המשפט החוזר של רומן זדורוב מתקרב בצעדי ענק לסיומו, ומחר יפרסמו שופטי בית המשפט המחוזי בנצרת את הכרעת דינם. באופן כללי, קשה להמר על התוצאות של הליך משפטי. תמיד יכולות להיות הפתעות, וכך גם במקרה הזה. ועדיין, הצדדים במשפט, אלה שמכירים יותר טוב מכולם כל פסיק בתיק, זוכרים היטב את הרמזים שפיזרו השופטים לאורך המשפט - ונערכים בהתאם.
בפרקליטות מתכוננים לאפשרות הגרועה ביותר מבחינתם - זיכוי בתיק שהפך כבר מזמן לסמל. מדובר בתיק שהפרקליטות ספגה בו טלטלות לאורך כל הדרך, אך בחרה בכל זאת ללכת עד הסוף. סנגורו של זדורוב, עו"ד ירום הלוי, שומר על איפוק אבל מפגין אופטימיות זהירה.
כאמור, אין לדעת מה תהיה התוצאה בסופו של דבר, אבל התחושות הללו בפרקליטות ובהגנה נשענות על שורה של אמירות יוצאות דופן לאורך המשפט החוזר. השופטים הביעו פעמים רבות בדיונים את דעתם על המחלוקות המרכזיות - על הבעיות מבחינת הפרקליטות וגם על הקשיים בגרסתו של זדורוב. חזרנו לאותן אמירות שייתכן ויבואו לידי ביטוי בהכרעת הדין שתפורסם.
"1001 דברים בעייתיים"
מי שהרבה להביע את דעתו במהלך המשפט היה ראש הרכב השופטים אשר קולה. "אם יש ספק אז אין ספק - והספק הזה פועל לטובת ההגנה, לא לטובת התביעה", הוא אמר באחת ההזדמנויות. "יש אלף ואחד דברים שהם בעייתיים מאוד, אני אומר את זה, לא מתבייש לומר את זה, נכון לרגע זה הם קשים מאוד מבחינת התביעה, קשים מאוד".
קולה התייחס בין היתר לסוגיה המרכזית שהובילה למשפט החוזר - עקבת הנעל על האסלה בזירת הרצח. לא הייתה מחלוקת שהעקבה הזו לא שייכת לזדורוב. הפרקליטות טענה שהיה בלגן בזירה, וייתכן שאחד המחלצים, או גורם אחר כלשהו, דרך בטעות על שלולית דם והשאיר עקבה.
סנגורו של זדורוב הביא מומחים שציינו שהדבר לא אפשרי משום שהדם לא ממשיך לזלוג כל כך הרבה זמן אחרי הרצח. הפרקליטות, מנגד, העלתה כל מיני אפשרויות שיסבירו זאת. "קשה לשכנע בזה, קשה. לא עובר מסך", הגיב השופט קולה בנחרצות. "אתם רוצים לשכנע אותי שהיה מחלץ אלמוני? קשה לשכנע בזה, קשה לשכנע בזה".
השופט קולה לא עצר ופנה אל הפרקליטים: "אני מדבר איתכם בגילוי לב. אנחנו רוצים להגיע לחקר האמת, בשיטה שלכם יהיה לנו קשה מאוד, קשה מאוד. ואנחנו אומרים לכם, יש נקודות שמפריעות, מפריעות נורא".
על העד שהתהפך - "כשל נוראי"
נקודה נוספת שהטרידה את השופט קולה הייתה שינוי הגרסה הדרמטי בעדותו של המעסיק של זדורוב, ראובן ג'נאח. במשפט הראשון ג'נאח התעקש שלא מסר לזדורוב מידע אודות הרצח בשיחת הטלפון ביניהם בשעות הערב באותו יום. ג'נאח אף טען שבאותו שלב הוא עצמו לא ידע פרטים ספציפיים.
העדות הזו של ג'נאח הייתה קריטית, משום שאחרי שיחת הטלפון הזו זדורוב אמר לרעייתו ש"ילדה נפלה בשירותים". נשאלה השאלה כיצד זדורוב ידע שתאיר ז"ל נמצאה דווקא בשירותים.
בעדותו במשפט החוזר ג'נאח כבר נשמע אחרת. הוא העיד שבשלב הזה כבר ידע היכן אירע הרצח משום שאשתו השתתפה בחיפושים. הוא גם לא שלל את האפשרות שציין זאת בפני זדורוב. על השינוי בגרסה אמר השופט קולה: "יש פה כשל נוראי, נוראי".
"שומט את הבסיס של קו ההגנה"
השופטים לא חסכו את דעתם גם ביחס לנקודות הבעייתיות עבור זדורוב, ובראשן - האמינות שלו. זדורוב שינה שוב ושוב גרסאות בחקירותיו במשטרה ובבית המשפט. גם במשפט החוזר נולדו גרסאות מחדש. בגלגול הראשון של התיק זו הייתה נקודה משמעותית ביותר לרעת זדורוב. אז קבעו השופטים שמדובר באדם מניפולטיבי ומסוכן.
במהלך המשפט החוזר, ובעיקר בעדותו של זדורוב, הנושא עלה שוב. אחת הגרסאות החדשות של זדורוב הייתה שהוא ידע בזמן השחזור להיכנס לתא שבו אירע הרצח, משום שהבחין בשלט שהוצב על התא. השופט קולה שאל את זדורוב אם הוא יוכל להביא עד שיחזק את הטענה הזו, שיעיד על כך ששמע את זדורוב מספר זאת בעבר - אבל זדורוב השיב בשלילה. "לכן השאלה מטרידה", שיתף קולה. "יש לך הסברים עכשיו שלא סיפרת אותם לפני 15 שנה, ואנחנו כשופטים צריכים להבין מה קרה".
"למה את ההסברים הטובים האלה לא סיפרת לפני 15 שנה? אפשר לתלות את זה בחוסר זיכרון ואפשר לתלות את זה במשהו אחר לגמרי. אנחנו צריכים תשובה ממך, לא מאף אחד אחר", המשיך השופט.
באחת ההזדמנויות שאלה התובעת את זדורוב: "מרוב שקרים שלך בנושאים חשובים, איך נדע שאפשר להאמין לך במשהו?". השופט צרפתי הצטרף לתהייה: "יותר מפעם אחת הוא אמר פה שבהליך הקודם הוא שיקר. היא רוצה להבין – אם שיקרת בבית המשפט פעם אחת, למה שנאמין לך היום?".
התמונה הכללית
אפשר ללמוד לא מעט מאמירות השופטים, בעיקר בתיק הזה, אבל בסופו של דבר התמונה הכללית היא זו שתכריע. השופטים סיפקו אמירות נחרצות לאורך הדרך על מגוון רחב של סוגיות ספציפיות. רק ביום חמישי נוכל לדעת אם החשש בפרקליטות והאופטימיות הזהירה בהגנה - היו מוצדקים.