השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כינס היום (חמישי) דיון הערכת מצב מיוחד בעקבות העלייה המדאיגה במספר מעשי הרצח. אחד הצעדים העיקריים שעליהם סוכם בדיון, שבו השתתפו מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי וצמרת הפיקוד במשטרה, הוא להכין בהקדם רשימה מצומצמת עם שמות של כ-20 מבכירי אירגוני ומשפחות הפשע הערביות והיהודיות, ולבקש לשלוח אותם למאסרים מנהליים או להוציא נגדם צווי הגבלה מנהליים.
בן גביר והיועמ"שית - סיקור N12
- בהרב מיארה תפוטר? הלחץ על היועמ"שית מהקואליציה גובר
- בן גביר במכתב ליועמ"שית: לא סומך עלייך שתייצגי אותי בעתירות
- הממשלה נגד בהרב-מיארה: האם היא יכולה לפטר את היועמ"שית?
את המהלך יזם השר בן גביר, ורוב בכירי המשטרה תומכים בו. המהלך הזה הוא פועל יוצא של מציאות שבה יש מידע מודיעיני מפליל נגד בכירי העבריינים, אך לא ניתן לתרגם אותו לראיות משפטיות מבלי לחשוף מקורות. זו הסיבה שהדרך הכמעט יחידה שבה ניתן כיום להתמודד עם מרחץ הדמים ברחובות, כפי שהתבטא בדיון אחד מבכירי המשטרה, היא בצעדים מנהליים.
מפכ"ל המשטרה הדגיש במהלך הדיון כי מדובר בדיון חירום ולכן משתתפים בו כלל המפקדים הבכירים בארגון, בדגש על תחום החקירות. "מדובר במצב חירום של המשטרה ואני מנחה את כלל מפקדי המחוזות ואת ראש להב לקיים הערכות מצב, להציג תכניות תקיפה ולהגדיר יעדי אדם ומקום", אמר המפכ"ל.
עוד הוסיף כי "ברמה הארצית, נקצה את כל המשאבים הנדרשים לתגבור המערכים, במטרה לפעול בראש ובראשונה למניעת מקרי רצח וסיכולם. מערכי החקירות יתוגברו לנושא". המפכ"ל הבהיר כי "ארגוני הפשיעה ירגישו את נחת זרועה של המשטרה", והוסיף כי "המשטרה תבוא חשבון ותמצה את הדין עם כל פורעי חוק ששכחו מהו ערך חיי אדם".
בן גביר הנחה את המשטרה להיערך להוצאת צווים מנהליים: "המצב הזה לא יכול להימשך כך, שורת הצעדים שהציג בפניי המפכ"ל חשובה מאוד וגם צופה פני עתיד, יש כל מיני כלים שבקרוב יגיעו". הוא הוסיף כי "אני לא אוהב צווים מנהליים וזה צעד קיצוני, אבל אין מנוס מכך, בימים כאלו שיש מרחץ דמים ברחובות, זו סיטואציה קיצונית שאנחנו צריכים להשתמש בצעדים קיצוניים, זה צו השעה כדי להפסיק את המראות הקשים הללו".
עם זאת, ניסיון העבר מלמד שהסמכות שמאשרת צעדים מנהליים מהסוג הזה, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, לא ממהרת לתמוך בצעדים מנהליים דרסטיים. לבן גביר והיועצת המשפטית לממשלה היסטוריה של אי הסכמות, ובחודש שעבר הבהיר השר כי הוא אינו מתכוון להסתמך על ייצוגה בעתירות נגדו.
"אינני סומך כי תייצגי אותי נאמנה בעתירות השונות, ובנסיבות שנוצרו מן הדין שאני אייצג את עצמי בייצוג עצמי או פרטי", כתב בן גביר במכתב חריף ליועמ"שית. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לנושא בישיבת הממשלה, ואמר כי "בכל דמוקרטיה מתוקנת הממשלה אחראית על המשטרה, אוי לנו אם זה לא יהיה".