תושבים בשכונת פסגות אפק בראש העין נותרו המומים לאחר שאלמונים תועדו אמש (רביעי) גונבים מכשירי דפיברילטור מצילי חיים שהותקנו בחדרי המדרגות בבניינים בשכונה – ביום המודעות לחשיבותו של המכשיר. לאחר שהתושבים נחשפו לתיעודים, הם פנו למשטרת השרון – וזו פתחה בחקירה.
יובל גולמב, אחד הדיירים בשכונה אמר הבוקר ל- N12: "צמד גנבים התסובב אצלנו בשכונה באין מפריע, בלי שאף אחד ישים לב שמדובר באירוע פלילי-סדרתי, ופשוט עקצו דפיברילטורים מבנייני מגורים בשכונה. בשעות הערב התחילו להגיע סרטונים לקבוצות הווטאסאפ בשכונה של עוד מקרה ועוד מקרה של גניבת המכשירים היקרים".
לדבריו של יובל, "הם הסתובבו באין מפריע בשכונה, כולם פה חשובים שזה היה מתוכנן - הם ידעו בדיוק לאן הם מגיעים. התחושה היא שהשיטור העירוני והשמירה עליה אנחנו משלמים אגרה עירונית בכלל לא אפקטיביים פה, זה לא משהו שמרתיע את הגנבים. זה לא רק דפיברילטור, זה מכוניות, זה ציוד יקר ערך. הגנבים עושים מה שעולה על לרוחם. לא חוששים ולא נרתעים מאף אחד".
בתיעודים שהגיעו לידי N12 נראה אלמוני לבוש בגדים כהים נכנס לבניייני מגורים בראש עין ומנצל את הרגע שהוא לבדו במקום, פותח במהירות את ערכת הדפיברילטור שמותקנת בחדר המדרגות, עוקר את המכשיר היקר מן המקום, מטמין אותו בבגדיו או בקופסא איתה הגיע למקום - ומסתלק במהירות.
אתמול כאמור צויין במגן דוד אדום יום העלאת המודעת הלאומי לדפיברילטור, או בשמו העברי - המפעם. ב- 2008 חוקק "חוק הדפיברילטורים" שמורה להציב מכשירי מפעם בכל מרחב ציבורי בו מתכנסים מעל 500 איש.
למרות זאת, המודעות הציבורית לשימוש במכשיר נמוכה, ומספר השימושים בשנה עומד על עשרות בודדות. אחוז השרידות בישראל במקרה של דום לב בקהילה עומד על 4% בלבד, מספר נמוך משמעותית מהממוצע העולמי (ממוצע ה-OECD עומד על כ-10%, ובחלק מהמדינות המפותחות מגיע עד כ-21%). באירוע של דום לב, מפסיק ליבו של אדם לפעום באופן סדיר וכתוצאה מכך זרימת הדם והחמצן לאיברי הגוף נפסקת.
הדרך היחידה להשבת קצב הלב לפעילות תקינה היא באמצעות מכת חשמל, כאשר הגורם הקריטי בקביעת השרידות של אדם הינו מהירות קבלת הטיפול - בכל דקה הסיכוי להשיב את קצב הלב לקצב תקין יורד בכ-10%, כך שלמעשה יש לנו דקות ספורות בלבד לתת לאדם מכת חשמל. מחקרים מראים כי לאחר 4 דקות עשוי להתחיל נזק מוחי עקב חוסר זרימת חמצן למוח.
בישראל מדווחים על כ-8,000 מקרי מוות בשנה כתוצאה מדום לב, מתוכם כ-50% מתרחשים מחוץ לכותלי בתי החולים. זוהי סיבת המוות השנייה בשכיחותה במדינה. נוכח קריטיות הזמן, נמצא כי ביצוע פעולות החייאה שכוללות שימוש במכשיר מפעם ע"י עובר אורח המהווה את החולייה הראשונה בשרשרת הצלת החיים עד להגעת הפרמדיקים למקום מגבירה את סיכוי ההישרדות של המטופל.