ברקע מלחמת "חרבות ברזל", מתפרסם הבוקר (שלישי) דוח הסנגוריה הציבורית לשנת 2023. בדוח השנה יש פרק נרחב שמתייחס לאתגרים המקצועיים אתם נאלצה להתמודד הסנגוריה הציבורית בעקבות המלחמה ובכלל חקיקת החירום שמלווה את המדינה מאז 7 באוקטובר. חלק מהסדרי החירום הביאו לפגיעה קשה, מתמשכת ואף חסרת תקדים בזכויות העצורים, הנאשמים והאסירים - ובתקינותם של הדיונים המשפטיים. בנוסף, הסנגוריה ביצעה ביקורים רשמיים בבתי הכלא לאור משבר הכליאה החמור.

לדוח המלא של הסנגוריה הציבורית לחצו כאן

"לא מתקיימת חשיבה בקרב כלל הגורמים ביחס של מערכת המשפט הפלילי לנפגעי המלחמה"

הנושא איתו פתחו המחברים את הדוח הוא הליווי של אלה שספגו פגיעות קשה במלחמה ונקלעו למצבים חריגים שבהם נזקקו לסיוע משפטי מצד הסנגוריה הציבורית. יש מבין לקוחות הסנגוריה מי שקרוביהם נרצחו באירועי הטבח בעוטף; מי שהם או קרוביהם נפגעו קשות בנפשם או בגופם לאחר חשיפה ישירה להתקפות המחבלים; כאלה שהמלחמה גרמה להתפרצות של חרדות וטראומות קודמות; חיילים שלוקחים חלק פעיל בלחימה או כאלה המתמודדים עם השלכות טראומתיות כתוצאה ממנה; מי שחוו משבר כלכלי כתוצאה מהמלחמה ומי שנאלצו להתפנות מבתיהם ונעקרו באחת מחייהם.

כך למשל הסנגוריה הציבורית ייצגה בהליך מעצר חייל מילואים שיצא לחופשה ובעקבות מחשבות שווא חשב שמחבלים פרצו לבית שכנתו - ופרץ לביתה במטרה להגן עליה. במקרים אחרים הסנגוריה הגישה בקשות חנינה לקצין מילואים שנהרג במהלך המלחמה ולאישה שבן זוגה לשעבר נרצח במסיבת הנובה.

בחלק מהמקרים הצליחו הסנגורים להביא לידי ביטוי מוצלח את פגיעות המלחמה בהליכים שנוהלו. אך לא תמיד זו הייתה תמונת המצב, והניסיון המצטבר עד כה מייצוג לקוחות שהם נפגעי מלחמה מעלה חשש כבד כי נזקו של ההליך הפלילי במקרים אלה רב מתועלתו. יש חשש כי חקירה, מעצר והרשעה בעבירה פלילית במצבים אלה לא רק שאינן מקדמות דבר, אלא הן מחריפות ומעמיקות את מצוקות המלחמה באופן שגורם נזק רב לא רק לעצור או לנאשם הספציפי אלא לציבור בכללותו, שלו אינטרס עליון בשיקום ובתמיכה במי ששילמו מחיר יקר כתוצאה מהמלחמה.

עיקר המאמץ בתיקים מסוג זה צריך להיות מכוון למישורים אחרים, כגון אלה השיקומיים, הטיפוליים והרווחתיים, והפעילות במקרים רבים איננה צריכה להיעשות על-ידי המשטרה וגורמי התביעה הפלילית, אלא ע"י שירותי הרווחה, הבריאות והביטוח הלאומי.

"תמונה עגומה של פגיעה חריפה וחסרת תקדים בעצורים ובאסירים"

המלחמה הביאה איתה גידול דרמטי בהיקף העצורים והאסירים המוחזקים במתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר. במהלך החודשים שחלפו מאז פרוץ המלחמה חלה עלייה משמעותית חריגה בהיקף העצורים בשל הפעילות המוגברת של כוחות הביטחון השונים, כך שחל גידול חד במצבת הכלואים העומדת נכון למועד הכנת הדוח: למעלה מ-21,000 כלואים, שיעור העולה בכ-45% על תקן הכליאה המירבי בשירות בתי הסוהר - 14,500 כלואים.

הדוח חשף תמונה עגומה של פגיעה חריפה וחסרת תקדים בעצורים ובאסירים שכוללת בין השאר צפיפות בלתי נסבלת. למשל, כ-55% מן הכלואים (ובהם כ-3,000 כלואים פליליים) נמצאים בתנאי מחיה שאינם עומדים בהוראות הדין מבחינת שטח המחיה לאסיר. בנוסף, התנאים התברואתיים ירודים, המצב ההיגייני גרוע וישנה בעיית מזיקים. כמו כן, תנאי האוורור בלתי-נאותים וקיים מחסור בציוד בסיסי לאסירים, כמו למשל העובדה שלמעלה מ-4,200 כלואים ישנים על מזרנים המונחים על רצפת תאי הכליאה.

בסנגוריה הציבורית סברו כי לא ניתן להשלים עם מציאות שבה מוחזקים אלפי עצורים ואסירים בשטח מחיה בלתי אנושי לאורך תקופה הולכת ומתמשכת. זאת, במיוחד כאשר אסירים ועצורים רבים נמנים על האוכלוסייה שנפגעה במלחמה, וכי המפתח לפתרון הוא טיפול בבעיית הצפיפות טמון בצמצום כליאה עודפת: הפחתת שיעורי המעצרים בפרט בעבירות קלות, צמצום השימוש במאסרים קצרים והגברת השימוש במנגנון השחרור המוקדם.

סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין התייחס: "הסנגוריה הציבורית ממלאת תפקיד חשוב והכרחי לחברה הישראלית בכלל ולמערכת המשפט בפרט, הן בימי שגרה והן בעתות חירום. ברקע אירועי המלחמה נדרשה הסנגוריה הציבורית למלא את תפקידה זה גם נוכח הצרכים הייחודיים שהציפה הלחימה. הסנגוריה הציבורית היא בעלת ערך חברתי רב, שכן לקוחותיה נמנים על הקבוצות החלשות ביותר בחברה. חולשות אלה התחדדו מאז פרוץ המלחמה, והסנגוריה עמדה ועומדת לצידו של האזרח בשעתו הקשה. אני מברך את הסנגורית הציבורית הארצית, עו"ד ענת מיסד-כנען, את עובדות ועובדי הסנגוריה הציבורית ועורכות ועורכי הדין הפועלים מטעמה על מלאכתם החשובה".

שר המשפטים יריב לוין מכריז על הרפורמה המשפטית (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
"הסנגוריה הציבורית ממלאת תפקיד חשוב והכרחי לחברה הישראלית". שר המשפטים יריב לוין, ארכיון | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

מטעם הסנגורית הציבורית הארצית, עו"ד ענת מיסד-כנען, נמסר: "לאחרונה התפרסם שרשויות המדינה נאלצו לשחרר כלואים רק בשל מחסור במקומות כליאה. מזה שנים, הסנגוריה הציבורית מתריעה מפני החרפת משבר הכליאה בישראל וממדיו. לאור חומרת המצב הדגשנו שוב ושוב שאין די בבינוי של בתי כלא נוספים - הדבר דומה לסלילת כבישים כדי להתמודד עם בעיית הפקקים, אך אלה רק מתמלאים".

"אני מברכת את הסנגורים ואת עובדי הסניגוריה אשר נחלצו לסייע לציבור לקוחותינו בימים הקשים שלאחר 07.10 ומגויסים מאז למנוע הפללה של אלה שנפגעו מהמלחמה. המתח הנפשי האדיר, הפגיעה הכלכלית, הפינוי מהבית, טראומות מהשירות הצבאי - כל אלה ועוד הובילו לביצוע עבירות פליליות. אך האופן הראוי לטפל במקרים אלה נמצא בעולמות הרווחה והרפואה ולא בכלים הפליליים הפוגעניים".