נציב תלונות הציבור על השופטים, השופט אליעזר ריבלין, קובע כי השופטת רונית פוזננסקי-כץ תועמד לדין משמעתי ולא פלילי - זאת בהתאם להערכות. הנציב החל לחקור את הנושא בעקבות פנייה של שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, ונחשב לבעל דרישות מחמירות משופטים. על פי הערכות, תתבקש השופטת להתפטר, ובמידה ותסרב ייפתחו נגדה הליכי הדחה בוועדה למינוי שופטים.
לקריאת הדוח המלא לחצו כאן
ממסקנות הנציב עולה כי בדיקתו "מגלה שורה של כשלים אישיים ומערכתיים", לדבריו. הוא מגלה כי השופטת פוזננסקי-כץ הייתה בשנת שבתון החל מינואר האחרון, אולם בשל היכרותה עם התיק והפרשה הסכימה לשוב לדיונים בו בלבד - וכך החל התיאום בינה לבין עורך הדין שביט-שחם. "הקשר הישיר בין השופטת לחוקר, שהחל בתיאום לוגיסטי, התדרדר חיש קל לכלל דיאלוג פסול", הסביר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הנציב גבה עדויות מפוזננסקי-כץ, מרפ"ק צחי חבקין ששימש ממונה על התובעים שהופיעו בבית המשפט מטעם המשטרה, ופקד אור רובין שייצגה את להב 433 בבקשות בתיק. עוד הפנה שאלות כתובות לנשיא ולסגן נשיא בית משפט השלום בתל אביב, וכן קיבל לידיו את תמליל החקירה של שרביט-שחם בנציבות שירות המדינה, כמו גם את התכתובות המלאות בין השניים.
"נציג הרשות לניירות ערך, בהסכמת השופטת ובשיתוף פעולה שלה, 'עקף' את הדרך המנהלית הרגילה בכל הנוגע לקשר בין שופט לבעלי דין וניהל, יחד עם השופטת, את ההסדרים האדמיניסטרטיביים ישירות. ייאמר מיד כי התנהלות זו פגומה מיסודה", הדגיש ריבלין. עוד הבהיר כי "מפיו של פקד רובין שמענו שקשר ישיר כזה לא התקיים בין חוקרי המשטרה לבין אף אחד משופטי המעצרים".
ריבלין הוסיף כי גילה בעיה מערכתית במהלך בדיקתו: ":הנוהג לקיים, בתיקים של הארכת מעצר, דיונים מקדימים בלשכת השופט - במעמד התביעה בלבד". לדבריו, בשלב זה מוצגים לשופטת חומר סודי ומתנהלת שיחה בינה לבין נציגי התביעה בה נשמעים ונאמרים דברים שאינם נאמרים בתוך אולם בית המשפט. "במהלך הדיון, כך התברר, היטשטש הגבול בין לשכה לאולם, בין דיון שניתן לקיים במעמד צד אחד לבין דיון שיש לקיימו במעמד הצדדים כולם".
עם זאת, מדגיש כאמור ריבלין כי לא מדובר באירוע פלילי. "שיתפתי את היועץ המשפטי לממשלה ואת פרקליט המדינה בזמן אמת בחומר שנתקבל בידי - כשלעצמי, לא מצאתי חשש למעשה פלילי, אך בחרתי שהבדיקה בעניין זה תתבצע גם על ידי מי שמיומן בכך ומוסמך בכך", הסביר. לדבריו, זכה לשיתוף פעולה מלא מצדם, "והתמונה, כפי שהתבררה בנפרד בלשכתם ובלשכתי, הצביעה על תקלה במישור המשמעתי, אך לא על חשש למעשה פלילי".
השרה שקד אמרה היום כי היא "מאוד סומכת על השופט ריבלין. הוא אדם דקדקן, ולא סתם ביקשנו ממנו לברר את הסיפור". לדבריה בכנס המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, "כשפורסמו כל העובדות, התמונה השתנתה קצת. אני רוצה קודם כל ללמוד את העובדות, להכיר את הפרטים ואחר כך הכל פתוח".
בא כוחו של שחם-שביט, עורך הדין עודד סבוראי, מסר כי "דו"ח השופט ריבלין כולל בתוכו מסקנות חשובות, והוא מצייר תמונה ברורה שהתנאים והנורמות הקיימים בבית משפט השלום בתל אביב לא נתנו בידי עו״ד שחם-שביט ברירה אלא לנהל עם השופטת פוזננסקי-כץ התכתבות באמצעות מסרונים בכל הנוגע לענייני הלוגיסטיקה של דיוני המעצרים בתיק בזק ותיק 4000. לאחר שהובהרו ההקשר והתוכן של חליפת המסרונים בין עו"ד שחם-שביט והשופטת, ברור כעת כי הפרשנות הראשונה שניתנה הייתה מוטעית ומוטה.
"בכוונת עו"ד שחם-שביט להמשיך במימוש ייעודו כעובד ציבור ומשפטן מקצועי, מצפוני, הגון וערכי, ולחזור ליטול חלק בחקירות סבוכות, באותה נחישות ובאותה הקפדה גם על זכויות חשודים, כפי שאלה באו לכדי ביטוי בתכתובת שעלתה לכותרות ביומיים האחרונים".