אדם איטל התעקש שהוא פשוט לא מבין מה רוצים ממנו. לוחמי יחידת העילית של שירות בתי הסוהר, "מצדה", שלפו באישון לילה אותו ואת אחיו, אריק, מתאי ההפרדה שלהם בכלא השרון; יממה לאחר מכן נחקר איטל ביחידה המרכזית במרחב הנגב של המשטרה, ומי שנחשב לאחד האסירים המסוכנים ביותר בישראל טען שוב ושוב שאין לו מושג למה קרה מה שקרה.
"לוחמים רעולי פנים של מצדה פשטו על התאים שלנו בלילה וחטפו אותנו כאילו היינו מחבלים", סיפר מאוחר יותר איטל לאחד מחבריו על מה שקרה בנובמבר 2021. "הכל קרה בתוך שניות, לא הבנו בכלל במה מדובר. הפכו את התאים שלי ושל אחי ולא דיברו מילה. משם לקחו אותי ל'ניצן' והייתי שלושה שבועות במעצר, זרוק שם על כלום ושום דבר".
אבל האמת היא שבחדר החקירות הבהירו לאיטל, שמרצה ארבעה מאסרי עולם, בדיוק במה מדובר: הוא נחקר כחשוד בניסיון לרצוח את מפקד כלא אשל, גונדר-משנה מנחם ביבס. המניע: נקמה על כך שבקשתו של איטל להתייחד עם בת זוגו, הסוהרת לשעבר דניאל שוקר, נדחתה בידי הנהלת הכלא.
איטל כמעט שלא נראה בציבור מאז שהורשע ברצח כפול ב-2011. לחדר החקירות הגיע הפעם עם כיפה לבנה על ראשו. "התחזקתי מאוד בכלא, אני מאמין בבורא עולם", אמר למקורביו
זמן רב חיפשו החוקרים בימ"ר נגב את איטל. הם ידעו למשל שאסיר העולם נמצא בקשר עם עבריינים המקורבים לראש ארגון הפשע ניבי זגורי, אבל המידע שאספו עליו לא הבשיל לכדי ראיות שיש בהן כדי להביא למעצרו. הם קיוו שדברים ייראו אחרת כשחקרו אותו בחשד לניסיון לרצוח את ביבס, אבל כשאיטל הגיע בשעת לילה לחדר החקירות, הוא נראה בטוח בעצמו, לא חושש מדבר.
איטל כמעט שלא נראה בציבור מאז 2011, מועד הרשעתו המקורית ברצח כפול בפיצוצייה בעיר העתיקה בבאר שבע. לחדר החקירות הגיע הפעם עם כיפה לבנה על ראשו; "התחזקתי מאוד בכלא. אני מתפלל בכל יום ומאמין בבורא עולם שיעשה צדק וידאג לשחרר אותי", אמר למקורביו. מול החשדות שהוטחו בו באותו המעמד, יש להניח, לא הזיקה קצת אמונה.
החוקרים השמיעו לאיטל שיחות ועידה שיורטו בינו לבין מספר אנשים, ובהם חברו ירדן אסייג – מי שבסופו של דבר הואשם בתיק בטענה שסיכם עם אדם אחר לפגוע בביבס. בחלק מהשיחות הוזכרו במפורש שמו של ביבס וכתובתו. מבחינת ימ"ר הנגב, התיק על איטל היה סגור הרמטית, תפור בראיות מוצקות. איטל מצדו ניסה לטעון שההקלטות אינן מוכיחות דבר, טענה שאחד החוקרים צינן במילים: "זה האמא של הראיות".
איטל: "זה האמא של הראיות?".
חוקר: "זו ראיה מרכזית בתיק".
איטל: "זו המצאה שלך. סיימת?".
מי הביא את הרימון
על פי ימ"ר הנגב, איטל שכר את שירותיו של חוקר פרטי שהשיג לו את כתובת ביתו של גנ"מ ביבס בבאר שבע. אשתו של איטל, כך חשדו החוקרים, הייתה זו שביצעה את שיחות הוועידה עם החוקר הפרטי, עם אסייג – ועם סרגי שיימן, אדם שהיה מוכר למשטרה ומזוהה עם ארגון הפשע של זגורי. המטרה הייתה לזרוק רימון רסס לעבר ביתו של ביבס.
התוכנית השתבשה ברגע האמת כשהרימון התפוצץ בידו של סרגיי שיימן, ככל הנראה עקב תקלה. שיימן נפצע אנושות, ומאוחר יותר נקבע מותו בבית החולים סורוקה לאחר שאיבד דם רב
על פי החשד, שיימן היה זה שהשיג את רימון הרסס. בלילה שבין 11 ל-12 בנובמבר 2021 הוא חבר לאסייג, והם נסעו יחד לביתו של ביבס. לאחר זריקת הרימון תכננו השניים לברוח מהמקום רכובים על אופנוע, אבל התוכנית השתבשה ברגע האמת כשהרימון התפוצץ בידו של שיימן, ככל הנראה עקב תקלה.
שיימן נפצע אנושות, ומאוחר יותר נקבע מותו בבית החולים סורוקה לאחר שאיבד דם רב. הפיצוץ העז גרם לבהלה גדולה בקרב תושבי השכונה, וכלי רכב שחנו בקרבת מקום ניזוקו מרסיסים שעפו לכל עבר. אסייג מצדו נמלט מהזירה. "אני זוכרת שחודש לפני המקרה הסתובבו ליד הבית של מפקד הכלא שלושה–ארבעה אנשים שנראו לי די מוזרים, כמו חבר'ה של המוסד או מהסדרה 'פאודה'", סיפרה א', תושבת השכונה. "אחרי הפיצוץ יצאתי מהבית וראיתי שתי דמויות עם נשק בורחות מהמקום".
בעולם התחתון נהוג במקרים מסוימים להשתמש בנשק חם כאמצעי להעברת מסר או איום, אבל מה שקרה בבאר שבע היה מבחינת החוקרים ניסיון רצח לכל דבר ועניין. "מפקד הכלא, אשתו וילדיו היו בבית כשהרימון נזרק. אם הוא היה מתפוצץ בחדר או במרפסת שליד הסלון, זה היה עלול להסתיים באסון כבד", אומר קצין משטרה ומוסיף: "אדם איטל היה מעורב בתכנון לפרטי פרטים. מדובר בעבריין מסוכן מאוד ולא במקרה הוא מוחזק באגף הפרדה".
תיק החקירה הועבר לטיפול חוקרי ימ"ר הנגב, שיירטו שיחות רבות של איטל עם בני משפחה וחברים, ובהם אסייג. כשזה קרה הוחלט לעשות לאסייג תרגיל: שוטרים התקשרו אליו, התחזו לעבריינים שנמצאים בקשר טוב עם איטל וקבעו להיפגש איתו. "בוא תיקח אותנו לבית של ביבס, תסביר לנו מה אפשר לעשות לו ובמה צריך להשתמש, אדם אמר שאתה יכול לעזור לנו", אמר אחד החוקרים. אסייג לא חשד בכלום, בלע את הפיתיון והסביר לשוטרים המתחזים איך ואיפה נערך ניסיון הרצח.
מבחינת החוקרים, האירוע בבאר שבע היה ניסיון לרצוח את מנחם ביבס. "מפקד הכלא, אשתו וילדיו היו בבית כשהרימון נזרק. זה היה עלול להסתיים באסון כבד", אומר קצין משטרה
החוקרים הניחו בשלב הזה שאיטל היה המוח, המתכנן. המטרה בהעברתו המיידית מכלא השרון לבית המעצר ניצן – מה שנקרא "שליפה", נוהל מקובל מול אסירים החשודים בפעילות אסורה, ויש להניח שגם איטל ידע זאת כשדיבר על "חטיפה" – הייתה לנתק אותו מהעולם, כדי שלא יוכל לתאם גרסאות עם איש מהמעורבים. "היה ברור לנו שאדם טווה את החוטים וגייס את שיימן ואסייג כדי לפגוע במפקד הכלא. זו הייתה תוכנית נועזת ומתוחכמת של עבריין שלא בוחל בשום אמצעי כדי לפגוע בעובד ציבור", אומר קצין משטרה.
לאחר המעצר של איטל נעצרו גם שוקר, אסייג וגבר תושב בני עי"ש. שלושתם היו עצורים במשך שבוע בערך, ובסופו של דבר שוחררה שוקר ללא הגשת כתב אישום נגדה. גם הגבר מבני עי"ש שוחרר. אסייג מצדו הועמד לדין בפרשה; הפרקליטות במחוז הדרום הגישה נגדו כתב אישום בגין החזקה ונשיאה של נשק, וכן הפרת מעצר בית על תיק סמים שבו נאשם. זה קרה לאחר שאסייג נפל בפח של מדובבים משטרתיים שישבו בתאו, וחשף פרטים על הפרשה.
מדובב: "אדם סומך עליך אש, אה?".
אסייג: "זה אח שלי הגדול, אתה יודע".
מדובב: "מי הביא את הרימון?".
אסייג: "חבר של חבר, הבנת?".
מדובב: "למה סרגיי נהרג, מה קרה שם?".
אסייג, באמירה שמיקמה אותו בזירה: "הוא שלף את הנצרה ורצה להחזיר אותה. פתאום שמעתי בום והיד שלו עפה. אני ראיתי בעיניים שלי, אחי. ראיתי את הגופה [...] הייתי מוכן עם האופנוע לברוח".
מדובב: "מי שלח את סרגיי לזרוק את הרימון על הבית של ביבס?".
אסייג: "אף אחד לא ביקש ממני [...] אף פעם לא ביקשתי דבר כזה מסרגיי".
חוקר בכיר לשעבר בימ"ר הנגב: "אדם איטל הוא איש חזק מאוד מבחינה מנטלית, אני לא מכיר הרבה אסירים עם עוצמות כאלו. לא אתפלא אם הוא ינסה לברוח, אין לו מה להפסיד"
אסייג הודה באישומים במסגרת הסדר טיעון, למרות שהכחיש מכל וכל שהיה בזירת האירוע. בית המשפט גזר עליו 40 חודשי מאסר בפועל, אבל בימ"ר הנגב לא נערכו חגיגות. שם רצו רק דבר אחד: את אדם איטל.
אפילו לא האמא החורגת של הראיות
אדם ואריק איטל, שגדלו בבאר שבע בבית נורמטיבי של אב מורה לנהיגה ואם עובדת סוציאלית, עדיין מוגדרים על ידי משטרת ישראל כיעדים מודיעיניים בכירים – למרות שהם כלואים שנים מאחורי סורג ובריח. אריק נאשם בשני תיקי רצח, של עד המדינה טל קורקוס ואלישע סבח; לטענת המשטרה והפרקליטות הוא ביצע אותם בשליחות זגורי, הנאשם גם הוא בתיקים הללו. אדם הורשע תחילה ברצח הכפול של רוסלן קובייב בן ה-18 ואיתן איזמאיילוב בן ה-16 בשנת 2007 בבאר שבע, אירוע שהחל כוויכוח והסתיים בירי מטווח קצר. שנה לאחר שנגזרו עליו שני מאסרי עולם בפרשה, הוא הורשע גם ברצח העבריינים מוחמד אבו גליון ועטווה אבו סעלוק, ונגזרו עליו שני מאסרי עולם נוספים. את העונשים הוא מרצה במקביל.
השב"ס והמשטרה עוקבים אחר שיחות הטלפון של האיטלים, שריצו חלק מעונשם בתא אחד שמוגדר "הפרדה זוגית", ולא פעם מגבילים אותם כדי למנוע מהם ליצור קשר עם עבריינים מחוץ לכלא. בפרשת ניסיון החיסול של ביבס הוחזק איטל במשך שלושה שבועות בתנאים של אסיר ביטחוני, כלומר ללא שיחות טלפון או ביקורים, בנימוק שהוא עלול לבצע עבירה שתסכן את ביטחון הציבור.
"היא הבינה שהיא לוקחת סיכונים כשהתחתנה עם אדם, אבל מעצר היא לא לקחה בחשבון", סיפרה מכרה של דניאל שוקר. "היא לא עבריינית, מישהו הלך רחוק מדי. זה היה מעצר מיותר"
"אדם הוא איש חזק מאוד מבחינה מנטלית, אני לא מכיר הרבה אסירים עם עוצמות כאלו", אומר חוקר בכיר לשעבר בימ"ר הנגב. "צריך לזכור שלפני המאסר לא היה לו בכלל עבר פלילי, הוא פשוט נסחף לעולם הפשע. למזלו הוא נחלץ מעוד תיק רצח, של רועי תשובה מבאר שבע, ב-2007. היו נגד אדם הרבה ראיות, אבל הייתה חסרה ראיית זהב שתוכיח שהוא עשה לתשובה 'כיפה אדומה' וחיסל אותו. הוא היה קרוב לרצות עוד מאסר עולם, ואולי פעם התיק הזה עוד יפוענח. אבל גם ככה הוא מסוג העבריינים שאין להם מה להפסיד, אני לא אתפלא גם אם הוא יתכנן לברוח מהכלא".
בשנים האחרונות עסוק איטל בן ה-42 בניסיונות נואשים לאסוף ראיות חדשות בתיקי הרצח שבהם הורשע, כדי לדרוש בהמשך מבית המשפט העליון להורות על משפט חוזר. הסיכויים לכך קלושים ביותר – בין השאר מפני שבכל הערכאות הוא הורשע פה אחד – אבל איטל בשלו. "אני מאמין שאני חף מפשע, שהמשטרה תפרה לי תיקים כדי להפליל אותי", טען לאחרונה בשיחה עם מקורביו. "אני אילחם על חפותי, אני לא ארים ידיים".
בחמש השנים האחרונות נאסר על איטל לרכוש מוצרים בקנטינה של הכלא, אמצעי ענישה שהופעל לאחר שלא שילם כנדרש פיצוי של 1.2 מיליון שקל למשפחות הקורבנות שרצח. באחרונה הגיע להסכם עם המרכז לגביית חובות, ובמסגרתו ישלם מדי חודש 500 שקל ויוכל לקנות שוב מוצרים בקנטינה. "אין לי כסף לשלם למשפחות, וזה ההסדר הכי טוב לכל הצדדים. עדיף לשלם משהו מאשר שלא יקבלו כלום", אמר איטל לחבר טוב. "חמש שנים בלי קנטינה הרגשתי כמו חולה בטיפול נמרץ ללא חמצן. בקושי שרדתי".
הפעם האחרונה שבה עלה איטל לכותרות הייתה כשנישא בקיץ 2019 לדניאל שוקר (33), ששירתה בעבר בכלא במרכז הארץ כסוהרת ביטחון בשירות סדיר. שוקר הכירה את איטל, בעצמו גרוש ואב לילדה, דרך חברים של האח אריק. השניים התחתנו למרות התנגדויות בשתי המשפחות. "דניאל הבינה שהיא לוקחת סיכונים כשהתחתנה עם אדם ושהיא עלולה לשלם מחיר אישי כבד מאוד, אבל את זה היא לא לקחה בחשבון", סיפרה מכרה של שוקר לאחר שהאחרונה נעצר בפרשת ביבס. "היא לא עבריינית, וזה שהיא התחתנה עם אסיר עולם לא הופך אותה לפושעת. מישהו במשטרה הלך רחוק מדי, זה היה מעצר מיותר".
איטל לא ידע שחוקרי ימ"ר הנגב עוקבים אחריו 24/7, וסביר להניח שמעצרה של אשתו הפתיע אותו לא פחות משהפתיע אותה. ובעוד החוקרים היו משוכנעים שהניסיון לרצוח את ביבס יוביל לכתב אישום חמור שיישלח אותו לעוד כמה שנים בכלא, איטל עצמו לא התרגש. גם לא כשהחוקר הציג לו את "האמא של הראיות".
"אני בבית סוהר 14 שנה", אמר איטל לאחר שהושמעה לו הקלטת השיחה עם אסייג. "זה אמא של הראיות? זה אפילו לא אמא חורגת של הראיות".
חוקר: "תחשוב מה שאתה רוצה, יש לנו הכל עליך".
איטל: "אין לכם כלום, שום ראיות. אני לא ילד, על מי אתם חושבים שנפלתם?".
חוקר: "מה לך ולסרגיי שיימן?".
איטל: "חבר טוב שלי".
חוקר: "מה הוא עשה באותו לילה ליד הבית של מפקד הכלא?".
איטל: "אין לי מושג, אני לא נמצא איתו בקשר 24 שעות ביממה. אנחנו מדברים מדי פעם, חברים".
החוקרים ניסו להוביל את איטל לנקודה שתגרום לו להודות כי הוא זה ששלח את שיימן להשליך את הרימון, אבל הנחקר שמר על קור רוח אופייני: "די עם כל ההצגות שלכם, אין לכם כלום נגדי. תשאלו את שיימן מה הוא עשה שם. אתם מנסים לתפור לי פה תיק, זה לא יצליח לכם".
חוקר: "מי שלח את שיימן לזרוק את הרימון?".
איטל: "אתה שואל אותי? אין לי קשר לזה. די עם כל המשחקים האלה, תתקדמו. תפסיקו לנסות לתפור לי עוד תיק על דבר שלא עשיתי".
ברוך השם שרדתי
תשע שעות נמשכה החקירה, שתועדה במלואה בווידאו. החוקרים לא הצליחו לשבור את איטל, וכשחקרו גם את אריק לא הצליחו להוכיח שיש לאח כל קשר לפרשה – ישיר או עקיף.
אדם ואריק איטל עדיין מוגדרים כיעדים מודיעיניים בכירים. אריק נאשם בשני תיקי רצח, אדם מרצה ארבעה מאסרי עולם. השב"ס והמשטרה עוקבים אחר שיחות הטלפון של שניהם
"אני לעולם לא אפגע באישה וילדים, יש לי קווים אדומים ואני לעולם לא חוצה אותם", אמר אדם איטל לשוטרים, שלא האמינו לגרסתו מתחילת החקירה ועד סופה. "אני מסוג העבריינים של פעם, יש לי קודים ברורים, נשים וילדים מחוץ לתחום. בחיים לא הייתי מאשר למישהו לעשות דבר כזה".
במבחן התוצאה, חוקרי ימ"ר הנגב נכשלו. אדם איטל חמק מידיהם, התיק נגדו נסגר מחוסר ראיות. לא הושגה ראיית זהב, וירדן אסייג העדיף לרצות עונש מאסר מאשר להפליל אותו. אלא שגם לאחר סיומה של פרשת ביבס, הסיכוי של איטל להשתחרר מהכלא לפני גיל 70 שואף לאפס; ספק רב אם איזשהו נשיא יקצוב את עונשו בשנים הקרובות. איטל מודע לזה, ואמר לאחרונה למקורביו: "אני דווקא מאמין שהנשיא יקצוב לי את העונש, אבל אם זה לא יקרה אז נתמודד. יש בורא עולם, כל החיים התמודדתי עם קשיים וברוך השם שרדתי. נשרוד גם את זה".