בישראל מתקיימות תחרויות כלבים כמעט על בסיס שבועי. המשטרה לא יוזמת פעולות חקירה, הרשויות האחראיות על אכיפת צער בעלי חיים אינן מטפלות בהרבעה לא חוקית ונראה שאיש לא מנסה למנוע את הקרבות האכזריים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

פעילים למען בעלי חיים שאתם שוחחנו מכירים את משתתפים הקרבות, אבל הם חוששים להתלונן נגדם במשטרה שמא ייפגעו. "הם עושים את זה בצורה מתוחכמת", מסבירה הפעילה ג'. "הם משנים גם מקומות, זאת אומרת זה לא יתקיים במקום אחד. הם מזמינים אחד את השני - כל אחד שיש לו כלב שהוא חזק. והם קונים גם סטרואידים ומזריקים להם בתוך הקרב על מנת שהכלב יחזור ויעמוד על הרגליים וימשיך את הקרב. הקרבות מסתיימים במוות של הכלב".

והיכן נמצאות הרשויות? הפעיל צחי, שפועל בעיקר במגזר הערבי בישראל ובשטחים, אומר שלא פעם הווטרינרים הרשותיים משתפים פעולה עם התופעה. לדבריו, אותם וטרינרים גוזרים לכלבים אוזניים ואף מעניקים להם טיפול אחרי קרבות ו"משתפים פעולה עם התושבים שמרביעים". 

קרב כלבים שהופץ בקבוצת וואטסאפ
קרב כלבים שהופץ בקבוצת וואטסאפ | צילום:

בניסיון להתחקות אחר התופעה נכנסנו לדפי פייסבוק ייעודיים בהם מוצעים למכירה כלבים המוגדרים "מסוכנים". החוק מטיל מגבלות חמורות על החזקת כלבים כאלה ובין היתר אוסר על הרבעתם, דבר שלא מפריע לקיומו של שוק משגשג המתנהל לעיני כול.

כך, במהלך משותף עם עמותת "תנו לחיות לחיות", רכש תחקירן החדשות את הכלב ג'וק ממי שהחזיק בו לצורכי תחרויות. המחיר: 1300 שקלים בלבד. ג'וק הוא פיטבול בן שנתיים, שנפצע בכל חלקי גופו מנשיכות כלבים. "הוא היה עם רגליים נפוחות ופצועות ובמצב נוראי", אמר ד"ר ישראל הולצמן וטרינר בעיריית תל אביב שבהסגר שלה הוא מוחזק.

ו', תושב עוספיה, שמכר את ג'וק הסביר קודם לתחקירן שלנו: "אם אתה רוצה את הכלב לקרבות זה גם אפשרי, אם אתה רוצה אותו לשנתיים ואחרי זה אתה רוצה להיפטר ממנו דבר איתי – יהיו לך אלף קונים". קבענו להיפגש עם ו' בעוספיה, ומשם המשכנו למבנה שבו החזיק את ג'וק הפצוע וכמה גורים מזן רועה אסייתי.

ג'וק, לפני שחולץ וטופל
ג'וק, לפני שחולץ וטופל | צילום:

פעילי בעלי חיים מכירים את ו' כאחד המארגנים של קרבות כלבים בצפון. במפגש אתו הוא סירב לספק מידע, למעט סרטון אחד שבו נראים שלושה כלבים רגע לפני קרב. בהמשך סיפר שג'וק שימש מעין כלב חימום בקרבות. אספנו אותו ומסרנו אותו לפעילי "תנו לחיות לחיות" שם העניקו לו טיפול רפואי ראשוני. אם לא היה מחולץ מידיו של ו', סביר להניח שהיה מת. אבל ג'וק לא היה לבד ובשטח נותרו כלבים נוספים המשמשים לקרבות. 

"גורלם של הכלבים האלה זה למות בייסורי תופת בקרבות, ואף אחד לא עושה כלום", סיכמה אתי אלטמן, מייסדת עמותת 'תנו לחיות לחיות'. "יהיה עוד פעם דיון בכנסת ועוד פעם ידונו ועוד פעם ידברו, אני עושה את העבודה הזאת 31 שנה - עייפתי מהבטחות". 

תגובות:

בעקבות הכתבה, פנה השר לביטחון הפנים גלעד ארדן למשטרה וביקש מהם לבדוק את האפשרות לפתוח בחקירה.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "המשרד אינו מוסמך לבצע אכיפה בנושא. הסמכות מצויה בידי הרשויות המקומיות. המשרד העלה את הנושא בפני מפכ"ל המשטרה, ובכוונת המשרד לפעול לתיקון החוק כך שיאסרו ייבוא, מכירה, והחזקה של כלבים מסוכנים מזן פיטבול רוטוויילר ואמסטף". 

בארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות מסרו בתגובה כי הם מתנגדים לקרבות הכלבים ומוחים על ההאשמות חסרות הבסיס שהופנו כלפי חבריו. "אנו דורשים כי יועברו אלינו שמות הרופאים הווטרינריים שביצעו את המעשים לכאורה, על מנת שנגיש נגדם תלונה במשטרה. או שהמערכת תתנצל על ההאשמות החמורות כלפי משרתי ציבור העושים את מלאכתם קודש, ימים ולילות, בהגנה על הציבור ועל בעלי החיים. אנחנו נמשיך לפעול לטובת הציבור.