בשביל דוקטור מאיה פורמן, מנהלת היחידה לרפואה משפטית פתולוגית, הרגע שבו שופטי בית המשפט המחוזי הודיעו על זיכויו של רומן זדורוב היה רגע של סגירת מעגל. לפני עשור היא נתנה חוות דעת שהטילה ספק באמינות הודאותו של זדורוב ברצח תאיר ראדה, והפכה לגיבורה לגיבורה טרגית בפרשה שעדיין מטלטלת את ישראל. היא שילמה מחיר אישי כבד על התעקשותה לסתור את התזה של הפרקליטות – אך סירבה לוותר על האמת שלה.

זיכוי רומן זדורוב - סיקור מלא ב-N12

"עמדתי מחוץ למשרד שבו חלק מהצוות צפה בשידור. הייתי בחוץ והקשבתי", משחזרת פורמן את הרגע שבו שמעה על זיכויו של זדורוב. "הרגשתי נסערת, לפעמים כועסת. הוקל לי שקיבלו את חוות דעתי. בתיק הזה הייתי מעורבת מאוד. זה השפיע לי מאוד על החיים".

 

ד"ר מאיה פורמן, כתבה חוות דעת רפואית בתיק זדורוב (צילום: חדשות 12)
מאיה פורמן, "הייתה רדיפה אישית נגדי" | צילום: חדשות 12

לפני עשר שנים פורמן הטילה ספק באמינות הודאתו של רומן זדורוב. היא טענה בבית המשפט שלפי מראה החתך שנמצא על פניה של תאיר ראדה, אין זה סביר שהוא בוצע באמצעות סכין יפנית - כלי הרצח שתיאר זדורוב בהודאתו. בכירי המערכת התייצבו אז נגדה - פרקליט המדינה שי ניצן, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין והמשנה שלו, דינה זילבר, וגם שופטי בית המשפט המחוזי בנצרת.

בריאיון ל"חדשות סוף השבוע", פורמן התקשתה לחזור על התיאורים הקשים בהם בחרו השופטים כדי לתאר את עבודתה כשהרשיעו את זדורוב במשפטו הראשון. השופט יצחק כהן כינה אותה "רשלנית, לקויה ומגויסת לתוצאה", ותיאר את חוות הדעת שלה כ"כמוטה ומגמתית, מרובת כשלים מקצועיים וכשלי מהימנות".

מה הרגשת אז כשהיית שם בבית המשפט?

"זה היה מין שפל כזה. בעיקר אני זוכרת שביקשתי מאימא שלי שלא תראה חדשות בימים הקרובים".

חוות הדעת שלך היא זאת שהביאה את העליון לפתוח מחדש את התיק

"שלי ושל עוד מומחה פורנזי נוסף של ה-FBI".

אז ברור לך היום בעצם שההשלכה של המהלך הזה זה מה שהקים את הפרקליטות עלייך?

"כן".

ד"ר מאיה פורמן, כתבה חוות דעת רפואית בתיק זדורוב (צילום: חדשות 12)
"כרכו אותי יחד עם זדורוב. זה לא נעשה אף פעם" | צילום: חדשות 12

"כרכו אותי ביחד עם זדורוב. זה לא נעשה אף פעם למומחה"

דוקטור פורמן העזה לערער על גרסת הפרקליטות, ושילמה על כך מחיר כבד. באותם ימים היא זכתה במכרז לתפקיד רופאה בכירה במכון לרפואה משפטית, אך בעקבות פסק הדין שתקף את מקצועיותה, ציפתה לה הפתעה לא נעימה.

"זכיתי במכרז וחיכיתי להיכנס לעבודה, וחלף זמן וחיכיתי וחיכיתי, ובסוף הבנו שמשהו לא תקין. עד שיום אחד דוקטור קוגל נקרא לפגישה, שם פרקליט המדינה הסביר לו שאני לא יכולה להתמנות לתפקיד שלי בגלל כל הדברים שנאמרו עלי. אחרי חודש הגיע גם מכתב למנכ"ל משרד הבריאות, שאני לא יכולה להתמנות, ללא שום סמכות - הוא לא יכול להתערב במינוי כזה או אחר", סיפרה פרומן.

היא הוסיפה: "אז אנחנו פנינו לבית הדין לעבודה. המדינה  שעמדה מולי בבית הדין לעבודה וייצגה את משרד הבריאות היא אותה מדינה שיש לה אינטרס בתיק זדורוב. הם פשוט כרכו אותי ביחד איתו. זה לא נעשה אף פעם למומחה, עד כמה שידוע לי. הייתי איתו על דוכן העדים, הייתי תלויה בזיכוי או בהרשאה שלו. ומנעו ממני להיכנס לעבודה שלי".

 

ד"ר מאיה פורמן, כתבה חוות דעת רפואית בתיק זדורוב (צילום: חדשות 12)
מאיה פורמן | צילום: חדשות 12

"הייתה רדיפה אישית נגדי"

דוקטור חן קוגל, שעמד אז בראש המכון לרפואה משפטית, מסר אז חוות דעת משלו על סוג הסכין שבה עשה הרוצח שימוש. בפרקליטות ביקשו לערער את אמינותה של חוות הדעת וטענו שעמדת דוקטור קוגל סותרת את חוות הדעת של דוקטור פורמן – אך זה לא היה נכון.

הסנגוריה ביקשה לזמן אותו לשמוע את העמדה שלו, והפרקליטות סירבה

"נכון".

מה התרשמת? שהם יעשו הכול כדי לנצח?

"כן. הסנגורים בתיק אמרו, 'בשם חקר האמת, בואו נזמן את דוקטור קוגל לשמוע מה עמדתו'. ואחת מהתגובות של הפרקליטות הייתה 'חקר האמת זה אכן רעיון שובה לב', משהו בניסוח הזה. כאילו עוסקים בזוטות".

קוגל העיד בבית הדין לעבודה עלייך "אמינה, חכמה, חרוצה, מסורה, ישרה. למיטב ידיעתי, כך חושבים וסבורים טובי עמיתיה למקצוע", והפרקליטות ביקשה למחוק את התמיכה שהוא הפגין במקצועיות שלך

"כן. ניסו לצנזר...", אמרה פורמן, והתקשתה להשלים את המשפט.

גם בימים אלו קשה לה להיזכר במה שעברה והיא לא חוסכת בביקורת חריפה מאוד על התנהלות הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה, שכמעט חיסלו את הקריירה שלה. בראש ובראשונה, היא מפנה את האצבע המאשימה לפרקליט המדינה אז, שי ניצן.

 הייתה רדיפה אישית שלו בתחושה שלך?

"כן. כן. זו לא הייתה רדיפה כללית. התנהלו דיונים ופגישות בענייני".

גם המשנה ליועץ המשפטי דינה זילבר אז הוציאה מכתב שהיא השוותה אותך לנאשמים שהורשעו

"הושוויתי, בין השאר, למורשעים בדין שנאמר עליהם שהם לא יכולים לשרת בשירות המדינה".

ומה היה התפקיד של גלי בהרב-מיארה בהתנהלות הזאת של הפרקליטות נגדך?

"היא הייתה ממונה על הפרקליטה שייצגה בעצם את הפרקליטות בבית הדין לעבודה. היא הייתה יכולה אולי אז לפעול אחרת. כלומר, במקרה שלי זו לא הייתה פעילות אופטימלית".

רומן זדורוב על רקע בית הספר נופי גולן (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
רומן זדורוב, חוות הדעת של פורמן סייעה לזיכוי | צילום: דוד כהן, פלאש 90

שי ניצן (צילום: n12)
שי ניצן, "הוא לא ראוי למחשבה" | צילום: n12

היועץ המשפטי לממשלה אז, יהודה וינשטיין, התעקש שלא תתמני לתפקיד, אלא אם כן בית המשפט העליון ינקה אותך

"כן. במהלך אותה תקופה, נציבת הביקורת על הפרקליטות, השופטת הילה גרסטל, ניסתה להגיע לפשרה, גם מול וינשטיין, זה לא צלח. הייתה לה ביקורת חריפה עליהם. בהמשך גם היחס אליה לא היה תקין".

את וינשטיין פגשת מאז?

"כן. הוא אמר לי שזה לא אישי ושאני דווקא נראית נחמדה, משהו בנוסח הזה".

מה הרגשת כשהוא אמר לך את זה?

"זה נורא, אני אגיד את זה כאן? שזה שוביניסטי".

המומחית המוערכת ניצחה בבית הדין לעבודה, שחייב את המדינה למנות אותה לתפקיד ולפצות אותה. בית המשפט העליון קיבל את חוות דעתה בפרשת זדורוב, והיום היא נחשבת לאחת המומחיות הגדולות בארץ בתחום הרפואה המשפטית.

בשבוע שעבר, עם זיכויו של זדורוב, היא קיבלה חותמת סופית שחוות הדעת שלה היא שהייתה הנכונה. אבל שנים ארוכות שהיא סוחבת איתה את הטראומה.

"אחרי שחזרתי לעבוד, לקח לי זמן להתאושש מזה", סיפרה פרומן בגילוי לב. "בסמוך להגעתי למכון, הייתה איזו פגישה מרובת משתתפים, עם הרבה פרקליטים. הגעתי אומנם, אבל התחושות שלי היו מאוד קשות. כלומר, הייתי צריכה ממש לאזור אומץ כדי להיכנס. זה לא רציונלי. הרווחתי את תחושת הרדיפה ביושר, שזו הייתה התחושה שלי. אני כבר חוויתי אותה פעם אחת, רדפו אותי באמת. זה לוקח זמן לחזור לאמון ולביטחון, אבל אני בסדר, אני בסדר".

 

ד"ר מאיה פורמן (צילום: דנור גלזר, עובדה)
פורמן | צילום: דנור גלזר, עובדה

השופט קולה כותב עלייך "מעדויותיהם וחוות דעתם של דוקטור פורמן ודוקטור קוגל, חוות דעתם עמדה במבחן החקירה הנגדית ולא מצאתי בהן רבב"

"על זה אני יכולה להיות שמחה. כשזימנו אותי לעדות חוזרת במשפט החוזר, הגשתי את אותה חוות דעת".

הגעת לסיבוב ניצחון שם?

"לא. חששתי מאוד מהשחזור של אותו אירוע, אבל הרגשתי גם שניתנה לי הזדמנות לעבור את זה שוב, עם יותר ביטחון".

מישהו אחרי הכרעת הדין התקשר אלייך, ביקש סליחה?

"לא".

שי ניצן?

"לא. מעולם לא. הוא לא ראוי לשום מחשבה עליו. הוא לא קיים".

את טענת שהיו פשוט משפצים חוות דעת ומשנים את הנתונים לבקשת הפרקליטות

"היו משפצים חוות דעת, כן. לפעמים היו מסדרים או מעגלים פינות. נתבקשתי לפעמים לשנות - ולא הסכמתי".

את חושבת שהיום הפרקליטות מתנהלת יותר טוב?

"מולנו כן, בהחלט. אנחנו עובדים באופן מסודר. בהחלט".

בעקבות המקרה שלך, אז היחסים בין המשטרה והפרקליטות לבין המכון השתנו?

"כן. הם בכלל לא פונים אלינו כל עוד התיק בעבודה. הם מאוד מקפידים על זה ומאוד נזהרים. כלומר, הם יפנו אלינו רק לאחר שהוגשה חוות דעת".

 

תאיר ראדה ז"ל
תאיר ראדה ז"ל

"עצמאות בתי המשפט חשובה"

דוקטור פורמן הפכה סמל בעיני רבים לחתירה אחר צדק, וגם לכוח הרב המצוי בידי הפרקליטות. על רקע המאבק סביב המהפכה המשפטית, המקרה שלה הפך ביומיים האחרונים לטיעון מרכזי בוויכוח הזה, אך היא מסרבת להצטרף ולהתייצב לצד המהפכה המשפטית.

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

יושב ראש ועדת החוקה רוטמן, שמקדם במרץ את חוקי המהפכה המשפטית, הוא אומר, "היכולת של שי ניצן והייעוץ המשפטי לממשלה להתנקם ברופאה 'שכל חטאה היה שהיא לא יישרה קו עם התזה שלהם במשפט זדורוב מוכיחה מדוע חייבים לשנות את הכללים'"

"אני לא מרגישה בנוח עם זה. בכל המצוקה, בכל הרדיפה הזאת שהייתה, בית המשפט הוא זה שפניתי אליו. מה שצריך זה ביקורת טובה על הפרקליטות, זה לא קשור לבתי המשפט. אם כבר, מי שסייע לי במקרה הזה זה בית הדין לעבודה. זה היה בלתי תלוי. הכרעת בית הדין היא זאת שאפשרה לי לחזור לעבודה. בית המשפט העליון ניקה את שמי. כלומר, העניין הבלתי תלוי של ההרכבים השונים של בית המשפט זה מה שאפשר את זה".

עצמאות בית המשפט?

"כן, היא חשובה".

מפרקליטות המדינה נמסר בתגובה: "הפרקליטות לא התנגדה לזכייתה של ד"ר פורמן במכרז לאחר שנתנה את חוות דעתה בתיק זדורוב. רק לאחר שניתן פסק הדין המחוזי שבו השופטים מתחו עליה ביקורת, ביקשה המדינה לבחון מחדש את העסקתה במכון משום שלא ניתן היה להתעלם מהקביעות המשפטיות הקשות שנקבעו נגדה".