בית משפט השלום בראשל"צ האריך היום (שלישי) את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין, החשודים במסגרת פרשת הקשר בין לשכת רה"מ לקטאר, עד ליום חמישי הקרוב. השופט הבהיר כי המעצר יוארך משום ש"קיים חשד סביר" לשיבוש מהלכי החקירה. לדבריו, יונתן אוריך יצר קשר עם כתבים והוציא חומרים לכאורה מתוך דיון קבינט ומסר לעיתונאים. הידיעות שהוציא הקטינו את מעמדה של מצרים והאדירו את קטאר ביחס לניהול המו"מ על עסקת חטופים.

פרשת קטארגייט - סיקור N12

לבקשת פרקליטי אוריך, השופט מנחם מזרחי הסיר את צו איסור הפרסום שהוטל על כל פרטי החקירה. המשטרה, שהסכימה לצמצם את הצו בלבד, הגישה בקשה לעיכוב ביצוע למשך 24 שעות. "הצו נותר מבוייש, העניין לא נאכף, בנוסף אתמול החקירה הפכה לגלויה כאשר נעצרו חשודים. אין כל עילה להותרת הצו", אמר השופט, שביטל את צו איסור הפרסום.

דיון הארכת המעצר - החלטת השופט המלאה

במהלך הדיון, המשטרה מסרה את תמצית החשדות בתיק: "קודמו אינטרסים של מדינת קטר בעקבות גורמים מקושרים ללשכת רה"מ". עו"ד חדד, המייצג את אוריך, פנה לנציגת המשטרה: "לקחתם לו את הטלפון". נציגת המשטרה: "נכון, אני לא צריכה צו לחיפוש טלפון, עוד לא חדרנו אליו". חדד: "אמרו לו שהוא צריך למסור". משטרה: "אני לא צריכה צו לתפיסת המכשיר, רק כדי לחדור". חדד: "תסבירי לשופט למה לא לקחתם צו חיפוש. שופט: "קיבלתם צו מעצר הכי נרחב שיש, למה לא ביקשתם צו חיפוש?".

טופז לוק, דובר נוסף בלשכת רה"מ שאינו חשוד בפרשה בשלב הנוכחי, מחליף במהלך הדיון תנועות ידיים עם פלדשטיין ואוריך, שמהנהנים לטופז בסגנון "אני בסדר". חדד צועק: "אמנון אברמוביץ' יודע עוד לפנינו שהוא יידרש לחקירה, לפני שאנחנו מקבלים טלפון".  

קטארגייט - ההתפתחויות הדרמטיות
קטארגייט - ההתפתחויות הדרמטיות

אוריך ופלדשטיין היו נוכחים באולם, ואימו של פלדשטיין ואשתו של אוריך הגיעו הבוקר לבית המשפט. גם טליה איינהורן, אימו של ישראל איינהורן, נכנסה לאולם למרות שאין דיון בעניין בנה היום. אשתו של אוריך הגיעה עם ביתה התינוקת, שהחלה לבכות במהלך הדיון. שופט לאשתו של אוריך: "גבירתי, אני אוציא אותך. לא לעשות סימנים לעציר ולא כלום".

עו"ד חדד: "את יודעת שהחוקר אמר לאוריך שאם הוא רוצה לראות את התינוקת...". שוטרת: "יונתן אמר לי בחקירה שאמרו לו שמתי שיראה את התינוקת שלו תלוי רק בו". חדד: "הוא אמר ליונתן שיחשוב טוב טוב שהוא יכול לראות אותה שוב". שוטרת: "לא נאמר לו כלום על עד מדינה". חדד: "המשטרה אמרה לאוריך - אתה בחור חכם. תהיה עד מדינה, תראה את הבת שלך". נציגת המשטרה: "אני לא מכירה דבר כזה".

חדד שואל על החקירה הקודמת ב-19.3 שהייתה בת 4 שעות. "למה לעצור את פלדשטיין שממילא מפוקח מכל הכיוונים", שאל. "כמה פעמים תפסתם אותו משבש הליכים בין החקירה הקודמת לאתמול?", הוסיף עו"ד חדד. נציגת המשטרה השיבה: "אין אינדיקציה לשיבוש קונקרטי". חדד: "האם בפרשת הבילד הוא שיבש חקירה?". שוטרת: "לא שידוע".

השוטרת לפתע מוסיפה משהו לעיני השופט בלבד ומבקשת להפנות את השופט לסעיף: "טענה ספציפית לשיבוש מונחת בידי השופט". השופט מבקש שהשוטרת תענה לו בכתב לגבי השיבוש שצץ לפתע, והיא משיבה: "החשד לשיבוש עלה במסגרת מעורבותו בתיק אחר, בתיק הבילד". היא הבהירה כי 8 מתוך 15 פעולות חקירה הן בנות שיבוש. השופט פנה למשטרה: "אפשר לומר שלא עשיתם שום דבר כדי למנוע את ההדלפות". עו"ד חדד: "לא מפריע לך שהכול מודלף? למה אתם לא עושים כלום?".

חדד: "מההדלפות אני מבין שסוכן החוץ זה ג'יי פוטליק". שוטרת: "פוטליק ומדינת קטאר". חדד: "קטאר מדינת אויב? ארגון מחבלים?". שוטרת: "קטאר מדינת חוץ". עו"ד חדד ממשיך: "האם החשד הוא מסירת ידיעות סודיות או מעשים אחרים?". השוטרת לא עונה. חדד: "האם חקרתם מסירת ידיעה סודית של הדלפה מהקבינט? את יודעת שרה"מ קובע אם ידיעה היא סודית או לא?". 

עו"ד חדד: "הסעיף 'מסירת ידיעה סודית', שאלתם את אוריך על ידיעה מתוך הקבינט?". השוטרת: "זה מונח בפני השופט". חדד: "אבל אוריך אמר לי ששאלתם אותו". שוטרת: "מופיע בפני השופט". חדד: "האם רה"מ נשאל שאלה ביחס למסירת ידיעה סודית?". שוטרת: "כן, שאלו אותו". חדד: "את יודעת שרה"מ הוא בעל הסוד שיכול לפרסם כל ידיעה שהיא?". שוטרת: "כן". 

עוברים לסעיף לקיחת שוחד. חדד: "תסבירי לי אותו". שופט: "יש טענה וראיות שהתקבלו כספים?". עו"ד חדד: "אז מה אם התקבלו כספים. אני כל היום מקבל כספים. איש שהוא לא עובד ציבור?", השופט מבהיר: "גם אם הוא לא עובד ציבור, והוא יכול להיחשב עובד ציבור". חדד: "לא הוא לא". שופט: "זה לא חייב לעבור דרך הנציבות". חדד: "תסבירי מה הטענה, אוריך קיבל כספים מגורמים זרים?". השוטרת: "לא מוכנה לענות. הכל מונח בפני השופט". השופט: "יש בתיק ראיות לכך שקיבל כספים".

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
תקף בחריפות את החקירה. ראש הממשלה נתניהו | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

חדד: "מה הפעולה שהוא קיבל עליה כספים בקשר לביצוע תפקידו?". שוטרת: "הוא העביר יחד עם אחרים מסרים לתקשורת, באיצטלה של מסרים ממשרד רה"מ, בשעה שאלה מסרים שהועברו ע"י גורם שעמד בקשר עם קטאר בקשר פיננסי ותוקצב על ידה. מסרים שנחזים להיות מדינתיים וביטחוניים". השופט: "יש הרבה מסרים כאלה בתיק". השוטרת: "הוא (אוריך) העביר מסרים לעיתונאים מטעם לשכת רה"מ. כאשר המסרים שהועברו הם בעצם מסרים שהועברו על ידי גורם שעומד בקשרים עם מדינת קטאר ומתקוצב על ידה, והם נחזים למסרים שיוצאים מגורם מדיני או ביטחוני".

נציגת המשטרה פנתה לשופט והזהירה כי "יש כאן חשש משיבוש". חדד: "האם הצגתם מסרים כאלה לרה"מ אמש?". שוטרת: "לא ידוע לי. טרם הוטח בפני חשודים אחרים. יש עוד הרבה שאלות". עמית חדד הוא גם עורך דינו של רה"מ וגם של יונתן אוריך, אחד החשודים כאן. "על מה שאמרת כרגע, שאני עשוי לשבש, אני מגיש נגדך תלונה במשטרה", אמר עו"ד חדד לנציגת המשטרה. 

שוטר: "חדד יודע מה נשאל רה"מ אמש, ולכן השוטרת לא יכולה לומר בפורום הזה הכול על החשד לשיבוש". עו"ד חדד: "אגיש תלונה עליך על האמירה המחוצפת הזאת". השופט מזהיר את העצירים לא לדבר ביניהם. חדד: "הצגתם לאוריך חשד להלבנת הון ודיווח שלא דווח?". שוטרת: "לא הכל הוטח בו, לא אענה". 

עוברים למרמה והפרת אמונים. עו"ד חדד: "מיוחסת לאוריך למרות שאינו עובד ציבור?". שוטרת: "לשיטתנו הוא כן עובד ציבור". חדד: "חקרתם פעם יועץ תקשורת של מפלגה אחרת על חשדות כאלה?". שוטרת: "לא יודעת". חדד: "אף אחד". שוטרת: "אתה בדקת?", חדד משיב: "כן". הדיון של אוריך הסתיים, ועורך דינו של פלדשטיין עלה לדבר. 

השופט נוזף בשוטרת על חוסר שליטתה בתיק לגבי החשד לשיבוש. עו"ד סבוראי, המייצג את פלדשטיין: "האם פלדשטיין שיבש חקירה מאז החקירה שלו לפני כשבועיים עד המעצר של אתמול?". שלושת החוקרים מחפשים בקלסרים. שופט: "יש לכם אינדיקציה למחיקות בטלפונים שלו?". החוקרים עדיין ממשיכים לחפש ראיות בקלסרים, והשוטרת מבקשת לענות בכתב. לפי התשובה שלה - יש אינדיקציה לכך שפלדשטיין "התעסק" עם הנייד שלו.

בתיק הזה יש לא מעט חוקרים, אך עם זאת שלושת החוקרים שנמצאים בדיון לא שולטים בחומרי החקירה. עו"ד סבוראי: "תאשרי לי שישראל איינהורן חשוד בפרשה". שוטרת: "כן". סבוראי: "מי מיייצג אותו?". שוטרת: "קראתי שמיוצג ע"י עמית חדד". סבוראי: "מה לגבי המודעות של הרשויות לייצוג הזה". שוטרת: "מודעת". סבוראי: "אתם רואים בעייתיות שחדד מייצג הן את אוריך והן את רה"מ, ושחדד יודע מה רה"מ אמר בעדות ושזה מעלה חשש לשיבוש?". 

יונתן אוריך (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
נוסף חשד למסירת ידיעה סודית. יונתן אוריך | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

סבוראי המשיך להקשות: "הוא מייעץ לכל אחד מהחשודים. מה עשיתם כמערכת החוק בהקשר לחשש הזה משיבוש? לא עשיתם כלום ולמרות זאת בשל החשש הזה אתם מבקשים את הארכת מעצרו?". עו"ד סבוראי ממשיך בדבריו, ובהמשך מרים את קולו. "למעשה, אתם מאפשרים לעורך דין עמית חדד לשבש מהלכי משפט כשאתם יודעים שהוא מייצג שלושה גורמים המעורבים בחקירה - רה"מ, אוריך ואיינהורן. מנגד אתם מבקשים ממרשי לשלול את חירותו ולהשאיר אותו במעצר שמא מרשי ידבר עם מישהו".

עו"ד חדד מתערב ואומר: "אדוני, הכל מופיע בתקשורת. על איזה שיבוש אתם מדברים?". השופט משיב בהלצה: "עזוב, אי אפשר לסמוך על התקשורת". עו"ד סבוראי מתפרץ על המשטרה: "לא עשיתם כלום כדי למנוע את החשש שיבוש הזה. שוטר: "אני מאמין שחדד יודע לעשות את ההפרדה". השופט לשוטר: "זה כמו לייצג את עד המדינה וגם את החשוד. הייתם מאפשרים כזה דבר?".

סבוראי ממשיך: "מה עשיתם כדי למנוע הפרות חוזרות ונשנות של צו איסור הפרסום הגורף?". שוטרת: "לא ידוע לי שנעשה משהו". סבוראי: "הביזיון ניכר פה". עו"ד סבוראי שואל: "את מכירה את כל התנאים המגבילים על פלדשטיין?". שופט: "ממה את חוששת (שימשיך במעצר בית)?". היא לא עונה ספציפית ולא נשמע שיש הבדל בין פוטנציאל השיבוש במעצר הבית לזה במעצר רגיל.

עורך דינו של ראש הממשלה, עמית חדד, בלהב 433 (צילום: יונתן שאול, פלאש 90)
מייצג 3 גורמים המעורבים בחקירה: רה"מ, אוריך ואיינהורן. עו"ד עמית חדד במשרדי להב 433 | צילום: יונתן שאול, פלאש 90

סבוראי: "האם נתניהו התבקש להעיד לגבי מה שכתבתם בדוח הסודי?". שוטר: "לגבי חלקם". סבוראי: "למה?".
שוטר: "כי טרם הוטחו בחשודים אחרים". סבוראי: "מה הייתה הבעיה להטיח בפלדשטיין את החשדות לפני עדות רה"מ וכך לאפשר לשאול את רה"מ על זה?". שוטרת: "לא הכל נדרש. מה הצגנו, מה לא הצגנו, מה הטחנו ומה לא הטחנו. אלו שיקולי חקירה מובהקים". סבוראי: "מה הסיבה שבעטיה לא ביקשתם את התייחסות רה"מ?". שוטרת: "לא כל הדברים שמטיחים בפלדשטיין זקוקים להתייחסות רה"מ".

השופט הבהיר: "אם אני מקבל תשובות שלא מניחות את הדעת - יהיו לזה משמעות". חדד ביקש להעביר לשופט כמה נקודות בדלתיים סגורות. הוא מדגיש ומוודא שאין כרגע כל חשד נגד רה"מ ושהכול ידוע למשטרה ושהוא חושב שאין כל חשש לניגוד עניינים".

מוקדם יותר פרסמנו כי המשטרה מעוניינת בעדותו של ג'יי פוטליק, האזרח האמריקני שמשמש כלוביסט של קטאר, ומנהלת עמו מגעים לשם כך. בשלב הזה עדיין לא יצא זימון לעדות פתוחה, אבל אם פוטליק יסרב ייתכן שייפתח הליך לחיקור דין בארצות הברית. פוטליק אינו אזרח ישראלי ולכן אי אפשר לחייב אותו להעיד בפני משטרת ישראל. בעקבות ההתפתחויות בחקירה, נוסף חשד נגד יונתן אוריך - מסירת ידיעה סודית. 

ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף לאחר הדיון: "אנשי נתניהו קיבלו כספים אסורים והפכו את לשכת רה"מ לכלי להעברת מסרים של קטאר, מדינה תומכת טרור. זו מעילה באמון, זו פגיעה בביטחון המדינה, זו פגיעה חמורה באמינות ישראל ובמעמדה בעולם. נתניהו לא יכול להסיר מעצמו אחריות". הוא הדגיש כי "אם ידע - הוא שותף למחדל נורא. אם לא ידע - נבצר ממנו להמשיך לכהן כראש ממשלת ישראל".