מותר לעובדי ציבור לקבל מתנות? זה מה שכתוב בספר החוקים: בשבוע שעבר התייחס ראש הממשלה נתניהו בכנסת לחקירות המתנהלות נגדו, בהן גם "תיק 1000" (פרשת המתנות) והצהיר כי לפי החוק "מותר לקבל מתנות מחברים". אלא, שהחוק קובע כללים ברורים המחייבים את ראש הממשלה ואת כל עובדי הציבור.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

חוק שירות הציבור (מתנות) מ-1979 קובע כי מתנה שניתנה לכל עובד מדינה הופכת לקניין המדינה, ועל העובד להודיע על קבלתה: מתנה מוגדרת בחוק כ"הקניית נכס שלא בתמורה או מתן שירות או טובת הנאה אחרת שלא בתמורה" - והגדרה זו חלה על כל טובת הנאה, בין אם היא "חפצית" ובין שאינה חפצית.

וזו לשון החוק: "אם ניתנה לעובד הציבור באשר הוא עובד הציבור מתנה - בין בישראל ובין בחוץ לארץ, בין שניתנה לו עצמו ובין שניתנה לבן זוגו החי עמו או לילדו הסמוך על שולחנו - ועובד הציבור לא סירב לקבלה ולא החזירה לנותנה לאלתר, תקום המתנה לקנין המדינה; ובמתנה שאין בה קניין חייב עובד הציבור לשלם לאוצר המדינה את שוויה".

"מילצ'ן לא דיבר איתי בעניין אישי". רה"מ (צילום: החדשות)
מתנות זה מותר? נתניהו ומילצ'ן | צילום: החדשות



עוד קובע החוק כי עובד הציבור רשאי לבקש היתר לקבל את המתנה שהוענקה לו. עם זאת, לא יינתן היתר לקבלת המתנה "אם יש למתנה ערך בעבור המדינה מלבד ערכה הכלכלי, או אם יש בהקנייתה לעובד הציבור משום חשש לפגיעה בטוהר המידות".

ישנם מקרים חריגים לפיהם מקבל המתנה רשאי לשמור אותה לעצמו. "הוראות בדבר קבלת מתנות אינן חלות על קבלת מתנות אישיות כגון: מתנה הניתנת לעובד ללא קשר להיותו עובד מדינה, מתנה הניתנת מחבריו לעבודה, מתנה הניתנת לעובד מוועד עובדים, פרסים מאושרים הניתנים לעובד וכיוצא בזה", נכתב בחוק. 

נתניהו קרא לאשר את החוק (ארכיון) (צילום: פלאש 90 / הדס פרוש)
נתניהו התייחס לחקירות במליאת הכנסת | צילום: פלאש 90 / הדס פרוש

מתנות בסכומי כסף גדולים? ייתכן ומדובר בעבירות שוחד ומרמה

עם זאת, בכללי המשמעת של נציבות שירות המדינה חודד הנוהל לעובדים - בדגש על מקרים בהם מדובר על קבלת מתנה או טובת הנאה בסכומי כסף גדולים, שאינם מתקבלים על הדעת מצידם של האזרחים מקבלי השירות מצד עובד הציבור. במקרים אלה "יתכן וימוצה עם העובד הדין הפלילי בגין עבירות שוחד ועבירות מרמה והפרת אמונים, עוד בטרם ימוצה עימו הדין המשמעתי".

כמו כן, תקנון שירות המדינה (התקשי"ר) קובע מפורשות כי האחריות להימנע ממצב של עבירה "מוטלת בראש ובראשונה על עובד הציבור", וכי בכל מקרה של ספק "על עובד הציבור להיוועץ תחילה ביועץ המשפטי של משרד או של יחידת הסמך, למסור לו המידע הרלוונטי ולפעול לפי הנחיותיו".

תמלילי נתניהו נחשפים. הדיווח המלא (צילום: פלאש 90, חיים צח, חדשות)
החוק חל גם על משפחת עובד המדינה | צילום: פלאש 90, חיים צח, חדשות

וכן, כפי שחשפה דנה ויס ב"אולפן שישי", על פי גרסת מילצ'ן במשטרה המתנות - הסיגרים, השמפניות והתכשיטים - ניתנו במשך תקופה ארוכה ורציפה, על פי דרישה ספציפית ומפורטת של בני הזוג נתניהו. מילצ'ן גם טען כי מדובר במתנות בסכומים של מאות אלפי שקלים.

עוד הובהר בחוק לעובדי המדינה כי בהיותם עובדי מדינה "חלים עליהם כללי התנהגות שהם רחבים יותר מאלה המכוסים על ידי עבירות פליליות כגון שוחד או הפרת אמונים". כמו כן,  הדין המשמעתי מחיל עליהם "חובה מוגברת להימנע מהימצאות בסיטואציה של ניגוד עניינים ומקבלת מתנות מגורמים עימם הם באים במגע במהלך עבודתם או שקיימת אפשרות ממשית וצפויה כי יבואו עמם במגע בעתיד".

"על מנת למנוע שמץ של חשש לפגיעה בטוהר המידות", קובעים הכללים, "אין הוא (עובד המדינה) רשאי לקבל בעד עבודתו או בקשר עמה כל מתנה או טובת הנאה שעלולה להשפיע על מילוי תפקידו ועבודתו בשירות המדינה".