פרויקט מיוחד: משפחות של נשים שנרצחו התייצבו מול המצלמה - ושיתפו בפרטים חדשים על הימים לפני הרצח. אחת מהן, היא ספיר כחלון, בתה של רילי פרי ז"ל שנרצחה בתחילת החודש. ביום שבו נגמרה השבעה החליטה להתיישב מול המצלמה שלנו ולהשמיע לראשונה איך נראתה מציאות החיים הבלתי אפשרית של אימא שלה אל מול גבר שלא הפסיק להתעלל בה וטוען עכשיו להגנה עצמית. "ביום ההולדת שלה בדיוק נרצחה על ידי הגרוש שלה, שהוא גם אבא שלי, למרות שאני לא קוראת לו ככה. נעצרו לנו החיים".
"אני אראה לך מי זה משה יא שטן"
"אמרתי לך שתעלי בלהבות, יא זבל! אני אראה לך מי אני, אני אראה לך. אני אראה לך מי זה משה, יא שטן", כך אמר משה פרי בקולו, בתקופה שקדמה לרצח.
"באתי עם זה למשטרה, עם עוד המון הקלטות", שיתפה ספיר. "איך אפשר לצאת מהבית בבוקר כשאת יודעת שיש בן-אדם שככה מדבר עלייך ורוצה לעשות לך ומאיים שישרוף אותך ויהרוג אותך וירצח אותך?". היא התלבטה רבות אם להשמיע את ההקלטות האלו של אביה מאיים שוב ושוב על אימה. למרות שהוא כבר עצור והיא מתה - הפחד ממנו עוד קיים.
זו לא הייתה הפעם הראשונה שמשה פרי הגיע לביתה של רילי ז"ל. הוא היה מגיע אליה פעמים רבות להטריד אותה ולאיים עלייה. באותו בוקר יום שישי, כשהגיעה לביתה דקר אותה בסכין. היא עוד הספיקה לפתוח את התריס ולצעוק לשכנים: עד שלא יכלה לצעוק עוד. לדברי ספיר, אימה התלוננה בעבר במשטרה, אך זה לא עזר. "היא התלוננה על אלימות קשה, אלימות כלכלית נוראית. הטרדות, אובססיביות, 70 שיחות טלפון ביום מחסוי. אבל הוא לא נעצר".
לפני שנתיים הוציאו נגד משה צו הרחקה - אך הוא לא באמת שינה דבר. "אני חשבתי שצו ההרחקה הזה יגן עליה, ישמור על החיים שלה", שיתפה ספיר. "היא הייתה מסתובבת איתו בתיק. הייתי אומרת לה: 'אימא, למה את מחזיקה את הנייר הזה בתיק? מה זה יתרום לך?' היא אמרה לי: "לא, אם הוא יבוא ואני אזמין משטרה אז שיהיה לי את זה, שיאמינו לי שבאמת אסור לבן-אדם הזה להתקרב אליי'".
ארבעה ימים אחרי שרילי נרצחה עמד בכנסת השר איתמר בן גביר, ומנה את שמות הנשים שנרצחו השנה בטענה שלא ניתן היה להציל אותן. הנאום הזה עורר ביקורת רבה בין השאר בגלל שבן גביר דחה את חוק האיזוק האלקטרוני - שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת. ובמקום להחיל עליו דין רציפות החליט לקדם חוק חדש שיאפשר איזוק רק אחרי הרשעה או כתב אישום נגד הגבר האלים.
נגד הגרוש של רילי לא הייתה הרשעה קודמת. לפי החוק החדש של בן גביר, למרות ההקלטות והצו, היא כלל לא הייתה זוכה להגנה של האיזוק.
ניצב אמנון אלקלעי, שהיה ראש אגף המבצעים עד לפני שנתיים, חתום יחד עם מפכ"לים לשעבר ובכירים במשטרה על מכתב לשר בן גביר, שקורא לו להעביר בהקדם את חוק האיזוק האלקטרוני במתכונתו הקודמת. "למשטרה יש חלק ויש חלק מהותי, אבל המשטרה צריכה גם כלים - היא לא לבד", טען אלקלעי.
"הילדה הייתה על הידיים שלה, והוא חנק אותה"
גם דריה לייטל ז"ל שנרצחה בחודש אפריל, הוציאה צו הרחקה נגד בן זוגה. אחרי שתוקף הצו נגמר - היא החליטה לאפשר לו לחזור לגור בבית כי הרגישה שאין לה ברירה אחרת. אל רוזאן, חברתה, בעצמה שורדת אלימות, פנתה כשהבינה שעשתה טעות וחיפשה עזרה. "שאלתי אותה איך היה השבוע האחרון, הבנתי שהמצב גרוע והיא פותחת לי את הטלפון, אני רואה שהוא עוקב אחריה".
"באותו רגע אמרתי לה: אנחנו חייבות עכשיו ללכת לבית משפט", הוסיפה רוזאן. "אז היא אמרה לי: 'רוזאן, את יודעת, זה פשוט נייר'". דריה פנתה לרווחה, שם הציעו לה ללכת למקלט והיא סירבה. רוזאן מראה לנו לראשונה את ההודעות שכתבה לה דריה שבועיים לפני הרצח.
"אני בתקופה מטורפת", כתבה לה דריה. "אני צריכה לצאת מהמעגל שלי, להתגרש ולצאת מהמעגל הזה של אלימות ומניפולציה. לא יודעת מאיפה להתחיל". רוזאן בתגובה נותנת לה את מספר הטלפון שלה - אבל דריה נעלמת לכמה ימים. לאחר מכן היא חוזרת וכותבת לה: "הוא נכנס לחפש לי במיילים, מנסה להגיד לאנשים שאני לא יכולה להמשיך את הזוגיות הזו ומנסים לשכנע אותי אחרת". לדברי רוזאן, היה אפשר להציל את דריה: "אני הייתי שם".
גם דריה לא הייתה עומדת בקריטריון לאיזוק אלקטרוני למרות כתב האישום וצו ההרחקה נגד בעלה כי נתנה לו לחזור הביתה כפי שטען בן גביר. אם הייתה יודעת שהיא יכולה לזכות להגנה אמיתית ולא רק לנייר ביד אז אולי היה לה את האומץ לעזוב אותו.
הסיירת המיוחדת להצלת נשים
כבר כמעט חודש שמחוץ לביתה של א', כלכלנית מצפון הארץ, שומרת סיירת של מתנדבות. נשים שלא מכירות אותה אבל קראו את הפוסט שלה בפייסבוק על הפחד שלה מבן הזוג, שעליו התלוננה במשטרה - והחליטו להתגייס להגן עליה. הוא הפר את צו ההגנה בכך ששלח לה איומים מרחוק. בתגובה היא התלוננה שוב, ובמשטרה רק האריכו לה את הצו הקיים.
"באותו רגע של ההפרה הקבוצה כבר התעוררה ונשלחו אליה אנשים לשמור עליה כי הינה, לקח כמה ימים עד שזימנו אותו. ואני אומרת: 'איך זה יכול להיות?' בתמימותי חשבתי שברגע שבן-אדם מפר צו הרחקה מגיעים אליו ובודקים את העניין. היא יכלה להיכנס לסטטיסטיקה 7,000 פעם בימים האלה".
ממשטרת ישראל נמסר: "אשר לדיווח בשנת 2021, לצערנו בשל חוסר שיתוף פעולה מצד הקורבן, לא ניתן היה לנהל הליך משפטי ולמצות את הדין עם החשוד. אשר לטענות לגבי דיווחים נוספים למשטרה- נדגיש, כי למעט הנ״ל, לא היו דיווחים נוספים. כל מידע שהיה ברשות המשפחה והשכנים בנוגע להתנהגות החשוד, לא דווח מעולם למשטרה אלא לגורמים אחרים ופורומים אזרחיים ברשת. כל טענה אחרת הינה שגויה ומטעה".