פרקליטות מחוז מרכז הגישה היום (ראשון) כתב אישום חמור נגד נתן ורחל מלר, בעלי הנחלה בכרמי יוסף שבה טבע למוות כליל קמחי ז"ל ב-2022. נתן מלר נאשם בגרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות. יחדיו השניים נאשמים בשימוש אסור במקרקעין.
אורית קמחי, אימו של כליל, מסרה: "אנחנו חיים את מותו של כליל בתוך סיוט מתמשך, מאז אותו יום שבו במקום לקבל תמונות מלאות בחיוכים ושמחת חיים מיום הגיבוש שאליו יצא וממנו לא שב". עורכת הדין ענת גינזבורג, שמייצגת את משפחת קמחי בתביעה, אמרה: "התביעה האזרחית מתנהלת מזה תקופה ארוכה, אנחנו הגשנו תביעה כנגד נתבעים רבים, אנחנו בטוחים שהצדק ייצא לאור - הן בפן הפלילי והן בפן האזרחי".
עו"ד ציון אמיר, סנגורם של הזוג מלר, מסר: "ראשית חשוב להביע צער עמוק על הטרגדיה שהובילה למותו של המנוח. מעבר לכך - בתיק נאספו חומרי חקירה רבים מאוד, נצטרך ללמוד את חומר החקירה ביחס לכתב האישום".
השתלשלות האירועים רצופת הליקויים - לפני האסון
כתב האישום החמור שהגישו עורכות הדין עינת בניטה ועינב וינגרד, מגולל את היסטוריית הנחלה מרגע שנקנתה על ידי הזוג לפני 33 שנה, ועד האסון שגבה את חייו של כליל ז"ל.
ממנו עולה כי היישוב כרמי יוסף בנוי על קרקע משכבות קרטון בדרגות קושי ורטיבות שונות. בעומק של מספר מטרים מתחת לקרקע, התפתח אזור של מערות ונוצרו חללים מתחת לקרקע של היישוב. נתן ורחל היו בעלים של נחלה ביישוב והתגוררו בבית שנבנה בנחלה החל משנת 1991. נתן נאשם בכך שהיה מודע לתוואי השטח ולקיומן של המערות עוד בטרם החל בבניית הבית.
בשנת 1988 ניתן היתר בניה בשטח הכולל קריטריונים ברורים, ובשנת 1991 ניתן היתר בניה נוסף בגין שינויים פנימיים, אולם נתן רצה להרחיב את שטח הנחלה המסתיים במצוק ולאחריו יש מדרון.
לכן, בשנת 1991 מילא נתן את שטח המדרון, באופן עצמאי, בחומר מילוי שעשוי מאבנים וחרסיות שסתם את פתחיה של המערה וחלליה נותרו ריקים. מילוי זה נעשה ללא ייעוץ הנדסי, ללא בדיקת הקרקע או קבלת היתר לפי החוק.
לפי כתב האישום, עד לשנת 2011 נתן ורחל ביצעו עבודות שונות, בהזדמנויות שונות, להרחבת הנחלה ללא קבלת היתר בניה, כשחלק מהעבודות עומדות בניגוד לתוכנית הבניה החלה על המקרקעין. בשנת 1999 נתן בנה בריכה בשטח הנחלה באמצעות קבלן מטעמו, על גבי חומר המילוי ועל המערה, כשחלק מהבריכה פולש למקרקעין הסמוכים. הבריכה נבנתה בלי היתרי בנייה, בניגוד לתוכנית המקרקעין ובלי לקחת בחשבון את הסיכונים הכרוכים בבניית בריכה על גבי מערה.
הנאשם התבקש לפנות חלק מהשטח לאחר שפלש לשטח אחר
החל משנת 2006, פנו לנתן נציגי רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) והורו לו לפנות את השטח אליו פלש, לכן, בשנת 2011 שיפץ הנאשם את הבריכה, באמצעות קבלן מטעמו, שינה את המבנה והקטין את ההיקף. שיפוץ הבריכה נעשה ללא היתר, ללא קבלת ייעוץ הנדסי או בדיקת הקרקע.
החל משנת 2014 נתן ורחל הפעילו במקום עסק של הפקת אירועים ואירוח הכולל שימוש של אורחים בבריכה. משנת 2019 ועד למועד האירוע, התקיימו בשטח עשרות אירועים עם מאות משתתפים והנאשמים קיבלו סכומי כסף של מאות אלפי שקלים, כשהחלוקה בניהם היא שנתן אחראי על התחזוקה ורחל אחראית על הקשר מול הלקוחות וגביית התשלום.
שנתיים לפני האסון: הנאשם החל להבחין בדליפה החוצה מהבריכה
בערך מחודש יוני 2020, נתן הבחין שיש כמות מים ניכרת שדולפת מהבריכה החוצה ושבר במדרגות הבריכה. כשלא הצליח לתקן את התקלה, פנה למפעיל בריכות שחיה מוסמך, שיסייע לו אך הוא הבהיר כי אין ביכולתו לסייע, והפנה את הנאשם לבעלי מקצוע אחרים. לכן, נתן תיקן בעצמו את הסדק במדרגה עם חומר דביק והדביק מעליו יריעה. תיקון לקוי זה לא מנע את אובדן המים אל הקרקע שמתחת לבריכה.
בפברואר 2021 פנה הנאשם לבעל מקצוע שהופנה אליו בנוגע לאובדן המים וביקש לבצע בדיקה. למחרת הגיע בעל המקצוע לבריכה, ביצע בדיקה, יידע את נתן בליקויים וכי קיימת שקיעת קרקע באזור הצפוני של הבריכה, והבהיר כי המים זולגים אל הקרקע וכי נכון לטפל בזה באמצעות שיפוץ מסיבי, בהקדם האפשרי וגם השאיר דוח מפורט הכולל את הליקויים. אולם, הנאשם לא רצה לשאת בעלויות וניסה למצוא פתרונות חלופיים.
כמעט שנה לאחר קבלת דוח הליקויים, בינואר 2022 הבחין הנאשם כי הבטון ויריעת הבריכה מעוותים, פנה לשלושה בעלי מקצוע כדי לבחון אפשרויות שיפוץ בבריכה ולבסוף החליט שלא לבצע שיפוץ כוללני, בניגוד להמלצות, ורק החליף חלק תקול באזור הצפוני של הבריכה.
אובדן המים לאורך תקופה ארוכה, יצר שינויים בקרקע שגרמו למים לעבור מקרקעית הבריכה לחומר המילוי עד שנוצר חלל אנכי שהלך וגדל ולבסוף שאב את מי הבריכה אל המערה.
בתחילת יולי 2022, הגיעו ניר דוד ונועם צוברי לפגוש את הנאשמים על מנת לקיים אירוע לכחמישים עובדים בשטח הבית, זאת בעלות של 11,700 ש"ח. בכתב האישום צוין שהנאשמים הבהירו כי יש להם ביטוח לאירועים וניתן לעשות אירוע עד 250 איש.
בצהריי אחד הימים בסוף יולי 2022, שחו בבריכה 7 אורחים, כשלפתע באזור המים העמוקים, בצידה הצפוני של הבריכה, הרצפה התמוטטה תחת לחץ עומס המים אל תוך המערה כך שנוצר בור. נוכח התמוטטות הרצפה, נשאבו מי הבריכה בעוצמה אל תוך הבור וסחפו עימם את כליל קמחי ז"ל, וגל שפירא ששהו בבריכה באותו הזמן.
כתוצאה משאיבת המים, גל נפל מספר מטרים לתוך הבור תוך שהוא נחבל ונשרט משברי הבטון והברזל, אך בשלב מסוים הצליח לנשום אוויר ולזעוק לעזרה. גל צעק לכליל אך לא הצליח לאתר אותו כי החלל היה גדול וחשוך. כתוצאה משאיבת המים כליל נפל אל הבור ונסחף אל תוך חלל המערה לאורכם של כ-8 מטרים. לאחר מאמצי חילוץ ממושכים הוא חולץ ללא רוח חיים.