רכישה תמימה - שהסתיימה בעוקץ: יותר מ-25 אנשים גילו לאחרונה כי כרטיסים שאותם רכשו להופעת הענק של טונה ורביד פלוטניק בראשון לציון - מזויפים. בשיחה היום (חמישי) עם N12, סיפרו קורבנות העוקץ כי הרכישה בוצעה דרך קבוצה מוכרת בפייסבוק, ובה הפרופיל המתחזה פרסם פוסטים רבים על כרטיסים למכירה - והציע אותם במחירים שונים בסך מאות שקלים. בעקבות המקרה, חלק מהאנשים שנעקצו הגישו תלונה למשטרה.
התחזו לצעירה - ושלחו כרטיסים מזויפים
ל-N12 נודע כי העוקץ בוצע בדפוס פעולה דומה, כאשר הכרטיסים פורסמו למכירה באמצעות פרופיל בפייסבוק המתחזה לצעירה בשם הודיה אטיאס. אותו המשתמש הפקטיבי, ביקש מהרוכשים לבצע תשלום בהעברה בנקאית בלבד, ולאחר מכן שלח את הכרטיסים - שהתבררו כמזויפים. זמן קצר לפני ההופעה, מפעילי הפרופיל המזויף העלימו ראיות מפלילות, ומחקו את ההודעות ביחד עם קובץ הכרטיסים. כשהרוכשים נכנסו שוב לאתר הבנק, הם גילו שההעברה בוצעה לאישה בשם אחר.
ליאור, צעירה מדרום הארץ, היא אחת מתוך עשרות שפנו לאותה "הודיה", וביקשה לרכוש זוג כרטיסים לה ולחברתה. "נכנסנו לקבוצה בפייסבוק וחיפשנו כרטיסים להופעה של טונה ורביד", היא שיתפה. "ראינו שמישהי בשם הודיה מוכרת זוג כרטיסים, כל אחד בעלות של 250 שקלים. פנינו אליה, קנינו - וקיבלנו כרטיסים בקובץ עם ברקודים". אולם, כשליאור וחברתה הגיעו להופעה, הן הבינו שהכרטיסים מזויפים: "לא נכנסנו בסוף, חזרנו הביתה".
לאחר המקרה, ליאור פרסמה פוסט בפייסבוק שאליו צורף צילום הפרופיל המזויף שממנו רכשה את הכרטיסים, והזהירה שלא לקנות ממנו. בתוך דקות ליאור הבינה שהיא לא היחידה, לאחר שעשרות אנשים הגיבו כי גם הם רכשו ממנו כרטיסים. בעקבות התגובות בפוסט ליאור פתחה יחד עם טוהר, צעירה נוספת מצפון הארץ שנעקצה גם היא, קבוצת וואטסאפ משותפת. שם, העבירו ביניהם הנעקצים ראיות, לצורך הגשת תלונות במשטרה. "אנשים הצטרפו לקבוצה וסיפרו על המקרים", ליאור הוסיפה.
"יש אנשים שלא הוחזר להם הכסף"
גם עמית רכש ארבעה כרטיסים להופעה שהתקיימה בצאת השבת האחרונה, בסכום של אלף שקלים. "ראיתי פוסט בפייסבוק של מישהי בשם הודיה שמוכרת ארבעה כרטיסים. שאלתי אותה אם הם מזויפים, כי שמעתי על כאלה בעבר שנפלו לעוקץ - היא אמרה לי 'מה פתאום'. ביצעתי העברה בנקאית, וקיבלתי את הכרטיסים".
כשעמית הגיע להופעה, הוא נתקל בפוסט בפייסבוק שמזהיר מפני אותו פרופיל - והבין שגם הוא נעקץ. "הייתי בהלם. באתי לשלוח לה הודעה, וגיליתי שכל ההודעות איתה נמחקו. כמובן שהיא כבר לא ענתה", הוא סיפר. עמית הגיש תלונה במשטרה, ולאחר שיחת הסבר על המקרה עם הבנק - הוא קיבל את כספו בחזרה: "קיבלתי הודעה שההעברה בוטלה, אבל אני יודע שיש אנשים שלא הוחזר להם הכסף".
נועה, בחורה נוספת שנעקצה גם היא בידי אותו הפרופיל המתחזה, שיתפה: "מצאתי פוסט של מישהי בשם הודיה אטיאס שמוכרת זוג כרטיסים, ושילמתי עבורם 480 שקלים. כשהגעתי לקופה בהופעה הבנתי שהכרטיס מזויף ושעבדו עלינו. ההודעות עם הפרופיל נמחקו, ונאלצתי לקנות כרטיס נוסף בקופה. היה לי מזל, אחרת הייתי נוסעת לשם סתם. אנשים מחפשים לעשות כסף קל על חשבון הגב של אנשים וחבל".
לאחר שרוכשי הכרטיסים הבינו שנעקצו, הם גילו שאותו הפרופיל המתחזה להודיה אטיאס - נמחק מהפייסבוק. לאחר חיפוש מהיר, הם מצאו פרופיל אחר עם אותו השם ואותן התמונות. רק הפעם, התברר להם שזו הודיה אטיאס המקורית - שתמונותיה נלקחו לפרופיל המזויף.
"לא ידעתי שהשתמשו בתמונות שלי בכלל", שיתפה הודיה. "קיבלתי המון הודעות בפייסבוק ובאינסטגרם שנכתב בהן 'למה גנבת לי את הכסף?' - חשבתי שפרצו לי. אחר כך הבנתי מה קרה, ואמרתי לאותם אנשים שהפרופיל שדיבר איתם מזויף ושזו לא אני". כעת הודיה שוקלת להגיש תלונה במשטרה על התחזות, בתקווה שיאתרו את החשודים במעשה.
בינתיים, בקבוצת וואטסאפ שנפתחה בעקבות המקרה, הנעקצים מקווים שהמשטרה תצליח לאתר את מי שעומד מאחורי הפרופיל הפיקטיבי - כדי שדברים כאלה לא יחזרו בעתיד. נדגיש כי לחלק מהנעקצים שדיברנו איתם הוחזר הכסף שנגנב, אך יש כאלה שעדיין לא קיבלו אותו בחזרה. "שילמתי על זוג כרטיסים 600 שקלים בהעברה בנקאית, וכשהגעתי למופע אמרו לי שהכרטיסים מבוטלים. הבנק לא רוצה להחזיר לי את הכסף, ניסיתי", שיתפה אחת מהנעקצות.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "במסגרת שתי תלונות שהוגשו מתנהלת חקירה, אחת מהן בחשד לקבלת דבר במרמה. בשתי תלונות אחרות, משלא ניתן היה להגיע לזיהוי החשוד בביצוע העבירה על סמך הראיות - הוחלט על סגירת התיקים. ככל שיתקבלו במשטרה ראיות או מידע חדש שיביא להתפתחות בחקירה, התיקים ייפתחו מחדש. אנחנו קוראים לציבור להימנע מהעברת מדיה ומסירת פרטים אישיים ורגישים לגורמים בלתי מוכרים, בפרט במרחבי הרשת, כדי להימנע ממקרים דומים של מעשי עוקץ ומרמה".