בעקבות תחקיר עוקץ המטפלים של "החדשות", יוזם חבר הכנסת נחמן שי (המחנה הציוני) הצעת חוק, לפיה יעוגנו בחקיקה החובות האתיות על המטפלים, בהתאם להנחיות הביטוח הלאומי – ויוטלו סנקציות פליליות למפרים אותן. "אזרחים וותיקים נופלים במלכודות שמניחים בפניהם מטפלים ומטפלות", מסביר חבר הכנסת. "זוהי תופעה מגונה ומכוערת. יש לעקור אותה מן השורש. החוק הזה הוא צעד אחד ראשון קדימה. זוהי מחויבות אנושית ממעלה ראשונה". גם ח"כ רחל עזריה (כולנו) מהקואליציה תומכת בהצעתו של שי, ותמיכתה עשויה לסייע לאישור החוק.
רוצים לשמוע עוד על הכנת התחקיר? האזינו לפרק בפודקאסט "מיד בהרחבה"
כללי האתיקה של הביטוח הלאומי לנותני שירות סיעוד אוסרים בבירור על קבלת טובות הנאה. בין טובות ההנאה המפורטות במסמך ניתן למצוא קבלת כספים מהמטופל, שימוש בכרטיס האשראי שלו, שותפות בחשבון הבנק שלו, החתמתו על מסמכים המעבירים לרשות המטפל בעלות על נכסים כלשהם של המטופל ואפילו הופעת שמו של המטפל בצוואת המטופל - אולם כללים אלה לא נאכפים. זאת ועוד: גם כאשר מטפל נתפס מפר את כללי האתיקה, הביטוח הלאומי לא מונע ממנו לעבוד אצל קשישים נוספים.
"כשמטפל מנצל את ההזדמנות הזאת ולוחץ על מטופל לערוך צוואה עבורו, זו מציאות שהמטופל לא יכול לסרב לה", הסביר בתחקיר עורך הדין בועז קראוס, מומחה לירושות ויו"ר ועדת ירושה בלשכת עורכי הדין. "שיקול הדעת משתבש במצב שכזה". לדבריו, "צריך לחוקק חוק ברור שיאסור בצורה ברורה על מטפלים לרשת את המטופלים שלהם, בדיוק כמו שנקבע בתקנות האתיקה של ביטוח לאומי. דברים לא מוסריים צריכים למצוא עיגון בחקיקה".
"לא יכול להיות שקשישים במדינת ישראל מופקרים לגורלם ונתונים להונאות של מטפלים מטעם הביטוח הלאומי", ציינה ח"כ רחל עזריה (כולנו). "התחקיר הראה מציאות קורעת לב ואנחנו נפעל בכדי לתקן אותה. החוק הזה בא לסגור את הלאקונה הקיימת ולהציל אזרחים ותיקים מניצול מכפיר".