גל פניות על תקיפה מינית קבוצתית (צילום: 123RF \ Katarzyna Białasiewicz, חדשות)
גל פניות על תקיפה מינית קבוצתית | צילום: 123RF \ Katarzyna Białasiewicz, חדשות

תופעת האונס הקבוצתי בישראל: פניות רבות של נפגעי תקיפה מינית הגיעו בשבועות האחרונים למרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. "איגוד מרכזי הסיוע מדווח כי בקווי הסיוע התקבלו פניות רבות של נפגעות ונפגעים בעקבות פרסום מקרי האונס הקבוצתי האחרונים", מסרו לחדשות Online. כמו כן מדווחים על "עלייה בביקוש לסדנאות והדרכות חינוך בתחום מניעת הפגיעה המינית בקרב ילדים ונוער".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ריבוי הפניות מגיע לאחר פרשת האונס הקבוצתי, של התיירת הבריטית בקפריסין בידי 12 נערים ישראלים בשבועות האחרונים, ומספר פרשות אונס קבוצתי אחרות בילדות שזעזעו את המדינה. כעת אנו חושפים את ממדיה של התופעה המטרידה בישראל.

1645 פניות שונות על תקיפות מיניות קבוצתיות התקבלו במרכזי הסיוע בתוך שש שנים בלבד בין 2012 ל-2015. מדובר ב-274 דיווחים שונים בכל שנה ומהנתונים עולה כי אכן מדובר בתופעה. כמו כן, בכול השנים שנבדקו מספר התקיפות שדווחו היה יותר מ-200 בשנה.

 

1141042 (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

על פי הנתונים המפורטים, 253 פניות התקבלו בשנת 2012, 308 בשנת 2013, 290 בשנת 2014, 307 בשנת 2015, 267 בשנת 2016 ו-220 בשנת 2017. כשבוחנים את המספרים, מעורבותם של נערים, בכל אחד מאותם מקרי אונס מזעזעים שפורסמו, הייתה אומנם צריכה להחריד - אך לא להפתיע.

אחוז הדיווחים על מקרי אונס קבוצתיים, איננו זהה בין קבוצות הגיל השונות. דוח איגוד מרכזי הסיוע בשנת 2016 לא גילה אומנם את המספרים שאנו חושפים כעת, אך הוא כן חשף את השיעור של התקיפות הקבוצתיות, מכלל הדיווחים בקבוצות הגיל השונות. הדוח הראה כי התופעה נפוצה פי שלושה בקרב בני נוער בגילאי 13-18, ביחס לבגירים, שם מדובר ביותר מ-9% מכלל הפניות אל מרכזי הסיוע.

 

1141049 (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

אז איך מתמודדים עם תופעת האונס הקבוצתי בישראל? בשיחה שקיימנו עם אריאלה פרטיג, רכזת החינוך במרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בתל אביב, עלה כי נושא המין הקבוצתי נותר לפי שעה טאבו לחלוטין - והתוצאות של חוסר השיח בנושא חמורות.

"היום מין קבוצתי יותר מתקבל על הדעת בקרב ילדים ובני נוער", היא תיארה. "הם נחשפים לפורנו כבר מכיתה ד' ועוקבים אחרי קבוצות ועמודים ברשתות החברתיות המפרסמים תכנים של מין קבוצתי. בהיעדר שיח - הם עושים 'קופי-פייסט' להתנהגות שהם רואים בפורנו".

"הילדים איבדו את הסולידריות והמחיר החברתי על הליכה נגד הזרם נהיה יקר יותר"

בתיק החשד לאונס בת ה-11 במרכז הארץ, שפורסם לראשונה בחדשות 13, במסגרתו חשפנו את מסרוני התחינה של קרובי החשודים וניסיונות ההתאבדות של הנפגעת, היו אלה ארבעה נערים בני 12 ו-13 בלבד שעל פי החשד תקפו את הילדה, תיעדו את האירוע והפיצו את התיעוד. כמו כן, בתיק החשד לאונס בקפריסין, שיתפו פעולה על פי החשד הראשוני 12 נערים.

"הילדים היום איבדו את הסולידריות והמחיר החברתי שהם משלמים על הליכה נגד הזרם רק נהיה יקר יותר", סיפרה פרטיג. "היו סיטואציות כאלו שנמנעו, כי היה את הילד הזה שאמר 'אני לא משתתף'. היום אנחנו רואים פחות את הילד הזה שאומר לא, ויותר את אלו שחושבים - אם אתה לא משתתף מה זה אומר עליך ועל הגבריות שלך".

"צריכה להיות כאן תוכנית למיניות בכל שנה, בכל גיל - מגיל אפס כמו שמלמדים כל דבר אחר", טענה פרטיג, שמשוכנעת שרק כך יהיה אפשר להתחיל להתמודד עם התופעה. "בכיתה א' לא נדבר על מיניות אלא על גבולות, הבנה של מה נעים ומתאים לי ולאחרים, ועם מי לדבר כשיש לי סימני שאלה. חינוך לסולידריות ועמידה בלחץ החברתי - ההבנה שגם אם אתה 'רק' עד לפגיעה במישהו אחר אתה אחראי. כל עוד יש קשר של שתיקה בנושא של תקיפות מין קבוצתיות ומין אצל נערים בכלל - נמשיך לראות עוד ועוד מהתקיפות האלו".

יו"ר מפלגת גשר, אורלי לוי אבקסיס הגיבה לחשיפת החדשות online ומסרה: "הנתונים המוצגים הם מזעזעים וצריכים להדיר שינה מעיננו. האלימות המינית הולכת וגוברת, גיל התוקפים נעשה צעיר יותר ויותר והדעת אינה יכולה להכיל את המעשים. זו תוצאה ברורה וישירה של אוזלת היד של המדינה בטיפול, אכיפה וענישה של הפוגעים והגנה על נפגעות ונפגעי תקיפה מינית".

"יישום התכנית למניעת אלימות נגד נשים וילדים יורד מסדר היום כל פעם מחדש", הוסיפה לוי-אבקסיס. "המצב רק הולך ומדרדר וקולם של מקבלי ההחלטות לא נשמע, דממה מוחלטת כשזה מגיע לנשים וילדות. הכתובת על הקיר, החברה שלנו עוברת תהליכים מסוכנים,  אם לא נעצור את זה עכשיו דרך חינוך ודרך אכיפה וענישה ברורה זו תהיה בכייה לדורות - מגיע לנו מנהיגות אחראית ואמפתית, כזו שדואגת לאזרחיה".

ח"כ עאידה תומא סלימאן מסרה בתגובה לחשיפה: "לפני שאנחנו מלמדים את הילדים שלנו מתמטיקה, אנחנו חייבים ללמד אותם להיות בני אדם. הנתונים מעידים על מגפה אמיתית של אלימות מינית קבוצתית בישראל - מוכרחים לאזן את המצב הזה בחינוך מיני, בידיעת גבולות, ביחס מכבד, ובתפיסה נכונה של מהי הסכמה".

"בוועדה לקידום מעמד האישה עסקנו במספר דיונים בנושא", הוסיפה סלימאן. "ישנן תוכניות של משרד החינוך הנוגעות בבעיה, אך הן תוכניות שבית הספר בוחר אם להעביר או לא. פניות שלי בעבר לא הביאו לשינוי מצד שר החינוך. לכן, בתחילת הקדנציה הבאה אני מתכוונת להניח הצעת חוק שתחייב כל בית ספר במערכת החינוך לאמץ תוכנית חינוכית מקיפה להתנהגות מינית נאותה, ולמיניות בריאה. מוכרחים לעשות מה שניתן כדי להילחם בתופעה".

תמיכה וסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית: 1202 - קו סיוע לנשים, 1203 - קו סיוע לגברים