בית המשפט המחוזי בירושלים זיכה היום (חמישי) את לוחם מג"ב שירה למוות בצעיר בעל הצרכים המיוחדים איאד אל-חלאק לפני כשלוש שנים. הלוחם זוכה מעבירה של המתה בקלות דעת, לאחר שירה בצעיר בעיר העתיקה בירושלים כשחשד שמדובר במחבל. בני משפחתו של אל-חלאק זעקו בבית המשפט: "אין צדק, זו בושה". אימו בכתה: "הבן שלי מתחת לאדמה".
לקריאת תמצית הכרעת הדין - לחצו כאן
"ליבו של בית המשפט עם בני משפחתו של המנוח", נכתב בהכרעת הדין. "הוריו ואחיותיו הגיעו לכל דיון והשמיעו את זעקתם לעשיית צדק. ברם, על בית המשפט לעשות את מלאכתו, גם אם היא קשה עד מאוד".
"הלוחם סבר שהוא באירוע מבצעי ומסוכן ועליו לקבל החלטה בתוך שנייה או שתיים", נכתב. "נמצא שלא ניתן לקבוע שההחלטה לבצע ירי לעבר פלג גופו התחתון של אל-חלאק היא בלתי סבירה". בית המשפט התייחס גם לירי נוסף שביצע הלוחם, לעבר פלג גופו העליון של הצעיר: "הנאשם חש שנשקפת לו סכנה מוחשית. בעת האירוע הוא היה לוחם צעיר וזו הייתה פעילותו המבצעית הראשונה".
בית המשפט הוסיף: "הנאשם נקלע לסיטואציה קשה, במציאות ביטחונית סבוכה, כאשר עמד על המשמר בשער האריות, אזור שידע פיגועי טרור רבים". עוד נכתב: "הוא טעה טעות כנה ועל תוצאותיה הקשה צר גם לנאשם, שלא ידע שאיאד ז"ל היה אזרח תמיד ואדם בעל צרכים מיוחדים".
מפקד משמר הגבול, ניצב אמיר כהן, התייחס לזיכויו של לוחם מג"ב בבית המשפט המחוזי, שוחח עם הלוחם ואביו ואמר להם כי "לאורך כל הדרך נתתי גיבוי מלא ואני שמח על החלטת בית המשפט לזכות אותך". הוא הודיע לו על חזרתו למערך הלוחם של החיל ועל אישור בקשתו לצאת לקורס מפקדים בעוד מספר שבועות. "משמר הגבול הינו חיל ערכי ומקצועי, שהרוח שלו מובילה את הלוחמים לתת את המענה הנדרש בכדי לשמור על ביטחון אזרחי ישראל".
הלוחם ואביו הודו למפקד מג"ב ואמרו כי "אנחנו מודים ומשבחים את האומץ הפיקודי, האמון וההחלטה להחתים קבע ובעיקר את הרוח הגבית שנתת לנו מפקד מג"ב לאורך כל השנים". גם מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי עודכן בפרטי הכרעת הדין. "מדובר באירוע שבו אדם קיפח את חייו ולכן מדובר באירוע מצער, יחד עם זאת, אמרתי מהרגע הראשון כי אנחנו המפקדים שלחנו את השוטר למשימה ולנו האחריות לעמוד לצידו", אמר שבתאי.
המפכ"ל, שהיה בזמן האירוע מפקד משמר הגבול, גיבה לאורך כל ההליך החקירתי והמשפטי את השוטר. הוא הוסיף כי "אני סבור כי בית המשפט עשה צדק בהחלטתו. נמשיך ונעמוד לצידם של שוטרי משטרת ישראל".
במהלך המשפט העיד הלוחם: "כל אחד בזירה יכול לראות משהו אחר מזווית אחרת. במצב שבו הייתי, חשתי סכנה לי ולסובבים לי. ברגע שראיתי תנועה מצדו, לא יכולתי לקחת סיכון". הוא טען: "זה היה אירוע מהיר. רק במח"ש שמעתי שהוא אדם בעל צרכים מיוחדים, הייתי בהלם. פעלתי כמו שלימדו אותי, מחבל, מרדף, המפקד שלי יורה לעברו. מדובר באירוע מצער, אבל בזמן אמת הוא מחבל".
המחלקה לחקירות שוטרים התייחסה אף היא להכרעת דינו של השוטר, ומסרה כי "מדובר באירוע טראגי, בו מצא את מותו איאד אל חלאק, צעיר עם צרכים מיוחדים שעשה את דרכו מביתו למסגרת בה עבד". במחלקה הוסיפו כי "החקירה היסודית של המקרה הביאה למסקנה שמעשיו של שוטר מג"ב הנאשם היו פזיזים ומנוגדים להוראות הפתיחה באש ולהוראות שניתנו לו בשטח. מח"ש טענה בהליך המשפטי כי הירי לעבר איאד בוצע מבלי שהוא עשה דבר שהצדיק זאת, בייחוד שעה שהוא כבר היה שרוע פצוע על הקרקע, אחרי הירי הראשון של הנאשם".
"נסיבות התרחשות האירוע, מאפייניה הייחודיים של הגזרה בה התרחש - העיר העתיקה בירושלים והנסיבות המבצעיות נלקחו בחשבון, וניתן להם משקל משמעותי בקבלת ההחלטה על הגשת כתב האישום", הוסיפו במח"ש. "ביהמ"ש הכריע כי לנאשם עומדת הגנה עצמית מדומה ולכן זיכה אותו. בכוונתנו ללמוד את הכרעת הדין לעומקה ולשקול את עמדתנו".
בעקבות הכרעת בית המשפט על זיכוי השוטר, הודיעו פעילי "פרי ג'רוסלם" על "הפגנת זעם" הערב ברחבת המשביר הישן בירושלים. "בית המשפט הכריע - לרצוח פלסטיני נכה, לא חמוש, מטווח אפס, בלי שום סיבה, זה לא פשע. השוטר שרצח את איאד יצא זכאי היום בגלל שהחוק במדינת ישראל הוא חוק של עליונות יהודית. חוק שרואה בכל פלסטיני מחבל".
עורכי הדין אפרת נחמני-בר, שרון זגגי - פנחס ואלון פורת, המייצגים את הלוחם, מסרו: "אנו מברכים על החלטת בית המשפט. זו ההחלטה הנכונה והמתחייבת משפטית וראייתית. שלוש שנים נאבק לוחם - שפעל במהלך אירוע מבצעי מתגלגל, כפי שהיה מצופה ממנו וכפי שתודרך - על חפותו. הלוחם הצטרף למרדף מתנהל, בשלב שבו כבר זוהה המנוח בטעות על ידי שוטרים אחרים כמחבל חמוש. בית המשפט אמר באופן חד משמעי וברור, כי הוא מאמין ללוחם וכי הלוחם פעל במהלך האירוע מתוך אמונה כנה שהוא מונע פיגוע. לאחר האירוע הופצו שמועות ופייק ניוז המציגים את הלוחם כרוצח. כולם הופרכו בבית המשפט. זו טרגדיה אנושית נוראית, אך הזיהוי השגוי לא נעשה על ידי הלוחם. אנו שמחים שנעשה צדק. כך ראוי וכך מתחייב".
היום (חמישי) בדיון בבית משפט השלום בירושלים ביקשה המשטרה להאריך את מעצרו ב 5 ימים. שופט בית המשפט עמיר שקד דחה את בקשתה והורה על שחרורו של החייל בתנאים מגבילים. על החלטת השחרור הוצא עיכוב ביצוע.
עו"ד דוד הלוי אשר ייצג את החייל בדיון מטעם ארגון חוננו: "שבעי רצון מהחלטת ביהמששהורה על שחרורו של מרשי חרף החשדות החמורים שיוחסו לו. אנו מקווים שבכך תם ונשלם הסיפור".
הפרקליטות ומח"ש ערכו דיונים רבים בשאלה אם להגיש כתב אישום נגד הלוחם. לטענת התביעה, השוטר היה צריך לפעול אחרת - והירי לא היה נחוץ בנסיבות שהתקיימו בשטח. במח"ש החליטו כי השוטר השני והבכיר יותר שנכח באירוע ינוכה מכל חשד, והוא שוחרר בשלב מוקדם יותר בחקירה.
מותו של אל-חלאק עורר זעם רב ברחבי המדינה בכלל ובחברה הערבית בפרט. העובדה שהמשטרה לא הפיצה את הסרטונים ממצלמות הגוף של השוטרים בתקרית גררה ביקורת חריפה. במהלך האירוע הצעיר לא הזדהה בפני השוטרים וברח מהם, הוא נמלט לחדר אשפה ושם נורה למוות.