התיק נסגר: פרקליט המדינה שי ניצן הודיע היום (שלישי) כי החליט לסגור את תיק אום אל-חירן שנבדק במחלקה לחקירות שוטרים, מאחר שהבדיקה לא הצליחה להעלות "במידה גבוהה של ודאות" אם דריסת השוטר ארז (עמדי) לוי הייתה פיגוע או תאונה. במהלך האירוע נורה יעקוב אבו אל קיעאן למוות על ידי השוטרים במקום, שחשבו שהוא ביצע את הדריסה בכוונה. משפחתו של יעקוב אבו אל קיעאן שנהרג בתקרית הגיבה בזעם: "זו החלטה גזענית".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הבדיקה נפתחה בשנה שעברה במח"ש לפי הנחיית ניצן והיא כללה בחינה מקיפה של מה שהתרחש במהלך פינוי הישוב. עוד נבדק האם אירוע הירי עורר חשד סביר לביצוע עבירה פלילית, וכן סוגיית הטיפול הרפואי במנוח עם תום האירוע.
לפי הודעת פרקליט המדינה, "לאחר עיון בחומרי החקירה וממצאי החקירה של מח"ש, הבדיקה הסתיימה בקביעה שאין חשד לביצוע עבירות פליליות מצד השוטרים המעורבים באירוע". בהחלטה צוין כי פעולתם של השוטרים, אשר נבעה לכאורה מתחושה של סכנת חיים לסביבתם, אינה חורגת ממתחם הסבירות בנוגע להצדקה החוקית לשימוש בנשק.
לצד סגירת התיק ציין ניצן כי ראוי למפכ"ל לבחון בהיבט הפיקודי או המשמעתי אם הכוח הוכן כהלכה למשימה המורכבת, אם נפלו ליקויים מקצועיים בהתנהלות השוטרים, בטיפול הרפואי במנוח ועוד.
"בחומר שנאסף ישנן אינדיקציות מסוימות, לכאן ולכאן, לגבי הכוונה לבצע את הדריסה", נכתב בהודעה. "שב"כ, שתחקר את הזירה בשעות הראשונות שלאחר האירוע, החליט שלא להמשיך בחקירת האירוע תוך שהבהיר כי אין ביכולתו לקבוע אם האירוע היה פיגוע או לא".
פרקליט המדינה קבע כי לא ניתן להכריע בשאלה זו במידה גבוהה של ודאות אך, לדבריו, ממילא הכרעה בשאלה זו אינה נחוצה להכרעה אם לפתוח בחקירה פלילית נגד מהמעורבים מאחר ש"אף אם הפגיעה אירעה שלא בכוונה, עקב איבוד שליטה של המנוח על רכבו עדיין אין חשד סביר לעבירה פלילית מצד מי מהשוטרים, אשר פעלו בתנאים מבצעיים לפי תפיסתם את המציאות באותו רגע".
"החלטה גזענית"
ראאד אבו אל קיעאן מסר בשם משפחת התושב שנהרג: "זו החלטה גזענית חד צדדית במעמד אחד, אנחנו יודעים מה היה שם ולא נרפה עד שנפתח את התיק והאמת תצא לאור. מי שנתן את הפקודות לירי המאסיבי הזה חייב להיחקר - מפקד מחוז דרום, המפקדים שהיו בשטח, השוטרים שירו, מי שמנע מצוותי הרפואה להגיע לתת עזרה".
אבו אל קיעאן הוסיף: "הוא מת מדימום כי לא נתנו למד"א להתקרב, הם רצחו אותו. זו בושה לפרקליט המדינה על ההחלטה, בושה למפעל המשטרה, בושה לנתניהו שבמדינה דמוקרטית מטייחים את הארוע במקום לומר את האמת - הוא נרצח לשווא". קרוב משפחתו של ההרוג הוסיף: "הלב שלי הפסיק לפעום, אנחנו כואבים ומאוכזבים נורא. במשטרה של המחוז הדרומי אמרו ישר, דקות אחרי האירוע, אמרו על יעקב שהוא דאע"ש - הוא היה איש חינוך שהטיף לדו קיום לערכים והוא נרצח וגם עשו וידוא הריגה. השאירו אותו מדמם 30 דקות".
מהמשטרה נמסר כי שם "מברכים על החלטת הפרקליטות לפיה שוטרי משטרת ישראל פעלו על פי חוק ולא עלה בחקירה שום חשד לפלילים. עוד עולה כי ממצאי חקירת מח"ש הולמים באופן מלא את ממצאי התחקיר הראשוני שבוצע בשטח על ידי משטרת ישראל. גם במשטרת ישראל מצרים על כך שהחקירה בהקשריה המודיעיניים נקטעה באיבה עם פתיחת בדיקת מח"ש, זאת בדומה לתחקירים מבצעיים אחרים הנדרשים לשם הפקת לקחים ולימוד. עתה, משהסתיימה החקירה תוכל משטרת ישראל להשלים את תהליכי התחקור המבצעי לשם לימוד והפקת לקחים כפי שראוי שייתקיימו בסיומו של אירוע מבצעי מורכב".
ממשרד עו"ד ברטל כהן נמסר: "אנו שמחים על כך שהחלטת פרקליט המדינה איששה את דברינו מאז קרות האירוע, לפיהם השוטרים פעלו עקב תחושה של סכנה ברורה ומיידית לחייהם. לא כל שכן הדברים נכונים – נוכח פגיעת הרכב בעוצמה כה גדולה בשני חבריהם וגרימת מותו של חברם לנשק. כפי הנראה, לעולם לא נדע אם מדובר היה בפיגוע אם לאו, אך החשוב הוא, ששוטרים יחושו שהם מוגנים משפטית – כאשר הם פותחים באש מתוך תחושת סכנה לחייהם".