הפרקליטות הגישה היום (שני) כתב אישום מתוקן נגד ארבעה נאשמים בפרשת התחשמלותו למוות של החייל איתמר פוקס, בבריכת נוי ברמת החייל שבתל אביב לפני קרוב לחמש שנים. כתב האישום הוגש במסגרת הסדר טיעון. על הנאשמים יוטלו עבודות שירות והם ישלמו יותר משני מיליון שקלים פיצויים למשפחת המנוח, לנפגעים נוספים ולמדינה.

איתמר יוסף פוקס (צילום: באדיבות המשפחה)
איתמר פוקס | צילום: באדיבות המשפחה

האסון התרחש ב-20 בספטמבר 2019. פוקס נכנס לבריכת הנוי במגדלי זיו לאחר בילוי בבר סמוך, יחד עם חברו. פוקס התחשמל ונפגע אנושות וחברו שניסה לסייע לו נפגע בינוני. השניים איבדו את ההכרה וחברים נוספים משו אותם מהמים. צוות מד"א שהוזעק למקום פינה את פוקס תוך פעולות החייאה לבית החולים איכילוב בעיר, אך למרות מאמצי הצוותים הרפואיים - שלושה ימים לאחר האירוע הקשה, נקבע מותו.

היום הוגש כתב האישום המתוקן יחד עם הסדר טיעון תקדימי משולב פלילי-אזרחי. בכתב האישום צוין, כי הנאשמים, כל אחד לפי תפקידו וחלקו, לא נקטו בתקופת עבודתם באמצעים המתחייבים מהם מכוח תפקידם להיות מודעים לקיומם של הליקויים במערכת החשמל שהיו קיימים במתחם ממועד הקמתו.

במסגרת ההסדר, הנאשמים חברת האחזקות שותפות ניהול מגדלי זיו, מנהל החברה דוד פריג', ראש צוות אחזקה בחברה חיים יפרח וקבלן חשמל אבי פרנקו יודו ויורשעו, כל אחד לפי חלקו, בעבירות של מעשי רשלנות לגבי מערכת החשמל והפרת תקנות החשמל במתחם מגדלי זיו. בנוסף, יוטלו עליהם עונשים של שירות לתועלת הציבור, מאסר על תנאי וקנסות.

זירת ההתחשמלות ברמת החייל, מגדלי זיו.
זירת ההתחשמלות ברמת החייל

סוכם כי שותפות ניהול מגדלי זיו תשלם פיצויים בגובה 258 אלף שקלים למשפחתו של פוקס, סכום הפיצוי המקסימלי בדין הפלילי. לצד זאת, היא תשלם סכום נוסף בסך 242 אלף שקלים לנפגעים אחרים בפרשה.

במסגרת אכיפה אזרחית, סיכמה המדינה עם שותפות מגדלי זיו כי תשפה את משרד הביטחון בסכום העומד על 1.75 מיליון שקלים. זאת, בגין תגמולים המשולמים למשפחתו של פוקס שהיה חייל בשירות סדיר בעת קרות האירוע, ובכך ההליכים - הפלילי והאזרחי - יבואו לסיומם, במאוחד.

בעקבות ההסדר, משפחתו של איתמר ז"ל הביעה זעם: ""איתמר שלנו היה חייל צעיר כשבערב אחד יצא לבלות עם החברים ומצא את מותו בתאונה מיותרת, מעליבה וכזו שאפשר היה למנוע, ולו רק בכיבוי מתג אחד. הבעלים של המתחם, החברה המנהלת, מנהלה של החברה המנהלת, ראש צוות האחזקה והחשמלאי; כולם לקחו חלק בזוועה. איש מהם לא הביע חרטה עד היום".

"כמה מצער שנדרשו כמעט חמש שנים ואכזבות אין-סוף מהפרקליטות והמשטרה להגיע עד כתב האישום", הוסיפה משפחתו. "כל זאת במיוחד כאשר סעיפי האישום לא כוללים את הריגת בננו. יתכן שאלמלא היה הבירור נגרר כך, אפשר היה להציג אישום ועונש יותר הולמים שיכול והיו מצילים ילד נוסף מתאונות בעתיד. איתמר היה ילד של חיבורים, ילד שכולם אהבו. אנשים נשבו בקסמיו. מקווים שהחיוך שלו ילווה את כולם . את אלה שיודעים שיכלו למנוע את מותו ולא עשו זאת, אך בעיקר את אלו שמבכים את לכתו וחסרים אותו יום יום".

עורך הדין גיורא אבן צור (צילום: יח"צ)
עו"ד גיורא אבן צור | צילום: יח"צ
עורך הדין אביתר קציר (צילום: יח"צ)
עו"ד אביתר קציר | צילום: יח"צ

מפרקליטות מחוז תל אביב נמסר: "הסדר הטיעון גובש לאחר קבלת חוות דעת מקצועיות והליך שימועים ארוך, על רקע קושי ראייתי להוכיח קשר סיבתי ברמה הנדרשת במשפט פלילי, בין התרשלות הנאשמים לבין התוצאה הקטלנית. במהלך ההליכים, קיימנו מספר פגישות עם משפחת המנוח ובא כוחה, וההסדר גובש על דעתם". משפחת פוקס מלווה מאז המקרה בעורכי הדין גיורא אבן צור ואביתר קציר.

עו"ד אביתר קציר, שליווה את משפחתו של איתמר פוקס ז"ל ביחד עם עו"ד גיורא אבן צור: "הגם ששום עונש או קנס פלילי כבר לא יחזיר את איתמר לחיים, ושום פיצוי לא יגרום לכך שחייה של המשפחה יתוקנו, הסדר הטיעון שהוגש היום במסגרת ההליך הפלילי הנו, מבחינת המשפחה, אקורד סיום מצער, בלתי מספק ומאוחר שאינו נושא עמו את המסר העונשי והחברתי ההולם את הטראגיות של המקרה, את זילות חיי האדם שהתגלתה בפרשה ואת חומרת מעשי הנאשמים".