שוטרי מג"ב תועדו במהלך המחאה בשבת רוכבים בתל-אביב על "איזי ריידר" וחולפים רעולי פנים, ללא תגי זיהוי וחמושים בנשקים ארוכים בין מפגינים. מאז הפרסום בנושא ב-N12 אתמול (ראשון), גולשים שפנו למערכת חדשות 12 סיפרו על אירועים דומים, ושאלו על זכויותיהם של מפגינים שעלולים להיעצר בידי שוטרים שלא מזדהים. כדי לעשות סדר בנושא, פנינו אל עוה"ד הפלילי רן תגר, ממערך עוטף עצורי המחאה, שמלווה בהתנדבות מפגינים שנעצרים במחאות. 

פקודת המשטרה

ראשית, קיימת פקודת משטרה (12.2.2001) ולפיה חלה חובה על שוטר להזדהות לפני אדם מן הציבור. הפקודה מפרטת מהן חובותיו של שוטר במפגש עם הציבור: "ענידת תג זיהוי על מדים הנושא את שמו של השוטר ואת שם משפחתו, ציון היותו שוטר, ציון שמו של השוטר, ציון כינויו הרשמי, הצגת תעודת מינוי והצגת מספר אישי".

בנוסף מתייחסת הפקודה למצבים שבהם שוטר אינו לובש מדים: "השוטר יציין שהוא שוטר, יציין את שמו או את כינויו הרשמי ויציג את תעודת המינוי שלו, לפני כל אדם שהוא משתמש בסמכויות שוטר". פקודת המשטרה מתייחסת גם למצבים שבהם שוטר יכול שלא להזדהות: "מילוי החובה עלול לסכל את מימוש הסמכות, או מילוי החובה עלול לפגוע בביטחונו של השוטר או בביטחונו של אדם אחר".

עו"ד רן תגר (צילום: איל תגר)
עו"ד רן תגר | צילום: איל תגר

שוטר שלא הזדהה עצר מפגין 

מפגין כלשהו נעצר או עוכב בידי שוטר רעול פנים בזמן מחאה? ראשית, על השוטר קודם כל להזדהות, יש לו החובה בכך ולך הזכות כמפגין לדעת מי האדם שעומד מולך. אם השוטר יזדהה, הוא יכול לעשות את שמוטל עליו שהחוק מאפשר לו.

ואם השוטר לא מזדהה? כמפגין, זכותך לבקש שיציג תעודה ויזדהה, זכות המפגין לדעת מי האיש שעומד מולו, בין אם זה שוטר ובין אם זה מתחזה או אדם מסוכן. על האדם שלא הזדהה להוכיח שהוא שוטר, זה הא'-ב' בפקודת המשטרה, אלא אם מדובר במצב חריג שעלול לסכן את השוטר. במקרה שבו המפגינים שנעצרים לא עבריינים ולא אנרכיסטים או אנשים אלימים, אין סיבה שיופעלו עליהם אמצעים מיוחדים, ושוטר כזה עובר על החוק". 

ומה אם שוטר אומר שהוא "בתפקיד חסוי", והוא מציע לקחת את המפגין לנקודת איסוף של היחידה, שם יחשוף את פרטיו המקצועיים? "התשובה היא לא. השוטר חייב להזדהות במקום, אחרת הוא פועל שלא על פי החוק ואין חובה להישמע לו. לא נתקלתי במצבים שהמשטרה נותנת את 'הארסנל' המיוחד שלה בדמות שוטרים מיחידות מסווגות ומובחרות שישמרו על הסדר הציבורי בהפגנה, אחרת כל אחד יכול להיות עם בנדנה על הפנים, 'להגיד שהוא שוטר' ולעצור אותך". 

רעול פנים או שוטר סמוי מזדהה ומעכב מפגין

במקרה שבו רעול פנים או שוטר סמוי מזדהה ומעכב מפגין, על המפגין להבין שהחירות שלו נשללת ממנו לזמן קצוב, עד שיוחלט מה לעשות איתו. את המפגין אפשר לעכב לפרק זמן של עד שלוש שעות. המשטרה יכולה להתחכם ולומר שהעיכוב נכנס לתוקף עם תחילת החקירה, והיו מצבים שמפגין נעצר במחאה בקפלן, שהה בטיולית משטרתית שעות, ורק עם תחילת החקירה בתחנת המשטרה נאמר לו שהוא מעוכב.

"העיכוב" מתחיל מהרגע שאומרים למפגין שהוא מעוכב, אז מתחילים "לספור שלוש שעות", אחרי שלוש שעות חלה חובה לשחרר את המפגין או לעצור אותו. רק באישור מיוחד של קצין אפשר להאריך את העיכוב בשלוש שעות נוספות.

מפגין נעצר בידי שוטר סמוי או רעול פנים, מה זכויותיו?

"הזכויות הן אותן הזכויות, אבל אם המפגין רוצה לדעת מי השוטר שעצר אותו, כמו למשל כדי להגיש נגדו תלונה כי הוא השתמש כלפיו באלימות, השוטר צריך להזדהות בין אם זה באמצעות תג או תעודה ופרטים מלאים. הכול מופיע בפקודת המשטרה וכל שוטר אמור לדעת את זה. מעצר או עיכוב בידי שוטר סמוי או רעול פנים, זהה למעצר או עיכוב בידי שוטר מזוהה".

עוה"ד תגר הוסיף כי הוא ממליץ למפגינים להיות מוכנים לתעד. "אני תמיד אומר למפגינים להסתובב עם טלפונים במצב 'היכון: מקליט וידאו'. ברגע שיש עימות, לא משנה אם זה בין מפגין למפגין או אם זה בין מפגין לשוטר לבוש במדים או לא לבוש במדים, יש להפעיל את המצלמות באותו רגע מכמה שיותר זוויות כדי שניתן יהיה לתעד את האירוע. ברוב המקרים, באמצעות הסרטונים ניתן להוכיח אם חשוד עשה מה שנטען שעשה, וניתן לחשוף עוולות או דברים קשים אחרים, כמו למשל התיעוד של השוטר שעצר באלימות מפגין במחאה בירושלים וקילל אותו". 

שוטר סמוי או רעול פנים מעורב באירוע אלים

מה עושים אם באירוע שהתרחשה בו אלימות משטרתית היו מעורבים שוטרים סמויים או רעולי פנים? "שוטר הוא שוטר. זה שאדם לא לובש מדים בפעילות מסוימת, זה לא נותן לו זכויות יתר או פוטר מחובות ופקודות. תפקידו של השוטר זה לעצור מפגין אלים ולהעביר אותו להמשך חקירה, ושם יוחלט אם להעבירו למעצר או לשחרר אותו. בימים אלה אנחנו מרכזים תביעות של אנשים שהמעצרים שלהם הסתיימו בלא כלום, ושהחירות מהם נשללה סתם".