נקמת שוטרים? מאבטחי הרכבת הקלה רגילים להתמודד עם התנגדויות לבדיקות שגרתיות, אך לא חשבו שביצוע עבודתם עלול להוביל אותם למעצר. שלושה מאבטחים בתחנת הרכבת הקלה בבני ברק הבחינו במוצאי שבת באדם שנשא נשק, וביקשו ממנו לעצור ולהציג להם רישיון. לאחר שסירב להזדהות ואף ניסה להתחכם במשך דקות ארוכות, הזמינו משטרה למקום. בהמשך התברר כי הנוסע הוא שוטר בשירות סדיר – ומי שנעצרו ונלקחו לחקירה היו דווקא המאבטחים.

האירוע החריג נמשך זמן רב. בשלב מסוים, שני מאבטחים נוספים שהבחינו במתרחש הגיעו לסייע לשלושת חבריהם. הם פנו לחמוש וביקשו ממנו שוב שיציג תעודה מזהה. הנוסע בתגובה הציג רק חלק ממנה, והם חזרו והדגישו בפניו שאם לא ישתף פעולה, הם יצטרכו לעצור אותו בכוח. לטענתם, אותו נוסע חמוש החל להתפרע, ולכן לא הייתה להם ברירה אלא להוריד אותו לקרקע ולעצור אותו.

מאבטחים עוצרים שוטר על אזרחי בתחנת הרכבת הקלה
מאבטחים עוצרים שוטר על אזרחי בתחנת הרכבת הקלה

במהלך תחקור השוטרים בזירה, התברר שאותו אדם שסירב להזדהות בפניי שלושת המאבטחים ונעצר בידם - הוא שוטר. הוא טען בפניי עמיתיו, שוטרי הסיור שהוקפצו למקום, כי המאבטחים נהגו כלפיו באלימות, ואלה נעצרו בחשד לתקיפת שוטר.

המעצר והערעור שנדחה

בתחילת השבוע אף דרשה המשטרה להאריך את מעצרם של השלושה, בטענה כי הם שהו יחדיו ולכן עולה חשד כי ישבשו את מהלך החקירה. טענה זו נדחתה בבימ"ש השלום בת"א, בידי כבוד השופטת אביטל אמסלם-גלבוע, שסברה כי השלושה "נהגו בזהירות רבה, שכן חששם ברור נוכח התקופה והשהייה במרחב הציבורי".

עוד ציינה כי "כאשר המתלונן נושא אקדח, המתלונן יכול היה לנהוג בדרך מעט יותר קצרה וברורה, וייתכן שהאירוע כולו היה נמנע". השופטת קבעה כי שלושת המאבטחים ישוחררו לביתם בערבות. כמה שעות אחרי ששוחררו, ערערה התביעה המשטרתית על החלטת בית משפט השלום בטענה כי המאבטחים מסוכנים וכי "נשקפת מסוכנות בעת הזו מן החשודים, וכן קיימות פעולות חקירה נוספות שיש בידי החשודים לשבש. משכך מבוקש החזרתם למעצר והארכתו של המעצר". 

"קיימות פעולות חקירה נוספות שיש בידי החשודים לשבש"

מתוך ערעור התביעה המשטרתית

שלשום נערך דיון הערעור בבית המשפט המחוזי בת"א. סנגורם של השלושה, עו"ד יאיר מושיוב, טען בפני בית המשפט כי "הערר הוגש בחטף, לאחר מספר שעות רב שהמשיבים שוחררו ולא התבקש עיכוב ביצוע. לא נטען כי יבררו אם צריך זמן לעיכוב ביצוע, לא התגלו ראיות חדשות בינתיים".

עו"ד מושיוב הוסיף: "ככל שהיו ראיות חדשות או שינוי נסיבות, דרך המלך הייתה להגיש בקשה חדשה לערכאה דלמטה או לזמן לחקירה את המשיבים. נמצאים באולם מספר רב של אנשים, העלויות של היום המיותר הזה יכלו להיחסך". שופט המחוזי בתל אביב, כבוד השופט שמואל מלמד, קיבל את טענתו של הסנגור עו"ד מושיוב והמליץ לתביעה המשטרתית לחזור בה מן הערעור. לבסוף הערעור נמחק.

עו"ד יאיר מושיוב (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד יאיר מושיוב | צילום: באדיבות המצולם

עו"ד יאיר מושיוב, סנגורם של שלושת המאבטחים מסר לאחר החלטת בית המשפט: "מדובר במקרה המעורר אי-נוחות, כשרואים איך משטרת ישראל מעוותת את העובדות ובוחרת להציג חצאי אמיתות כשנוח לה וכשזה משרת את האינטרסים שלה. הניסיון להציג את הלקוחות שלי כאלימים שלא לצורך, למרות שהם פעלו ללא דופי ובהתאם לנהלים, הוא מהלך מכוער ולא ראוי. הבחור היה זה שגרם להסלמת האירוע בכך שעורר את חשדם, לא שיתף פעולה, וסירב להזדהות ולמסור את רישיון הנשק כפי שידע שעליו לעשות".

עוד טען כי "למשטרה היה קשה לקבל את העובדה שהשלושה שוחררו בלי תנאים מגבילים, ובשונה מהנוהג המקובל, החליטו להגיש ערר רק לאחר שעות ארוכות שהבחורים כבר בביתם. הניסיון להשיבם למעצר כיממה לאחר שחרורם מהווה התנהלות עקומה, שללא ספק נובעת אך ורק מרצון המשטרה לגונן על הבחור - שבדיעבד הסתבר שעובד איתם בשיתוף פעולה, ולא ממקום משפטי מוצדק או עם עילת מעצר מוצדקת. עשתה המשטרה בחוכמה, כשהבינה את המלצת בית המשפט המחוזי ומשכה את הערר המיותר שהגישה".


ממשטרת ישראל נמסר: "עם קבלת הדיווח, שוטרים הגיעו למקום ולאחר בירור הפרטים עצרו את שלושת המאבטחים לחקירה שבסיומה נכלאו ולמחרת הובאו לדיון בבימ"ש. בניגוד לנטען, השוטר אכן הזדהה בהצגת תעודת המינוי אך המאבטחים לא הסתפקו וביקשו תעודת רישיון נשק, שאינה מנופקת לאנשי משטרה וכי תעודת המינוי המשטרתית היא התעודה הבלעדית לאנשי משטרה. כפי שניתן לראות בתיעוד, המאבטחים לא פעלו בצורה סבירה המצופה מהם כמאבטחים ונותני שירות, אלא בצורה קיצונית שאיננה לגיטימית. המאבטחים תקפו את השוטר באופן ברוטלי עד מצב שנזקק לטיפול רפואי. החקירה עודנה מתנהלת במטרה להגיע לחקר האמת".