בשנים האחרונות נדמה שהשיח ברשתות החברתיות הופך אלים יותר ויותר. רבים טוענים כי קללות וקריקטורות פוגעניות תורמות להלהטת הציבור ושהסתה ברשת מובילה גם לפיגועים. למרות זאת, נתונים שהגיעו לידי חדשות 2 Online מעלים תמונה עגומה בכל הקשור למספר התיקים שנפתחו בגין חשד לעבירות של הסתה לאלימות ולגזענות ברשת בשנתיים האחרונות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי נתוני המשטרה שהגיעו לידינו, בשנת 2014 כולה נפתחו 24 תיקים על הסתה לאלימות וטרור (15 נגד ערבים ו-9 נגד יהודים) וב-2015 נפתחו 16 תיקים עד לחודש אוגוסט (12 נגד ערבים ו-4 נגד יהודים). בכל הנוגע לפרסומים הנגועים בהסתה לגזענות, בשנת 2014 נפתחו רק 10 תיקים (8 נגד ערבים ו-2 נגד יהודים) וב-2015 עד חודש אוגוסט נפתחו 4 תיקים - כולם נגד ערבים.
ומה באשר למספר העצורים? ב-2014 נעצרו 11 ערבים בחשד להסתה לאלימות או טרור ולא נעצרו יהודים כלל. ב-2015 נעצרו עד חודש אוגוסט 10 בני אדם, מתוכם 8 ערבים ושני יהודים. על פרסומי הסתה לגזענות לא נעצר אף יהודי בשנים 2014-2015. ב-2014 נעצרו 5 ערבים בחשד לעבירה זו ו-4 ב-2015. עם זאת, יש לציין שמאז תחילתו של גל הטרור הואץ התהליך וכמה עשרות תיקים נפתחו.
הנתונים הוגשו בעקבות שאילתה של חברת הכנסת מיכל רוזין (מרצ) לשר לביטחון הפנים גלעד ארדן. בתשובתו הבהיר השר ארדן כי המשטרה החלה לאסוף נתונים אודות עבירות הקשורות לאינטרנט רק מאמצע שנת 2014.
"הנתונים המוצגים הינם לתיקים בהם התקבל אישור חקירה מהפרקליטות ובוצעה חקירה בפועל", ציין ארדן. עוד ציין כי המשטרה מטפלת בעבירות פרסום הסתה ברשת ופרסומים הנעשים שלא ברשת, כמו למשל שלטים ופלאיירים.
"הסתה הורגת"
"ההסתה ברשתות החברתיות הפכה לשגרה מסוכנת, ואנחנו רואים את התוצאות הקשות בימים אלו", אמרה לחדשות 2 Online ח"כ רוזין, חברה בוועדת חוקה, חוק ומשפט. "למרות זאת, הנתונים מראים שכשזה מגיע למערכת האכיפה, היא מבדילה בין אזרחים יהודים לבין אזרחים ערבים. הסתה הורגת ואין להקל ראש באכיפה נגדה".
אחראי מדיניות פייסבוק העולמית, סיימון מילנר, התייחס אתמול לנושא בעקבות פנייה בכתב שהגישה לו ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני), יו"ר השדולה למיגור השיח האלים, הבריוני והמסית ברשת. בפנייתה אמרה כי על פייסבוק לקחת אחריות ולמנוע הסתה וקריאה לעידוד מעשי רצח ברשת ולהוריד לאלתר דפים העוסקים בפעילות טרור.
"רשת פייסבוק לוקחת מאד ברצינות את עניין החששות לגבי התכנים ברשת הקשורים למתח ומעשי אלימות וטרור בישראל בתקופה הנוכחית", ציין מילנר. "אין שום מקום לתכנים המעודדים אלימות, טרור, קריאות לרצח או דברי שטנה בפייסבוק. בשבועות האחרונים ראינו עלייה משמעותית בדיווחים על תכנים הקשורים לאירועים בעלי פרופיל גבוה בישראל".
לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv