ניצן. עבודת המטה רוכזה על ידי מי ששימש עד לאחרונה כמשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, אלי אברבנאל, ומרוכזת כיום על ידי המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים, עמית איסמן.
על ההנחיה הנוכחית שקדו ד"ר דותן רוסו, המרכז את עבודת המטה של פרקליטות המדינה בכל תחום הנחיות פרקליט המדינה, ועו"ד יאיר חמודות מהמחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, בשיתוף עם ד"ר רפי רכס מהייעוץ המשפטי של בתי הדין הרבניים.