מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר ובעל השליטה בבזק שאול אלוביץ' נשלחו היום (חמישי) למעצר בית, יממה לאחר פרסום הדוח החמור של מבקר המדינה ובו הופנתה ביקורת חריפה לעברו. לדברי המבקר, פילבר קידם מהלכים לטובת בזק תוך שהוא "נוהג בצורה לא מקצועית" - וכעת נחשפת הדרך בה, לכאורה, העביר מנכ"ל משרד התקשורת מידע מסווג בשווי מאות מיליונים לאלוביץ'.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כך עבד המנגנון על פי החשד: פילבר היה מעביר מסמכים מסווגים וניירות פנימיים אל בזק, עם מידע ששווה לאלוביץ' מאות מיליוני שקלים. בשלב זה בזק הייתה מכניסה תיקונים באותם מסמכים, שתואמים את הצרכים שלה ומקדמים את האינטרסים שלה.
המסמכים המתוקנים היו עוברים בחזרה למשרד התקשורת, משם היו משמשים את המצע אל המשך המדיניות של משרד התקשורת. כל זאת תוך הסתרת הקשר בין הצדדים מהגורמים המקצועיים במשרד התקשורת. ייתכן שברשות לניירות ערך ישנן עדויות מוקלטות של בכירי בזק שהוקלטו בתוך משרדיהם.
בתום חקירתו השנייה, נשלח פילבר היום למעצר בית למשך 14 יום, הוא הורחק ממשרד התקשורת, נאסר עליו ליצור קשר עם המעורבים האחרים בפרשה, נאסר עליו לצאת מהארץ לשישה חודשים והוא חוייב לשלם ערבות זמנית. פילבר נחקר ברשות לניירות ערך בחשד לביצוע עבירות על טוהר המידות ועבירות ניירות ערך. במקביל לפילבר נחקרים במשרדי הרשות מעורבים נוספים בפרשת בזק. רק לאחר שעניינו יובא בפני שופט ניתן יהיה לדעת עוד על מהות החשדות נגדו.
בית המשפט שלח גם את בעל השליטה בבזק - שאול אלוביץ' למעצר בית של תשעה ימים. בנוסף, סטלה הנדלר, מנכ"לית בזק, נשלחה גם כן למעצר בית של תשעה ימים ונאסר עליה ליצור קשר עם עובדי בזק ויורוקום ועם המעורבים בחקירה, נאסרה עליה גם היציאה מהארץ והיא חויבה בערבות בנקאית. כמו כן, מעצר הבית של אור אלוביץ', בנו של שאול אלוביץ', שמכהן גם כחבר דירקטוריון בחברת יס הוארך בתשעה ימים ונאסר עליו ליצור קשר עם המעורבים האחרים בפרשה, ביניהם אביו.
"כל ההחלטות היו ענייניות"
החקירה מגיעה יממה לאחר פרסום דוח מבקר המדינה ובו מוצג היחס המועדף שקיבלה חברת בזק ממשרד התקשורת. לאורך הדוח כולו מופנית ביקורת חריפה ביותר מצד המבקר לעברו של פילבר, ונטען כי מנכ"ל משרד התקשורת קידם מהלכים לטובת בזק תוך שהוא "נוהג בצורה לא מקצועית".
התזמון של החקירה במקביל לפרסום דוח המבקר הוא לא מקרי: מטרת החקירה היא בדיקת המניעים בהחלטה שלו לקדם את ביטול ההפרדה המבנית בבזק, ששווה לאלוביץ' מיליארד ו-800 מיליון שקלים. אתמול טען פילבר בחקירתו: כל ההחלטות היו ענייניות וללא שיקולים זרים.
זוהי חקירתו השנייה של פילבר, לאחר שאתמול נחקר בממצאים שמגלה דוח המבקר. החוקרים ניסו להבין מפילבר מה היה הדחף הגדול לפעול בצורה כל כך מקלה מול בזק. פילבר טען שלראש הממשלה בנימין נתניהו, שמקורב לשאול אלוביץ', בעל השליטה בבזק, לא הייתה השפעה על דרך קבלת ההחלטות. על פי ההערכות כרגע, החקירה הזו צפויה להימשך גם בימים הקרובים.
במקביל, לפני כשבועיים נחקרה מנכ"לית בזק סטלה הנדלר במשרדי הרשות לניירות ערך. הנדלר נחשבת למקורבת מאוד לשאול אלוביץ', שמינה אותה לאורך השנים לתפקידים ניהוליים רבים בקבוצת העסקים שלו. למרות חקירתה של הנדלר, בזק לא הוציאה על כך הודעה לבורסה, בניגוד למתחייב בחוק, ולא ברור מדוע צעד זה לא נעשה.
בהכנת הידיעה השתתף אמנון אברמוביץ'.