מ', הוא קבלן ותיק מהצפון. לפני שבועיים פרצו אליו למחסן שני רעולי פנים ופירקו חלקים מאחד הטרקטורים שלו. "עכשיו אני צריך להחליף את כל החלק הזה, בעלות של 120 אלף שקלים", הוא מספר. "מי שעושה את זה מבין טוב יותר ממני. הוא מבין גם שהחברה לא מוכרת את החלקים האלו, רק הכל קומפלט".אחרי כמה ימים, הטלפון צילצל. "הם מתקשרים אחרי כמה ימים ומבקשים סכום. אומרים שהחלק אצלם, ואם אתה רוצה עולה ככה וככה, הם ביקשו 40 אלף שקל".
רוצים ללמוד עוד על הטרור החקלאי? האזינו לפרק בפודקאסט "מיד בהרחבה"
הסוף למשא ומתן שניהלו העבריינים עם מ', אחרי שסירב לשלם דמי חסות, היה מחפר בשווי מאות אלפי שקלים שעלה באש. "כנראה שהם רצו כסף ולא רצינו לשלם וזה התוצאות", הוא מסביר. "הם ניסו ליצור קשר עם אבא שלי. הוא קבע איתם למחר, אבל כנראה היו חסרי סבלנות ושרפו את הכלי חצי שעה אחרי שדיברו איתו". לכוחות הכיבוי שהוזעקו לא היה סיכוי להציל דבר.
בשבועות האחרונים קבלנים רבים מדווחים על מקרים דומים של ניסיונות סחיטה על ידי עבריינים שפועלים בחופשיות, ודורשים דמי חסות בתמורה לשמירה לכאורה. מי שמסרב, נפגע מיד. "הם ביקרו אצל רוב הקבלנים פה באזור, אצל 80% מאיתנו היה ביקור גניבה, אזהרה, מילה או משהו", מספר מ'. "הכל באקשן, כל הזמן יד על הדופק".
"מי שלא משלם, משלם בלילה", מוסיף יורם מכלוף, מנכ"ל המועצה האזורית מבואות החרמון. "זו נורמה שאסור להתרגל אליה, ובכלים שקיימים כרגע במשטרת ישראל לא מסוגלים לטפל בתופעה הזאת - והתושבים והחקלאים שלנו משלמים את המחיר".
הנה תקציר האירועים האחרונים: שני באגרים גדולים הוצתו בכפר יובל; במושב אליפלט, נזרק רימון הלם על מכוניתו של חקלאי גדול; צינורות השקיה וחבילות חציר עלו באש במקומות שונים. בסוף השבוע היה התור של מ'.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "עם קבלת התלונה במשטרה נפתחה חקירה שעדיין מתנהלת בימים אלו. בפעילות המבוצעת בחודשים האחרונים מופעלים אמצעים וכוחות מבצעיים שהובילו להגשת כתב אישום בחודש האחרון נגד שני תושבי שיבלי בניסיון סחיטה. משטרת ישראל תמשיך לפעול באמצעות מירב הכוחות והאמצעים במישור הגלוי והסמוי במטרה לעצור את העבריינים ולהביאם לדין".